KOMİSYON KONUŞMASI

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Sağlık hizmetlerine yönelik çözüm önerilerilerinde hep gündeme getirmiştik, acaba Almanya örneğinde var mı bir daire başkanlığı, hani nadir hastalıklar daire başkanlığı olsun diye.

BAŞKAN - Kuruluyor bizim Bakanlıkta.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Hatta "Çalışma var." diye de açıklama yapmıştınız ama son durum nedir?

SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL HİZMET UZMANI SERDAR ARSLAN - Bizde buna yönelik bir girişim var, daha önce bir birim olarak biz yürütüyorduk. Özellikle Hasta ve Çalışan Hakları Dairesi Başkanlığımızın altında yaklaşık sekiz dokuz yıl kadar hem nöromusküler hastalıklar hem de diğer nadir hastalıklar üzerinden çalışmalar yürüttük. Şu anda, bildiğim kadarıyla da Sayın Genel Müdürümüzün söylediği kadarıyla da Bakan Bey'e bir teklifte bulunmuş, Bakan Bey de bunu uygun görmüş. Yakın zamanda muhtemelen nadirle ilgili daire başkanlığı oluşturulacak.

BAŞKAN - Bunu da önerelim biz.

SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL HİZMET UZMANI SERDAR ARSLAN - Bu daire başkanlığı oluşturulacak.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Bu daire başkanlığı hiç değilse bu raporları gözden geçirebilir, hani bölüm bölüm inceleyebilir. Daire başkanlığını biz de komisyon çalışmalarında önermiştik çünkü gerçekten çok boyutlu, bunların sadece ilaç tedavisi değil, işte sosyal hakları dâhil hepsinin bir daire başkanlığı tarafından ve asıl kayıt sistemini de sağlayabilir belki daire başkanlığı, her türlü imkânını verebilir diye önermiştik. İnşallah olur bizde de en azından bu 7 bölgenin kurulmasını sağlar, doktorların atamalarının daha düzenli yapılmasını sağlayabilir, hastalar daha rahat ulaşabilir. Bir de "Telefon sistemi koyalım." demiştik çünkü çok fazla hem tanıda hem de hastalar tedavilerin nasıl yapılacağı hakkında bilgi almak istiyorlar. Bu daire başkanlığına bağlı bir telefon hattı da olursa danışmanlık hizmeti de alabilirler, nereye gideceklerini de bilebilirler. Sanki daire başkanlığına hepsini vermek daha kolaymış gibi geliyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL HİZMET UZMANI SERDAR ARSLAN - Şöyle bir şey: Bu, özellikle hasta yakınlarının bilgilendirilmesiyle alakalı. Dünya örneklerini- hep mesela -Avrupa'da da Orphanet diye bir site var- sürekli de bu toplantılar boyunca duyduk. Orada hastaya hastalıkla ilgili net hem bilimsel bilgiler hem de hastanın anlayabileceği dilden bilgiler veriliyor.

BAŞKAN - Destek olunuyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL HİZMET UZMANI SERDAR ARSLAN - Tabii.

Orada hastalıkla ilgili tanının nerelerde alınabileceğine dair hani Avrupa genelinde ve Orphanet'e üye olan diğer ülkelerde hangi merkezlerin olduğu, tedavide nerelere başvurabilecekleri, sonrasında da burada kayıt sistemleri üzerinden kayıtlarını tutuyorlar. Ayrıca orada sivil toplum örgütlerinin bilgileri var. Kişiler oradan bu sivil toplum örgütleriyle de irtibat kurabiliyorlar. Çok güzel bir sistem. Benzer bir şeyi biz de yapmak istiyorduk açıkçası Türkiye için.

BAŞKAN - Bir başlık da açabiliriz sivil toplum kısmına ait, önerilerimiz de olsun. Biz burada hakikaten kamunun sivil gücünü de harekete geçirirsek katkı sağlamış oluruz bu probleme.

Bu cihazlarla ilgili bir de SUT fiyatlarıyla ilgili talep vardı. Haklılar, birtakım gereçler ödeniyor ama hem sayı olarak yetersiz hem fiyat olarak yetersiz, cihazlar için de öyle. Biz önerelim, bu alanımıza girer deyip bunu önermekte fayda var.

SGK SOSYAL GÜVENLİK UZMANI DİLEK SERNUR EMİNOĞULLARI - Buna ilişkin bir ekleme yapabilir miyim Sayın Bakanım?

BAŞKAN - Tıbbi malzeme, cihaz konusunda desteğin geliştirilmesi, SUT'un yenilenmesi.

SGK SOSYAL GÜVENLİK UZMANI DİLEK SERNUR EMİNOĞULLARI - Sayın Bakanım ekleme yapabilir miyim?

BAŞKAN - Tabii tabii.

SGK SOSYAL GÜVENLİK UZMANI DİLEK SERNUR EMİNOĞULLARI - 4 Eylül tarihinde güncellenen Sağlık Uygulama Tebliği'nde aslında fiyatlarla ilgili...

BAŞKAN - Bayağı mesafe alındı mı bu konuda.

SGK SOSYAL GÜVENLİK UZMANI DİLEK SERNUR EMİNOĞULLARI - Evet, yaklaşık 700 milyonluk bir güncelleme yani iyileştirme yapıldı aslında ödenen tutarlarla ilgili ama yeterli olmayabilir, tabii ki hâlâ tamamını karşılamayabilir ama beklenen bir şeydi bu, yapıldı.

BAŞKAN - Tamam, o da güzel.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Biz SUT'taki değişikliklerin hani böyle uzun soluklu yapılmasını istemiyoruz yani on-on üç yıldır SUT değişmemiş örneğin. Siz şimdi "Bir hamle yapıp düzelttik." diyorsunuz ama zaten üç ay sonra döviz kurları değişeceği için bu yeterli olmayacak yani SUT'un belki asgari ücrete bağlanması ya da enflasyona bağlı olarak otomatikman yükselmesi lazım çünkü sürekli bir gündemimiz hep SUT oluyor.

BAŞKAN - Hocam eşelmobil öneriyor.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Evet yani o şekilde olması. Hiç değilse döviz kurunu sabitledi Sağlık Bakanlığı ama o bile yeterli değil. Yani bunun düzenli olarak, sağlıkçıların... Belki bize de en çok gelen şikâyetler bunlar yani SUT'un değişmesi, sürekli bir gündem olmaması lazım yani bunun otomatikman devam etmesi lazım, onun bir kuralı olması lazım.

BAŞKAN - O zaman SUT'la ilgili öneriyi şu şekilde geliştirebiliriz: SUT'un kendi içerisinde belli bir sistemle ekonomimizdeki gelişmelere göre ayarlanabileceği bir sistem önerelim.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Çünkü sağlık tedavisi elzem bir olay yani siz maddi durumunuza bakmaksızın sağlık konusunda tedavinizi yaptırmak zorundasınız yani her harcamanızdan kesebilirsiniz ama sağlığınızdan kesemezsiniz. Onun gibi, devlet politikası olarak bizim SUT'un bir kuralı olması lazım.

BAŞKAN - Katılıyorum Hocam, ben çok uğraştım onun için o bir yıllık Bakanlıkta.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Belki biz de önerirsek...

BAŞKAN - Önerelim çünkü şöyle: Tedavi hizmetlerini, sağlık hizmetlerini veren kurumlar yaptıkları hizmetlerin maddi dönüşünü karşılayamayınca bu sefer hizmet kaliteleri düşüyor. Üniversite hastanelerinde yaşanan sıkıntının sebeplerinden biri budur yani hepsi budur demem yanlış olur ama sebeplerden biri budur. Yapılan harcamanın rasyonel bir ödemesi olması lazım ki yerine koyabilesiniz, ikame edebilesiniz.

Üniversitelerdeki eğitimde ilave bir şeyler yapılsın konusunu konuştuk. Topluma, kamuoyuna yönelik tanıtım...

Burada başlık var mı Hocam? Yani TRT'yi de çağırmıştık ki amacımız şuydu: Kamuda farkındalığı nasıl artırırız? Başlık yapmadıysak bir başlık ona açalım.

PROF. DR. DENİZ YÜKSEL - Böyle bir başlık açalım.

BAŞKAN - Açalım, özellikle bu yakın akraba evliliği gibi genel olarak kamuya ne kadar biz bilinçlendirme sağlarsak bu konularda da geriye dönüş olur.

Buyurun.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER UZMANI BAHAR UĞURLU - Bakanım, ana başlıkların içinde o konuya ilişkin bilgilendirme, kamu spotlarının yapılmasına ilişkin hem öneri olarak var hem de bu toplumsal bilinçlendirmede önemli bir konu olduğu için sorun olarak da var. İçeride, ana başlıkların içinde farklı farklı.

BAŞKAN - "Öneriler" kısmında bir daha onu teyit edelim, vurgulayalım.

Benim aklıma şu an için gelenler bunlar ama önümüzdeki günlerde gelenler olunca tekrar bir araya gelip veya tek tek getirip not da verebiliriz. Bir son şekil aldıktan sonra, siz hazırlayınca bizlerle paylaşacak hâle getirdikten sonra Komisyon üyesi arkadaşlarımızla taslak şeklinde paylaşırız.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Mail ortamında paylaşalım Bakanım, kâğıt israfı olmasın, mail ortamında paylaşılsın.

BAŞKAN - Olur, tamam.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Hani, bize katalog olarak tutanakları göndermeyin yani mail ortamında paylaşalım.

BAŞKAN - Tabii tabii.

Biz bu şey olgunlaştıktan sonra kamuoyuna açalım ki kamuoyunu yanlış umutlandırmayalım veya birden sukutuhayale uğratmayalım çünkü ham bilgiler. Ham bilgiler son sözmüş gibi algılanır, bu sefer yanlış bilgilendirmiş oluruz. Şu anda çalışıyoruz, mutfaktayız, yemeğin tadı tuzu oluştuktan sonra servise çıkarırız inşallah.

Ben yeterli buluyorum, arkadaşlarımızdan ilave sözü olan varsa...

Bu çalışma bir ön çalışma oldu taslak için, ben teşekkür ediyorum arkadaşlara. Biraz daha geliştirelim inşallah iyi bir sonuç çıkaracağız.

Bir engel yok değil mi, bir ay kadar gecikebiliriz raporda?

YASAMA UZMANI SONER ÇAKAR - Yok efendim, geçmiş yasama dönemlerinde benzer uygulama örnekleri mevcut.

BAŞKAN - Tamam, evet, mecburuz yani bu kolay değil, birdenbire bitmiyor.

ARİFE POLAT DÜZGÜN (Ankara) - Sayın Bakanım, bir de onlar dedi ki: Bizim tedavi boyutunda, özellikle bu malzemeler boyutunda konularımız ortak. O yüzden raporlarımızı birlikte paylaşalım ki hani daha etkili olsun.