| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin (2/2596) kanun yapma tekniğine ve görüşülme usulünde eksikliklerinin olup olmadığına ilişkin görüşme |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 11 .02.2020 |
İSMAİL TATLIOĞLU (Bursa) -
Teşekkür ederim.
Ben öncelikle -ve söz almamın esas nedeni de- İdlib'de kaybettiğimiz askerlerimizi, şehitlerimizi ve Van'daki, Elâzığ'daki kayıplarımızı rahmetle anmak istiyorum.
Usul olarak da bir şeyi bir daha, daha vurgulamak istiyorum farklı olarak. Şimdi, sistem değişti ama gerçekten, burada bir torba yasa görüşüyoruz. Bu torba yasa çok farklı konularda olduğu için bazılarına olumlu oy vermek istiyoruz, bazılarına olumsuz oy vermek istiyoruz. Yani biz genel olarak biliyorsunuz, siyah-beyaz yapmıyoruz, yeminli "evet"çi veya yeminli "hayır"cı değiliz ama usul şöyle: Toptan "evet" demeniz veya toptan reddetmeniz gerekiyor sonunda, hâlbuki bütünlük yok. Bu kadar açık ve netken, Parlamentonun da kalibresini düşürecek, saygınlığını düşürecek bu sürece niçin devam ediyoruz Sayın Başkan? Yani bu kanunu mümkünse iki parça, üç parça şeklinde görüşmeliyiz çünkü önemli konular var, gerçekten faydalı konular var, faydalı olmayanlar var. Peki, biz şimdi irademizi nasıl yansıtacağız? Bir madde konusunda bir tartışma olsa ve biz de olumlu oy kullanacak olsak ona olumlu oy kullanıp bütününe "hayır" deme durumuyla karşı karşıyayız. Burada gerçekten usulen ve esasen çok ciddi olarak üzerine gidilmesi gereken bir konu var. Yoksa etkin bir kanun çıkarmıyoruz, etkin bir devlet olmuyorsunuz, etkin bir Parlamento olmuyoruz.
Ben bu vesileyle, sonuçsuz kalacak bu cümlelerimi bir defa daha yineliyorum ki vicdanım rahatlasın diye.
Teşekkür ediyorum.