| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 24 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 29 .01.2015 |
BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Teşekkür ederim.
Sayın Başkan, biliyorsunuz, 21'inci madde dağıtım sistemindeki kayıpların azaltılmasına ilişkin tedbirler elektrik piyasasındaki, bu görüşmekte olduğumuz teklifin 21'inci maddesi. Dün Meclise bir tasarı geldi, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Başbakan tarafından imzalanmış. Burada da, aynı mahiyette, aynı kanunda değişiklikler var. Şimdi bu varken bizim bu maddeyi görüşmemiz doğru değil. Onun haricinde... Bize gelmedi galiba, bizim Komisyonumuza gelmedi ama böyle bir kanun var, evet.
Ayrıca şu var: Sayın Başkanım, torba kanunu biz biliyorsunuz yüz üç gün görüştük. Torba kanunun içerisinde madenle ilgili önemli hükümler vardı, torba kanun Maden Kanunu'ndaki değişikliklerle başladı zaten. Fiyat farkıyla ilgili olarak orada önemli görüşmeler yaptık. Burada günlerce madenlerde fiyat farkı konusunu görüştük, tartıştık. Onunla ilgili benim, diğer arkadaşlarımın önemli dosyaları oluştu ama şu anda Genel Kurulda görüşülmekte olan Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın geçici 29'uncu maddesi bir başka komisyonda görüşülerek Genel Kurula inmiş ve fiyat farkıyla ilgili bizim daha önce yaptığımız ve çok ayrıntılı olarak vâkıf olduğumuz konuda bir değişiklik getiriyor, bir hüküm getiriyor. Hâlbuki o konunun bize gelmesi gerekirdi, bizim tarafımızdan görüşülmesi gerekirdi. Buradaki birikimle buradan çıkması lazımdı, normal olarak da zaten buradan çıkması gerekiyordu. Böyle anormal işler yapılıyor. Bunlar doğru değil. Burada görüşülmesi gereken konular başka yerde görüşülüyor, burada görüşülmemesi gerekenler tam tersine burada görüşülüyor. Bu konuların daha titizlikle, özenle düzenlenmesi lazım. Usul esastan önce gelir biliyorsunuz. Bunlar yanlış işlerdir.
Şimdi, bu fiyat farkıyla ilgili olarak biz buradayız. Komisyona katılamadık, Genel Kurula katılamıyoruz, bu konuyla ilgili görüşlerimizi de söyleyemiyoruz. Tutanaklara dahi girememiş oluyor. Hâlbuki burada en fazla birikimi olan komisyon da burası. Bu konuyla ilgili olarak en fazla çalışmayı da bizler yaptık, somut olarak konuyu en iyi bilen de bizleriz.
Bu şekilde Genel Kuruldan çıkmış olacak. Çok yanlıştır. Sizin müdahale etmeniz lazımdı en azından. Bu maddeyle ilgili olarak hiç olmazsa Plan ve Bütçe Komisyonunun görüşüne başvurulması gerekirdi. Baştan da belirttiğim gibi, bu Elektrik Piyasası Kanunu'ndaki 21'inci maddenin çıkarılıp bu Başbakanlıkça gönderilen tasarıya eklenmesi gerekir, birlikte görüşülmesi gerekir.
Teşekkür ederim.