| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/278) ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/277) ve Sayıştay tezkereleri a) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı b) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı c)Mesleki Yeterlilik Kurumu ç) Devlet Personel Başkanlığı d)Sosyal Güvenlik Kurumu e) Türkiye İş Kurumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 19 .11.2019 |
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Teşekkür ederim Başkanım.
Sayın Başkanım, Çok Değerli Bakanımız, Bakan Yardımcılarımız, çok değerli milletvekillerimiz, çok değerli bürokratlarımız ve basın mensuplarımız; ben de hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın 2020 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Tabii, Sayın Bakanım, engellilere, kadınlara, ekonomik yönden dezavantajlı gruplara -şehit aileleri olsun, gaziler olsun- sahip çıkılmasında gerçekten çok önemli adımlar atıyorsunuz; bunları ilgi ve takdirle izliyoruz. Tebrik ediyoruz ekibinizi. Gerçekten de sosyal devlet olma adına Türkiye'de çok önemli merhaleler katedildi.
Ben bu konuya değindikten sonra esas olarak, daha çok bugünlerde gündemimizde olan ve daha çok muhalefet partilerinin dile getirdiği emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili fikirlerimi dile getirmek istiyorum.
Şimdi, tabii, buradan baktığımızda, genelde 2'nci parti CHP, HDP ve İYİ PARTİ emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili, sanki onlar emeklilikte yaşa takılanları seviyor da AK PARTİ ve MHP bunları sevmiyormuş gibi bir algı yaratmaya çalışıyor.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - MHP'nin de önergesi var, kanun teklifi var.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Diğer taraftan, şöyle bir şey arkadaşlar: Tabii, bunun gerisine, geriye gidip baktığımız zaman, emeklilikte yaşa takılanları biz de seviyoruz ama şu var: Arkadaşlar, biz ülkemizi, vatanımızın ve milletimizin geleceğini daha çok önemsiyoruz ve daha çok seviyoruz.
Şimdi, geriye dönüp "İlk defa o emeklilik sistemi ne zaman hayata geçmiş?" diye baktığımızda, 1949 yılında hayata geçiyor; o zaman bayanlar için 20 yaş, erkekler için 25 yaş getiriliyor. O dönemde, tabii, çalışan sayımız çok az ve insanların Türkiye'deki ortalama ömrü daha kısa olduğu için ilk dönemlerde bu idare ediyor fakat daha sonraki dönemlere geldiğimiz zaman, rahmetli Özal görüyor ki bu sistemin kendi kendini götürmesi mümkün değil ve 1986 yılında kadınlarımızda 50 yaşa, erkeklerimizde 55 yaşa kademeli bir geçiş sağlıyor. Gerçekten de bu sisteme geçseydik biz -geçtik bu sisteme- devam ettirseydik belki bugün bir sürü problemi yaşamayacaktık. Aynı bugün muhalefet partilerinin bunu sadece siyasi amaçla dile getirdiği gibi o dönemlerde, o günlerde rahmetli Demirel de bunu dile getiriyor ve diyor ki: "Ya, kardeşim, erken yaşta emekliliği biz yapacağız." Ve emekliliği kadınlarımızda -aşağı yukarı yirmi yıl çalıştıktan sonra- 38 yaşına, erkeklerimizde -yirmi beş yıl çalıştıktan sonra- 43 yaşına çekiyor. Ve dolayısıyla da... Tabii ki, şimdi CHP'nin Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu da o dönemlerde SGK -o dönemde SSK- Genel Müdürü; bakıyor ki SGK'nin -SSK'nin- 100 trilyon lira açığı var, diyor ki o dönemde: "Ya, bu gidişle biz burada batacağız ve emeklilerimize hiç para veremeyeceğiz. Ne yapalım? Emeklilik yaşının 60'a çıkması gerekir." Doğru mu söylüyor arkadaşlar? Doğru söylüyor yani burada bir şey yok. Şimdi "O gün öyle söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu bugün niye böyle söylüyor?" derseniz, tabii, rakamlara bakmak lazım.
Şimdi, bizim 4/A SSK'li ne kadar çalışanımız var? 15 milyon 449 bin. Emeklimiz ne kadar var? 7 milyon 944 bin. 4/B'li dediğimiz BAĞ-KUR'lu ne kadar var? 2 milyon 915 bin. Emekli ne kadar var? 2 milyon 671 bin. 4/C'li dediğimiz memur çalışanımız ne kadar var? 3 milyon 44 bin.
BAŞKAN - Sayın Güneş, tamamlayalım lütfen. Son bir dakika...
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Başkanım, tamamlayamam, on dakika... On dakika Başkanım, on dakika...
Şimdi, diğer taraftan...
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Helal olsun!
CAVİT ARI (Antalya) - Nasıl posta koyuyor? Posta koydu, helal olsun!
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - "One minute!"
DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - O on dakika içinde Cumhurbaşkanının hangi yaşta emekli olduğu konusuna da gelin.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Bir dakika...
Memur emekli sayımız 2 milyon 259 bin. Bugün toplam çalışana baktığımız zaman, çalışan sayımız 21 milyon 404 bin ve diğer taraftan da emekli sayımız 12 milyon 876.
CAVİT ARI (Antalya) - Siz kaç yaşında emekli oldunuz?
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Şimdi, ben buradan, tabii ki, Bülent Kuşoğlu Milletvekilimiz, Başkanımız... Aynı zamanda CHP'nin vicdanıdır, tamam mı? CHP'nin vicdanıdır.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Tayyip Bey 44 yaşında emekli oldu ya.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Şimdi, şöyle bir şey söyleyeyim ben arkadaşlar...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Başkanım...
BAŞKAN - Başkanımız beş dakika verdi.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Başkanım, on dakika benim hakkım, on dakikamı istiyorum.
Şimdi, diyor ki... Mesela 2018 yılında tüm SGK'li çalışanlardan emeklilik primi ve sosyal güvenlik primi olarak toplanan para ne kadar? 246 milyar TL. Sadece emekli aylığına giden para ne kadar? 245 milyar TL.
Peki, bu 2019'da ne olmuş derseniz; toplanan 294, toplam emekli aylığına giden 298. Toplanan tüm paralar yani bunun içinde sağlık giderleri de dâhil emekli maaşını karşılamıyor.
Peki, sağlık giderleri ne kadar? 2019'da 110 milyar TL. 2020'de kaç olacak? 122 milyar TL ve daha bu Bakanlığımızın...
KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Şehir hastanelerini de ekleyin ona; bakın ne oluyor?
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Şimdi ben şunu söylüyorum arkadaşlar: "Emeklilikte yaşa takılanlar"ı çıkaralım; tamam. Burada Durmuş Yılmaz'ın dürüstlüğü, doğruluğu yönünden hiçbir şüphemiz yoktur ama açık ve net konuşup ona da soruyorum. Gerçekten de bu emeklilikte yaşa takılanları çıkardığınız zaman bunun finansmanını nereden sağlayacaksınız? Nereden sağlayacaksınız?
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Saraydan keseceğiz, yandaşlarından keseceğiz.
DURMUŞ YILMAZ (Ankara) - Bunun yıllık maliyetini söyle...
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Hayır, 6 milyon...
(Oturum Başkanlığına Başkan Lütfü Elvan geçti)
BAŞKAN - Arkadaşlar lütfen, lütfen Sayın Yılmaz.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ben şunu soruyorum, şimdi şöyle bir şey; popülist politika yapmayalım. 6 milyon kişi emeklilikte yaşa takılan, bekleyen var. Bunların sadece 1 milyonu emekli olsa yıllık 24 milyar, 6 milyonu emekli olsa yıllık 120 milyardan fazla para gerektiriyor arkadaşlar; tamam mı?
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Kademeli yaparız.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Yani siz de iktidara gelseniz bizim yaptığımızı yapacaksınız ama...
DURMUŞ YILMAZ (Ankara) - Sayın Bakan, bunu doğruluyor musunuz, bu rakam doğru mu? Eğer doğruysa...
BAŞKAN - Sayın Yılmaz, Sayın Yılmaz, lütfen ya!
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - 6 milyon yok.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ama popülizm yapıyorsunuz arkadaşlar.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - 6 milyon yok.
KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Ya, SGK zararlarına 192 milyar ödüyorsunuz işte.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Popülizm yapıyorsunuz ve dolayısıyla da şöyle bir şey arkadaşlar... Bunun üzerinden siyaset yapmayın arkadaşlar, bunun üzerinden siyaset yapmayın; gerçekleri ve doğruları söyleyin.
BAŞKAN - Arkadaşlar, lütfen...
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - O zaman Özal mı yanlış yaptı, o zaman 1999'da ANAP Hükûmeti mi yanlış yaptı veya diyelim ki biz mi yanlış yaptık? Bunların hepsi mi yanlış yaptı arkadaşlar ve Kılıçdaroğlu mu yanlış yaptı? Kılıçdaroğlu'nun yaptığına yanlış diyor musunuz arkadaşlar? 92'lerde yaptığına yanlış diyor musunuz o zaman arkadaşlar? Dolayısıyla bu ülke bizim arkadaşlar, bu ülke bizim.
DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Cumhurbaşkanı kaç yaşında emekli oldu?
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Yani sırf popülist politikalar için ülkemizin geleceğini...
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - EYT'lilerin hakkı değil mi? Bu ülke bir tek sizin mi?
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Hepimizin, hepimizin.
BAŞKAN - Arkadaşlar, lütfen ya!
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Hepimiz diyelim diyorum.
BAŞKAN - Lütfen arkadaşlar ya!
DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Kimse olamıyor emekli.
BAŞKAN - Arkadaşlar, lütfen...
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Sayın Bakanım, Sayın Bakanım, diğer taraftan gerçekten de iş kazalarıyla ilgili çok önemli...
CAVİT ARI (Antalya) - Kaç yaşında emekli oldun Aydemir?
UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Anlatayım ben.
CAVİT ARI (Antalya) - Yaşını söyle!
BAŞKAN - Arkadaşlar lütfen ya! Lütfen...
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Arkadaşlar, bir dakika verin.
İş kazalarıyla ilgili gerçekten de çok önemli tedbirler alıyorsunuz ama istediğimiz yerde değiliz Sayın Bakanım. Bununla ilgili şöyle bir şey var: İş sağlığı güvenliğiyle ilgili işte 2012'de çıkan yasayla önemli adımlar atıldı.
KANİ BEKO (İzmir) - Ne adımı atıldı ya!
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ama burada ortak sağlık primlerinin gerçekten de ücretlerinin işverenden değil de...
KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Aldınız işverenden.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - ... bunu devlet bütçesinde toplanan bir yerden almaları gerçekten de onların daha iyi kontrol edilmesini sağlayacaktır.
Diğer bir konuyu da ifade etmek istiyorum kısaca. Bu engellilerle ilgili, Sayın Bakanım, engellilerle ilgili özellikle evde ağır bakıma muhtaç engellilerinin bakımıyla ilgili gerçekten de bu ailelerin sosyal güvenlik priminin de devlet tarafından yatırılması...
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - Niye yatırmıyorsunuz?
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ve diğer taraftan ayrıca da şu var; eğer evde hiçbir gelir yoksa bunun 1.300 liradan asgari ücret düzeyine çekilmesi onları çok memnun edecektir diyorum.
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - On yedi yıldır niye yapmadınız?
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - 2020 yılı bütçemizin hayırlara vesile olmasını temenni eder, saygılar sunarım.