KOMİSYON KONUŞMASI

İSMET UÇMA (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Başkanım.

Bu veri toplama merkezi ayrıca oluşturulabilir mi? Her kurum kendi bünyesinde veri toplama merkezi oluşturduğunda bir kargaşanın meydana gelebileceğini zatıaliniz de kabul ediyor. Bilgi paylaşımı olarak değil de bunun için ayrı bir merkez oluşturulsa, bunun adına veri toplama merkezi dense burada veriler gizlilik ilkesine ve esasına göre -ki bu çok önemli altı çizilmesi gereken bir husustur- başka alanlarda çalışma yapan, konuya ilişkin çalışma yapan kurumlarla paylaşılsa; bu, bir.

Bir de Sevgili Başkanım, bu konuyu kapatmıştık ama çok muteber sözlüklerimizde namus kavramının karşılıklarının kayda geçmesi açısından ifade ediyorum. Bu kavram, namus kavramı avcının av için pusu kurduğu kümes anlamındayken ilk dönemlerde sevgili arkadaşlar, sonraları aldığı anlam sır sahibi, sır taşıyan anlamında genelleşmiştir. Biz namus dediğimizde sır saklayan, sır taşıyan insan anlamında genelleşmiştir. İyi ve güzel sırların sahibine namus, kötü ve çirkin sırların sahibine casus ya da ajan denmektedir. Şimdi, biz iyi ve güzel sırların sahibi olmak için, toplumda bireylerin sayısının yükselmesini istediğimiz için onu önerdik, casusluk ve ajanlıklar toplumu fesada ve bozguna sevk edeceği için onları önlemek için teklif etmiş olduk. Yaptığı, gördüğü işleri yumuşak ve leyyin yapana namus denmektedir. Dindarların yani rahiplerin evlerine ve aslanın yatağına da namus denmektedir. Lisanu'l Arab ve Tacu'l Arus adlı, ilgililerinin bildiği, bilebileceği çok önemli dünyaca ünlü iki lügatten atıf yapmış oldum.

Bir de zabıt katiplerimiz dün Diyaneti konuşurken Bakara Suresi'nde "Peygamberlerin arasında ayrım yapılmasın, peygamber milliyetçiliği olmasın." için ilgili ayeti okumuştum. Ayetin orijinali la nüferriku beyne ehadin min rusulihi. Arkadaşlarımız öyle kaydetmişler ki bir kötü niyetlinin eline geçerse ayeti bozmuş diyebilirler. Sevgili arkadaşlarımızdan istirhamın şudur: İngilizce, Arapça, Farsça ya da Osmanlı Türkçesiyle ifade edilen hususları anlayamadıklarında ya ilgilisine sorsunlar ya Türkçesini kaydetsinler. Mesela bu ayetin anlamı: Peygamberler arasında ayrım gözetmez ve hiçbir peygamberin arasını açmayız, tamamı bizim için mübarek elçilerdir.

Teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum.