| Komisyon Adı | : | (10 / 124, 226, 320, 321, 336, 601, 637, 958, 1055, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148) Esas Numaralı Meclis Araştırma Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 24 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 22 .01.2015 |
HÜLYA GÜVEN (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Şimdi, bu mahkemeler sırasında genellikle gördüğümüz daha çok boşanma davaları açılması nedeniyle, özellikle kadının boşanmak istemesi nedeniyle daha sonra da cinayetlerin olduğunu görüyoruz.
Şimdi, davanın görülmesi sırasında kadında da olabilir, erkekte de olabilir ruhsal yönden psikiyatrik bir değerlendirme yapılabiliyor mu veya kişinin cinayet işleyebileceği tahmin edilebiliyor mu? Bunun için de önlemler alınabiliyor mu? Ben bunu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.
BİNNAZ TOPRAK (İstanbul) - Çok tehlikeli bir şey bu.
HÜLYA GÜVEN (İzmir) - Neden?
İSMET UÇMA (İstanbul) - İyi bir soru Hocam.
MURAT GÖKTÜRK (Nevşehir) - Mahkemeler orada bir şekilde o davalara bakarken...
BİNNAZ TOPRAK (İstanbul) - Çok tehlikeli bu; çok doğru gelmiyor bana.
HÜLYA GÜVEN (İzmir) - Hayır, ruhsal saldırganlık veya ruhsal birtakım dengesizlikler olabiliyor.
BİNNAZ TOPRAK (İstanbul) - Olabilir ama bu cinayet işleyecek anlamına gelmeyebilir.
BAŞKAN - Mikrofonlar kapalıyken karşılıklı konuşursak tutanağa da, kayıtlara da girmiyor ve bu alanda görev yapan arkadaşlarımız zorlanıyorlar. Yani onlara da yardımcı olmak açısından Değerli Hocam, Sayın Hülya Güven Hocam, bunu mikrofonla söyleseniz ve hepimiz istifade etsek.
Buyurun.
HÜLYA GÜVEN (İzmir) - Tekrarlamamı istemişti Sayın Vekilimiz.
BAŞKAN - Lütfen tekrarlayın...
Şimdi şöyle, usule dair çünkü bu işin teknik kısmında olan arkadaşlar mikrofon kapalıyken ve karşılıklı konuşma yapıldığında bunları kayıt altına almakta zorlanıyorlar.
Buyurunuz.
HÜLYA GÜVEN (İzmir) - Şimdi bu özellikle boşanma davalarında, davaları sırasında, bu davaların seyri sırasında her iki taraf da olabilir psikiyatrik değerlendirme yapılabiliyor mu? Ruhsal yönden bir değerlendirme yapılabiliyor mu ve eğer bu ruhsal değerlendirme yapılıyorsa buna karşı önlem alınabiliyor mu? Çünkü bu boşanma davaları sonrasında veya açılması sırasında cinayetlerin de olabildiğini görüyoruz. Bu yönden değerlendirme yapılıyor mu diye ben merak ettim. Yani acaba bu cinayetlerin altında, kadın cinayetlerinin altında yatan nedenlerden birisi de ruhsal sorunlar mıdır diye merak ediyorum.
Teşekkür ederim.