| Komisyon Adı | : | ADALET KOMİSYONU |
| Konu | : | Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Tokat Milletvekili Özlem Zengin ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekilleri Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül ile 5 Milletvekilinin İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3050) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 23 .07.2020 |
EMİNE NUR GÜNAY (Eskişehir) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım, herkese hayırlı sabahlar diliyorum.
Bilgi ve iletişim teknolojileri hayatımızı kolaylaştırdı, bilgiye erişimi gerçekleştirdi ancak doğru ile yanlışı ayırt edemeyen bir kitlenin olduğunu da lütfen unutmayalım. Burada, sizlerle, bana gelen bir mesajı paylaşmak istiyorum. Bunu dinlerken empati yapmanızı rica ediyorum; hepimizin çocukları var, torunları var ve nasıl bir ortama bu yavrularımızı emanet ediyoruz, lütfen, o şekilde dinlerseniz çok mutlu olurum. Bir televizyon kanalında sosyal medyayla ilgili bir programa katılmıştım ve onun ertesi günü bir genç kızımız bana şu maili attı: "Hayırlı akşamlar Emine Hanım. Az önce babam radyodan dinlemiş sizi, size ulaşmam için beni aradı, onun üzerine yazıyorum bu mesajı, bir de e-posta atacağım, inşallah ulaşır.
Sizler, bizim devlet divanındaki sesimizsiniz, umarım bu sesi duyarsınız. Ne yapacağımızı bilmez hâldeyiz. Şu an kız kardeşim -ismini vermiş x-14 yaşında, intihar ettiği için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde çocuk ve ergen psikiyatrisinde tedavi görüyor. Annem ve babamın günden güne eridiğini görüyorum. Peki, bu nasıl oldu? Her şey Instagram'da BTS Grubunun fanı olmasıyla başladı. BTS Grubu K-Pop'ın hayran kitlesi, ülkemizde 14 yaş altı." Tekrar üzerinde durmak istiyorum 14 yaş altı. Yani biz Z kuşağından bahsediyoruz siyasi kaygılarla ama alfa kuşağı dediğimiz kuşağı kaybediyoruz. "Bu 14 yaş altı kitle, ülkemizde genelde kız çocuklardan oluşuyor. Sosyal medya üzerinde oluşturdukları fan sayfalarda küçük yaşlarına rağmen cinsiyetsiz bir cinsel fantezi kurguluyorlar, bu grup üyelerinin karakterleri üzerinden. Kendilerine "army" diyorlar ve sayıları binleri aşkın bir sürü çocuk.
O sayfalarda cinsel kimliklerini, geleceklerini, hayallerini kaybediyorlar. Yasaklanamayan, sansürsüz paylaşımları takip ediyorlar. Biz, kardeşime engel olamadık, kuralları takmadı, okula bile gitmek istemedi. Bugün benim kardeşim ve yarınki gelecekte binlerce kişi karaktersiz, cinsiyetsiz bir toplum olma yolunda ilerliyorlar. Açıkladığınız sosyal medya sınırlamasında veya engelinde bunlar için gerekli önlemler alınabilir mi? Bu çocuklar tanımadıkları binlerce kişiyle muhatap olabiliyorlar. Sapkın hesaplar; hesap isimlerini telaffuz etmeye utanıyor insan ve bunlar 12-13 yaşlarında çocuklar.
Birçoğunun ailesiyle görüştüm, polise, savcılığa giden var, biz de gittik ama kimi suçlayacağız? Karşımızda şikâyet edeceğimiz bir şahıs yok ki. Duyduğumuz sözcük "Kendi çocuğunuza sahip çıkın." Çıkamıyoruz, yeni nesle sahip çıkılmıyor. Kurdukları sayfalarda bir karakter üzerinden cinsî sohbet grupları kuruyorlar ve bunlar kız olmasına rağmen, erkek erkeğe, kız kıza vesaire fark etmiyor. Binlerce çocuktan söz ediyorum, bugün benim kız kardeşim yaşadığı karmaşadan, kişisel bozukluktan ötürü intihar etti ancak yarın için, diğer gençlerimiz için, kardeşim iyileşip de çıkarsa onun için, milletimizin geleceği için, sağlıklı bir toplum oluşması için lütfen gerekli girişimlerde ve kısıtlamalarda bulunun, lütfen bunu da göz önüne alın.
İyi çalışmalar dilerim."
Şimdi bunu niye paylaştım? Ben de özgürlüğe taraftar bir akademisyenim, siyasetçiyim ama benim özgürlüğümün bittiği yer, başkasının özgürlüğünün başladığı yerdir. Buna lütfen dikkat edelim ve dediğim gibi, Z kuşağı evet, teknolojinin içine doğuyor, kullanıyorlar, o alanda, bu mecrada sosyalleşiyorlar ama gelecek alfa kuşağı var, onlar bu teknolojiye hâkim olacaklar. Lütfen geleceğimizi kurtaralım; bu, ifade özgürlüğü değil, özgürleşmeye aykırı değil. Sizlerin de yavruları var, takdirlerinize sunuyorum.
Çok teşekkür ederim.