KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN - Sizi eleştirmeyelim, bir de biz de savunma yapmıyoruz. Yani sizi eleştirmiyoruz, biz de savunmada değiliz.

Şimdi, demek istediğim şu: Aileler devlet tarafından yalnız bırakılmış gibi bir hava var. Biz de aslında böyle zannediyorduk, bu Komisyonda gördük ki olay öyle değil. Bizde bir hata olmuş, o hata şu: Keşke siz iki üç hafta önce gelseydiniz. Sebebi de şu: Geçenlerde Sağlık Bakanımıza gittik, bu sizin dediğiniz konuya bizim Mehmet Ali Cevheri var, milletvekilimiz, zaten bu kimyasal ilaçlar ile genlere takmış vaziyette... Bu dediğiniz çok önemli bir şey. Şimdi, ben önümüzdeki haftaki toplantımıza bizim sağlıkçılarımızı... Ben çok tatmin olmadım, bizim eksik yönümüz olmuş bu. Bu Komisyonda bizim eksiğimiz bu genlerle ilgili konu bence. Ona bir çalışalım, gerekirse siz de katılın. Yani Avrupa'da, Amerika'da ne varsa bizde de olsun. Bu Zeno robot, buna da teknolojimizi çalıştıralım yani yerlisini yapalım, yaptıralım, galiba bir çalışma da var. Ama bu sizin önerilerinizi teker teker biz dikkate alacağız.

TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ BAŞKANI ELİF ŞENOL - Çok teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Tekrar yeni öneriniz olursa bize sunun. Ama önümüzdeki hafta son gün, 27'sinde biz, sağlıkçı hocalarım, bu konuları bir çalışalım yeniden, önerilerimizi de gayet güzel Cumhurbaşkanımıza bilhassa götürelim ki aşağılara bu talimat da verilsin. Yani Sağlık Bakanlığı, Aile Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı... Şöyle: Aslında çok şey yapılmış -biz kurumlara gittik- ama bir koordinasyon sorunu var, ona da önerilerimizi getirdik.

TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ BAŞKANI ELİF ŞENOL - Şimdi, Değerli Başkanım, çok özür diliyorum, ben Muğla merkezde, kırsal bir bölgede yaşıyorum. Bizim aslında Türkiye'deki yaşadığımız en büyük problem, İstanbul, Ankara ve İzmir'de birçok imkâna ulaşılabilirken, belki eğitim olarak, sağlık olarak, üniversiteler olarak birçok yere ulaşılabilirken biz aslında kırsalda sorunu yaşıyoruz, kırsala ulaşamıyoruz. Kırsaldaki otizmlinin durumu çok vahim, inanın buna.

BAŞKAN - Evet, evet.

TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ BAŞKANI ELİF ŞENOL - Ben dedim ya size, yaklaşık 150 aileyle irtibat hâlindeyim, WhatsApp grubum var ve çoğu da kırsaldan. Kahramanmaraş'tan tutun Diyarbakır'a, Hakkâri'den tutun Ağrı'ya kadar herkesle konuşuyorum ve hepsi de "Biz ulaşamıyoruz." diyorlar. Yani kırsalı biraz ön plana çıkarmamız gerekiyor bu konu için.

BAŞKAN - Muğla kırsal değil bir kere, onu da söyleyeyim.

TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ BAŞKANI ELİF ŞENOL - Merkez, merkez, merkezden bahsediyorum.

BAŞKAN - Biz de mesajı aldık, bu konu üzerine yoğunlaşacağız. Siz keşke çalışmalara baştan katılsaydınız çok iyi şeyler göreceğiz, inşallah hep beraber çalışacağız, bütün önerilerinize açığız.

Çok teşekkür ediyorum.