KOMİSYON KONUŞMASI

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Sayın Bakanım, bütçenizle ya da faaliyetlerinizle ilgili yeteri kadar şey söylendi.

Sayıştay raporlarıyla ilgili olarak da birkaç arkadaşımız bazı şeyler söylediler ama Sayıştay raporlarının önemsenmesi gerekir.

Geçen dönem izlemede olan 24 konunun 23'ü -2018'de de 2017'deki problemleriniz devam ediyor- hâlen devam ediyor, 1 tanesini çözmüş Bakanlık, diğer 23'ünü çözmemiş, 23'ü izlemede kalmış; çok güzel raporlar bunlar. Bakarsanız, mesela iç kontrol sistemine ilişkin eleştiriler var. İç kontrol sisteminizin hemen hemen olmadığından bahsediyor. Kadroların -kaç kadroydu- 20 küsur kadronun yarısına yakını boş iç kontrol sistemiyle ilgili. Mevcut iç kontrol sisteminin çalışmadığından bahsediyor.

Bakanlığınızla ilgili 26 tespit var 2018'de, hepsi de önemli tespitler. Muhasebe kayıtlarına intikal etmiş tespitler bunlar, muhakkak ki öyle olması gerekiyor, sonuçta muhasebe kayıtlarına intikal etmiş olması gerekiyor. Ama yolsuzluk olmadığı, hata olmadığı, kasıt olmadığı veya bir başka şekilde bir sorun olmadığı anlamına gelmez bunlar -esaslı konulardır- olduğu anlamına da gelmez, o anlamda da bir şey söylemiyorum ama bunlar muhakkak incelenmesi gereken konular. Sonuçta önemli meblağlar harcanıyor bunların muhakkak denetlenmesi lazım. Zaten, burada dikkat ederseniz Sayıştay raporunda 3 tane farklı denetim raporu var. Bir tanesi Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı. Burada da 10 tane çok önemli, hepsi de çok önemli ayrıca bulgu var, tespitler var.

Performans raporunda da güzel tespitler var. Gülizar Hanım da sordu ama bakın bu denetim bulgularından bir tanesi performans programının değerlendirilmesinde 2015'ten beri, 2016, 2017 ve 2018'de sene başı ödeneklerinin kat kat fazlası sene sonu ödeneğinizin olması, harcamaların yapılması. Neden bütçe tahminleri sağlam yapılmıyor, bilmiyorum. Bakanlığınıza mı sorulmuyor ya da Bakanlık birimleri mi yanlış rakamlar veriyorlar bilmiyorum ama 1 milyon 358'den başlıyor 2015'te, 1 milyon 922 2018 itibarıyla ki 2019 ve 2020'de de öyle; 2019'a en azından öyle, 2020'yi tam bilmiyoruz tabii. Hepsinde 2 milyon, 2 milyon, 5 milyona çıkarmışsınız harcamaları. Yani bir tutarsızlık söz konusu. Tapu ve Kadastronun da Sayıştay denetim raporunda yine iç kontrol sistemine ilişkin eleştiriler var. İzlemede olan 4 konu var, 2'si çözülmüş Tapuda 2'si çözülmemiş maalesef. 6 bulgusu var, performans denetim raporunda 2 bulgusu var, bunlar da önemli konular, bunlara değinilmesi lazım.

Bir de Cumhurbaşkanlığı Programı'nda size önemli yer ayrılmış vaziyette. Sadece depremle ilgili olarak tek bir konu var burada, projelendirilmiş tek bir konu var. Kentsel dönüşüm uygulamalarında 693. 1'de "Kentsel dönüşüm uygulamalarında yerleşim alanı bazında önceliklendirme için çok ölçütlü değerlendirme modeli, can ve mal kaybına neden olma açısından afet riskleri tehlikesi, etkilediği nüfus büyüklüğü, mali ve finansal gereksinim, rezerv alanının mevcudiyeti gibi parametlerin esas alındığı kriterler ve puanlama sistemi çerçevesinde geliştirilecek ve yerleşim alanları bu kapsamda öncelendirilecektir." deniliyor. Bu konu aslında bir gecikmeyi de gösteriyor, bir taraftan bu işler daha yeni yapılacak. Başka bir konu yok depremle ilgili olarak, projelendirilmiş başka bir konu yok. "Afet riskli alanların tespiti ve ilanına ilişkin mevcut kriterler geliştirilecek ve netleştirilecek." başlığı altında bu yapılmış.

Geçeceğim hemen.

Birçok konu var. 703.2'de proje, diğerlerini geçiyorum. "Kent merkezlerinde tarihî ve kültürel cazibe noktaları ile alışveriş bölgelerinde motorlu taşıtlardan arındırılmış yaya bölgeleri oluşturulacaktır." diyorsunuz. Bu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve yerel yönetimler birlikte yapılacak, 3 pilot bölge belirlenecek. Bunlar neye göre belirlenecek, nerelerde yapılacak bilmiyorum ama böyle bir projelendirme yapılmış. Önemli gördüm. Sadece 3'le de olmaz bu.

Bir de yine hedefler arasında, performans göstergeleri arasında, demin performans raporunda Sayıştayın sorun olduğu belirtilmişti. Sizin sunumunuzda bisiklet yollarıyla ilgili olarak farklı kilometreler var, Cumhurbaşkanlığı Programı'nda farklı rakamlar var. Kümülatif bisiklet yolu uzunluklarıyla ilgili olarak 2018'de 1.148'e çıkıyor, 2020'de 2.248 olması yani yüzer yüzer gidiyor ama sizin şeyde 80 kilometrelik bir farklılık var Cumhurbaşkanlığı Programı'yla. Bu da performans programının hazırlanmasında belli kriterlere uyulmaması, hedeflerin tutturulamamasının sebebi olarak ortaya çıkıyor, Sayıştay raporunun da doğruluğunu gösteriyor.

Yani siz uğraşıyorsunuz, gerçekten aktif bir bakansınız ekibinizle beraber, tebrik ediyoruz ama geriye de dönüp o çalışmaların çok iyi kayda alınması, izlenmesi, denetlenmesi konusunda da fırsat vermeniz lazım. İç denetim biriminiz eksik, sıkıntılı ve geçmiş çalışmaların izlenmesiyle ilgili de maalesef eksiklerimiz var. O konularla ilgili destek birimlerinin çalışması lazım.

Bütçelerinizin hayırlı olmasını diliyorum.