KOMİSYON KONUŞMASI

EMİNE GÜLİZAR EMECAN (İstanbul) - Teşekkür ederim.

Herkese iyi sabahlar diliyorum.

Şimdi arkadaşlar, öncelikle ben Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum yaptığı açıklamalardan dolayı. Arkadaşlarımız da Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürüne teşekkür ettiler bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan dolayı.

Tabii, şunun altını çizmek lazım: Toprak Mahsulleri Ofisi hepimizin kurumu. Evet, bugün iktidarda A partisi olur, B partisi olur ama bu ülkenin çok değerli ve önemli bir kurumu. Biz de çok önemsiyoruz yaptığı çalışmaları, verdiği hizmetleri, onun altını çizmek istiyorum.

Fındıkla ilgili de Sayın Öztürk'ün söyledikleri üzerine bir ekleme yapmak istiyorum ben. Sayın Öztürk fındıkla alımı ve fiyat açıklamasıyla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisine teşekkür etti. Tabii ki biz de teşekkür ediyoruz ama bir şeyi de hatırlatmak istiyorum: Yani Toprak Mahsulleri Ofisi bu işleri iyi yapıyorsa sadece iktidar partisi istediği ya da desteklediği için değil, tabii ki biz de destekliyoruz, biz de bu konuda kendilerini uyarıyoruz. Kaldı ki fındık fiyatıyla ilgili, Cumhurbaşkanı açıklama yapmadan önce, beş gün önce biz Giresun'da bölge milletvekilleri, il başkanları olarak, Cumhuriyet Halk Partisi olarak fındık fiyatının bir an önce açıklanmasıyla ilgili bir basın açıklaması yapmıştık. Burada bizim de muhalefetin de bu noktadaki katkısının altını açıkçası çizmek istiyorum.

Şimdi, öncelikle, Toprak Mahsulleri Ofisinin ithal ürünleri almasıyla ilgili soruna bakmadan önce, Türkiye'de, tabii, tarımın içinde bulunduğu durumu da şöyle bir iki rakamla değerlendirmek, kayıt altına almak istiyorum. 2002'den bu yana çiftçimizin ekmekten vazgeçtiği tarım arazisi toplamı 4 milyon 167 bin hektarı geçmiş durumda yani bu 2 Trakya büyüklüğünde bir alan.

Yine bir hatırlatma yapmak istiyorum ithalatla ilgili. Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli 2018'de 25 ilde patates ekimini yasaklamıştı, bu da kayıtlara geçerse iyi olur. Özellikle ithalatı rahatlatmak için biz bugün burada sürekli vergiler koyuyoruz ama ithal tarım ürünlerinde de vergilerin sıfırlandığı genelgeler yayımlandı. 15 Ocak 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan kararda kuru baklagil 100 bin ton, 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç için sıfırlanmıştı, bunların da altını çizmek istiyorum. Aslında burada ithalatın yanında üretimin de nasıl desteklenmesi gerektiği tabii tartışılması gereken uzun bir konu ama asıl mesele Kamu İhale Kanunu'yla ilgili konudur değerli arkadaşlar.

Şimdi, Kamu İhale Kurumu İzleme Raporu'ndan bir iki rakam paylaşmak istiyorum. 2018 raporunda ilk açıklanan rapora göre istisna tutulan ihale tutarı 33 milyar 37 milyon 720 bin TL olarak açıklanmış. Daha sonra bu rapor geri çekilerek bir düzeltme yapılmış yani büyük bir hata yapmışlar bu raporda. 9,7 milyar azaltılarak bu tekrar yayımlanmış, bu rapor. Kamu İhale Yasası çok önemli bir yasa gerçekten. Kamuda alım satım işleri her zaman suistimale açık bir konudur ve Kamu İhale Yasası da bu suistimallerin engellenmesi için önemli bir yasadır. Fakat bugüne kadar Kamu İhale Yasası'nda yapılan değişikliklerle -Sayın Bekaroğlu 193 kez değişiklik yapıldığını belirtmişti zaten- Kamu İhale Yasası bir elek hâline gelmiştir. Yani her şey artık istisna tutulur hâle gelmiştir ve biz hakikaten (z) maddesini görüşüyoruz burada. Asıl vahim olan budur. Kamu İhale Yasası'yla ilgili bizim yeni bir çalışma yapmamız lazım. Artık daha nereye gideceğiz "aa" "ab" "ac" "ad"? Yani bunun artık gideceği bir yer gerçekten yok. Bunun ciddi anlamda tartışılması ve artık bu konuyla ilgili bir çalışma yapılması gerekiyor. Yoksa, burada Toprak Mahsulleri Ofisinin zaman zaman ithalat yapması gerekiyor olabilir.

Ama şunu da sormak istiyorum Sayın Genel Müdüre: Yani ne zamandan beri bu zorlukları yaşıyorsunuz? Kamu İhale Yasası'nda bu yirmi yedi günlük süre sizi ne zamandan beri bu kadar çok zorluyor ve neden bugün bu konu gündeme geldi? Bunu da açıkçası sormak istiyorum.

Şimdilik bu kadar. Tekrar söz alabilirim.

Teşekkür ederim.