| Komisyon Adı | : | İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU |
| Konu | : | Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun yaptığı açıklamasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 10 .07.2019 |
BAŞKAN - Bir saniye, bir açıklama getireyim.
Sayın Komisyonumuzun değerli üyeleri, malumunuz olduğu üzere bundan bir süre önce OHAL Komisyonuna bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Bu ziyaret esnasında Sayın Gergerlioğlu gerekçesi muhtevi olmayan bir fotokopi belgesini, karar belgesini orada ibraz etmek suretiyle OHAL Komisyonunun kararlarının gerekçesiz tesis edildiğine ilişkin bir iddiada bulunmuştu. Bu iddiasını aynı şekilde sosyal medya platformunda, basın açıklamalarında da ısrarla dile getirmişti. O tarihte Komisyon nezdinde sunulan belge bir fotokopi belgesiydi. Takdir edersiniz ki fotokopiler delil mahiyetinde değildi, en azından tek başına bir delil mahiyetinde değildir ve oradaki iddia OHAL Komisyonunun kararlarının gerekçesiz tesis edildiğine ilişkin bir iddiaydı. Bugün net bir şey öncelikle ortaya çıkmıştır ki bu iddia gerçekdışıdır çünkü OHAL Komisyonu kararının gerekçesi muhtevi bir şekilde verdiği ortaya çıkmıştır. Bu, birincisi.
İkincisi...
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Burada hata var, onu da açıklayacağım.
BAŞKAN - İkincisi...
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Hayır, bir dakika, hatalı bilgi veriyorsunuz. Sayın Başkan, o belgenin sahte evrak olduğunu Komisyonda da...
BAŞKAN - Şimdi, Ömer Faruk Gergerlioğlu benim konuşmama müsaade edeceksiniz. Burayı ben yönetiyorum, lütfen...
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Yönetiyorsunuz ama...
BAŞKAN - Ama benim konuşmamdan sonra bir şey söyleyecekseniz söyleyebilirsiniz. Böyle bir şey yok.
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Tamam, o zaman söz istiyorum.
BAŞKAN - Yani bizim buradaki bugünkü toplantı gündemimiz belli. Siz geldiniz, güzel güzel bizden rica ettiniz. Burada biz de iyi niyetimizle bu toplantı gündemi dışında olan bir şeyi dile getirdim. Daha sonra bu konulardaki düşüncenizi dile getirirsiniz ama bugün toplantı gündemimiz... Bakın, burada işini bırakmış gelmiş ve bu şekilde sunum bekleyen hazır arkadaşlarımız var.
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - OHAL Komisyonu Başkanı da beni yalancılıkla itham etmişti, o da mahcup oldu.
BAŞKAN - Arkadaşlar, biz böyle yönetemeyiz bu toplantıyı. Lütfen, rica ediyorum...
METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) - O zaman Komisyonda işin aslını getirdi, gösterdi. Hep beraber gittik. Senin gösterdiğin belgenin aslını getirdi, gösterdi.
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Ben o zaman kendisine dedim ki...
BAŞKAN - Ama bu şekilde karşılıklı konuşamazsınız arkadaşlar, lütfen... Toplantıya ara vermek zorunda kalacağım.
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Niye ara vereceksiniz? Siz de biliyorsunuz ki büyük bir hata işlendi.
BAŞKAN - Arkadaşlar, fotokopi belge üzerinden Olağanüstü Hâl İnceleme Komisyonunun kararlarının gerekçesiz tesis edildiğine ilişkin iddianın ortaya çıkan ıslak imzalı belge muvacehesinde gerçek dışı olduğu anlaşılmıştır. Bu iddia gerçek dışıdır. Bu, birincisi.
İkincisi: Söz konusu ıslak imzalı belge malumunuz olduğu üzere OHAL İnceleme Komisyonu vermiş oldukları kararlarını ilgili şahsın çalıştığı kuruma gönderir ve kurum tarafından tebliğ edilir. Söz konusu kararın tebliğ işleminde kısa karar özeti tebliğ edilmiştir. Durum bundan ibarettir. Aksi takdirde OHAL Komisyonunun vermiş olduğu kararların gerekçesiz olduğuna ilişkin iddia gerçek dışı olduğu gayet net bir şekilde anlaşılmıştır. Kaldı ki OHAL Komisyonu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da bir iç hukuk yolu olarak tanınmış bir kurumdur. Bu konuda benim de söyleyeceklerim bundan ibaret.