KOMİSYON KONUŞMASI

BAHA ÜNLÜ (Osmaniye) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Sayın Bakan, değerli bürokratlar; hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.

Ekonomik dalgalanmaların yaşandığı ve toplumun tümünün sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu dönemde, tüm Türkiye'de olduğu gibi seçim bölgem Osmaniye'de yaşanan tarım sektöründeki sıkıntıları, devlet desteğinin verilmemesini, yanlış fiyat politikalarını, çiftçilerimizin sorunları ve çözüm yolları üzerine dikkat çekmek istiyorum. İktidarın uyguladığı yanlış ekonomik politikalar yüzünden döviz kurlarında yaşanan artış, bitkisel üretimde çiftçilerimizin temel girdileri olan gübre, mazot, ilaç, elektrik, tohum ve yemde büyük fiyat artışına neden olmuştur. Gübre fiyatlarındaki artış yüzde 80'lerin üzerindedir. Elektrik fiyatları da son bir yılda yüzde 70'in üzerinde artış sağlanmıştır.

Çoğunluğu tarım nüfusunun oluşturduğu Osmaniye'de de bu durum hâliyle üreticiyi olduğu kadar ilimizde yaşayan tüm nüfusu etkilemektedir. Tarıma dayalı ekonominin hâkim olduğu Osmaniye'de yerfıstığı en önemli ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de yer fıstığı en önemli ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yaklaşık olarak yüzde 95'i Akdeniz Bölgesi'nde, yüzde 88'i Çukurova bölümünde ve yüzde 28'i Osmaniye'de üretilmektedir. Yer fıstığının yetişmesi bakımından tüm şartların Osmaniye'de bulunması yer fıstığını tarımdan, sanayiye ve ticarete kadar Osmaniye'ye has bir ürün hâline getirmiştir. Osmaniye'de yaklaşık 10 bin aile geçimini yer fıstığı tarımından sağlamakta ve yer fıstığının işlenmesi ve paketlenmesi faaliyetlerinde ise 300'ün üzerindeki işletmede yaklaşık 4 bin aile çalışmaktadır. Osmaniye ve Çukurova'nın sembolü ve bölge için çok önemli olan yer fıstığını eken çiftçimiz üretiminden itibaren depolama, kurutma ve pazara sunma gibi birçok aşamada sıkıntıyla karşılaşmaktadır. En önemli sorunlarından biri, ürünün pazarlama aşamasında karşılaşılan fiyat politikasıdır. Gübre, mazot, ilaç, elektrik, tohum, yem gibi çiftçilerimizin temel girdilerindeki fiyat artışlarına rağmen yer fıstığının satış fiyatı maliyetlerin altında kalmaktadır. Yer fıstığı üretimi yapan çiftçilerimizin tüccarlara mahkûm edilmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek yer fıstığı alımı yapması ve fiyatları dengelemesi gerekmektedir.

Ayrıca, yer fıstığı, besin değerinin üstün ve tüketiminin çok değişik şekillerde olabilmesi nedeniyle diğer yağlı tohumlar arasında farklı yer edinmiş olup enerji ve protein açıklarının karşılanmasında kullanılabilecek gıda maddelerinin başında gelmektedir. Yer fıstığının sadece çerezlik olarak tüketilmesi ve bunun dışında herhangi bir alanda geniş kullanım alanı yaratılmaması çözüm bekleyen diğer bir problemdir. Biraz önce bahsettiğim gibi yer fıstığı çerezlik dışında çok iyi bir yağ bitkisi ve yem bitkisi olma özelliği de taşımaktadır. Fakat yer fıstığına yağlık bitkilere uygulanan destek ya da yem bitkisi destekleri verilmemektedir. Bu nedenle, destek kapsamı dışında kalan yer fıstığını eken çiftçi gerekli mazot ve gübre desteğini de alamamaktadır. Bu durum zaten yüksek olan girdi maliyetleri yüzünden yer fıstığı ekimi yapamayan çiftçimizi yok etme aşamasına getirmiştir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Lütfen tamamlayınız efendim.

BAHA ÜNLÜ (Osmaniye) - Tarımda sürdürülebilir üretimin devamlılığı için girdi maliyetleri hızla makul bir seviyeye çekilmeli ve destekler bir an önce arttırılmalıdır.

Osmaniye ve çevresinde yer fıstığı üretiminde belirttiğim sıkıntıların giderilmesi için iktidarın çiftçimizi daha fazla desteklemesi lazımdır. Gereken destek verilmediği sürece çiftçimiz yok olmaya devam edecek ve tarımda dışa bağımlı bir ülke olmaya artarak devam edeceğiz.

Bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum, çok teşekkür ediyorum.