| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Erzurum Milletvekili İbrahim AYDEMİR ve Manisa Milletvekili Uğur AYDEMİR ile 63 Milletvekilinin; Bazı Kanunlarda ve 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 10 .06.2020 |
İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Efendim, şimdi başlarken de söyledim ama ben yokken Zafer Bey kardeşim biraz sitem etmiş bir kavrama. "Gurbetçiler yüreğimizdir." Dedim, o "yurt dışı Türkler" ifadesini kullanmış; eyvallah. O daha lezzet veriyor, kulağa hoş geliyor ama "galatımeşhur" diye de bir şey var.
CAVİT ARI (Antalya) - Avrupalı Türkler!
KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Avrupalı Türkler "Yurt dışı Türkler" demedi.
İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - "Avrupalı Türkler" affedersin. Eyvallah, tamam.
CAVİT ARI (Antalya) - Yılların gurbetçilerine "Yurt dışı Türkler" dedi.
KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - "Yurt dışı Türkler" ifadesinde ben uyardım hatta Genel Müdürlüğün adı bile "Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Toplulukları" diye.
İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Hayır gayet güzel, benim de çok hoşuma gitti ama yani o galatımeşhur dediğimiz kalıpta ben onu kullandım. Evet, onlar bizim yüreğimizi ifade ediyor. Utku Bey konuşurken, kendisinin de bir gurbetçi evladı olduğunu söyledi, ona vurgu yaptı. Biz burada -konuşmamda zaten söyledim- orada yaşayan insanlarımızın mağdur olmamaları için bir düzenleme getiriyoruz. Ben bunları izahtan sonra özellikle SGK'den Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürümüze söz verelim, o çok tafsilata girecek, anlatacak hatta şimdiye kadar yapılan tenkitleri de not aldı, onların hepsine de cevap verecek.
Şuna özellikle bir vurgu yapayım: Efendim "Niye kısa çalışma kaydı düşmüş de bütün bütün istisna getirilmemiş?" Yani "Orada çalışsın, uzun süreli de çalışsın ama maaşında bir kesinti olmasın." Orada yurt içinde çalışanlarla muadil bir hâli oluşturma gerekçesiyle, bildiğim kadarıyla "kısa çalışma" ifadesi geçmiş. Ben bununla iktifa edeyim, Genel Müdürümüz çok daha tafsilata girsin, izah etsin maddeyi.
Teşekkür ediyorum.