KOMİSYON KONUŞMASI

SİBEL ÖZDEMİR (İstanbul) - Teşekkür ediyorum.

Açıkçası, burada çok değerli Hocamız Sayın Kâmil Sındır'ın da gündeme getirdiği konulara değinmek istemiştim. Aslında burada gerçekten yerelleşme noktasında önemli yetkiler verilmesi gereken bir durum daha da merkezî bir noktaya getiriliyor. Bu, tamam, mevcut Bakanlığın yetkisinde olabilir ama işte özel yönetmelik çıkarma hakkı olacak artık, çok spesifik bir alan için de yapabilecek, bir tesis için de bunu yapabilecek. Bunu ben de açıkçası... Çünkü baktığımız zaman özellikle de gerçekten yerelin alanında olan özel durumlar.

Bir de Galata Kulesi'yle ilgili düzenleme benim de dikkatimi çekti bugün baktığım zaman ve buna dönük gerçekten özellikle İstanbul'da bu tür kamulaştırma, işte belediyenin yetkisinde olan alanlara, yerlere hâkim olma gibi bir durumla karşılaşıyoruz. Bu da bunun bir tekrarı oldu açıkçası bugün. Kule işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesine alınacak ve Bakanlık "Galata Kulesi etrafında -ne diyor- Beyoğlu Kültür Yolu Projemiz var, bunu gerçekleştirmek için yapıyoruz." diyor. Beyoğlu'nu eski günlerine kavuşturmak... Beyoğlu Belediyesi, kaç dönemdir zaten Adalet ve Kalkınma Partisinde. Büyükşehirdeki de aynı şekildeydi yani yıllardır süren oranın kültürel yozlaşmasını bu hâle getiren bir iktidar, bir yönetim ki orayı da yerelde yöneten bir iktidar partisi. Şimdi, bunun nasıl bir gerekçesi olabilir? Bunu ben açıkçası merak ediyorum. Hani, okuduğum zaman bu düzenleme -affedersiniz ama- gerçekten çok komik kalıyor çünkü zaten bu yetkiler elindeydi Beyoğlu'nun. Beyoğlu ne hâle geldi ya da İstanbul da kültürel, tarihî ve turizm açısından ne hâle geldiğini hepimiz, İstanbul'da olan herkes biliyor zaten bunu. O yüzden, bu gerçekçi değil.

Sayın Ök, tamam, sorun var "Bize talepler geldi, ilgilendik." diyorsunuz. Şimdi, gerekçelerine bakıyorum, gerçekten çok açık ve net şekilde bunların gerekçelerini açıklamamışsınız. Kanunun benzeri gerekçeleri var. Doğal olarak da burada ilgili komisyon da olmadığı için, Kültür ve Turizm Komisyonu olmadığı için farkındaysanız bütün maddelerde farklı bir tartışma noktasına gidiliyor. Ben bunu belirtmek istedim.

Teşekkürler.