| Komisyon Adı | : | SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 24 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 29 .01.2015 |
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Burada Sayın Başkanım, tabii, konu anlaşılmışsa sorun değil ama anlaşılma ihtiyacı varsa açıklamamızda fayda var, yanlış bir şey yapılıyormuş gibi bir izlenim olmasın.
BAŞKAN - Buyurun efendim.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - YİH uzmanlarımız var bizim yurt dışı hizmetleriyle ilgili olarak. Bunlar, uzmanlar, zaten yurt dışındaki ataşelik, müşavirlik görevlerine atanıyorlar. İlave ettiğimiz ne var şimdi 1'inci maddede, 19'uncu maddede? Genel Müdür düzeyindeki üst düzey yöneticilerin hepsinin (C) düzeyinde yabancı dil bilme zorunluluğu var. Bu maddede ise kurumun içerisindeki kariyer uzmanları, diyelim ki Sosyal Güvenlikte kariyer uzmanı, yabancı dil sorunu yok, uzman ama yeterli sayıda burada eleman ihtiyacımız olduğu için yine uzman, yabancı dil sorunu olmayan arkadaşların da atanabilmeleriyle ilgili bir düzenleme yani ve (B) düzeyinde şey olacak.
SÜLEYMAN ÇELEBİ (İstanbul) - Yedi yıl şartını niye kaldırıyoruz Sayın Bakanım burada?
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Nerede yedi yıl şartı?
SÜLEYMAN ÇELEBİ (İstanbul) - Daha önce vardı ya yedi yıl şartı, burada, mevcut yasada yedi yıl şartı vardı. Şimdi, niye gereksinim duyuldu bu yedi yıl şartını ortadan kaldırmaya? Yedi yıl çalışma şartı vardı daha önceki düzenlemede, şimdi niye kaldırılıyor?
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER VE YURTDIŞI İŞÇİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRÜ NAİM GÜRHAN KESKİN - Sayın Vekilim, olayımız şu: Daha önce YİH uzmanı olmayanlar için on yıllık bir süre şartı öngörülüyor idi. Şimdi, sadece YİH uzmanları, yurt dışı işçi hizmetleri uzmanları yurt dışına gidebiliyorlar. Onlar için zaten on yıllık süre şartı yine yoktu, onların üç yıllık yardımcılık dönemi var, yeterliliklerini aldıktan sonra zaten gidebiliyorlardı. Nedir? Diğer kariyerler gidemeyecekler, sadece yurt dışı işçi hizmetleri uzmanları gidebiliyorlar, Bakanlığın bağlı, ilgili kuruluşlarında çalışanlardan (B) düzeyinde bilenler de buraya uzman olarak atanacaklar; yapılan işlem bu.
SÜLEYMAN ÇELEBİ (İstanbul) - Şimdi, benim de burada, bu geçen okuduğum haberden sonra kaygım şu: Dil bilmediği hâlde yurt dışına gönderilen, hatta ona bir de dil öğrenmesi için ayrıca maaş ödenen unsurların yurt dışına gönderilmesiyle ilgili. Şimdi, bir sınav var yani yanlış anlaşılmasın, görünürde İngilizce veyahut da neyse o dili biliyor olduğunu söylüyorlar ama işin teknik yanıyla ilgili nasıl geçiliyorsa geçiliyor sınavdan ama sonra gönderdiğinizde bakıyorsunuz ki o insanların hiçbir deneyimi, dil tecrübesi olmadığı hâlde oralarda yeniden onlara tercüman tutularak dil öğreniyorlar. Benim bundan duyduğum kaygıyı, bir kez daha... Uzmanlaşsın diyoruz, buradaki o yeterlilik süreci tamamlansın, ondan sonra gönderilsin diyoruz.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Efendim, bu belgesi olmayan zaten gidemiyor. Sayın Başkanım, bu belge şartı var, bu şart olmadan, (C) ve (B) düzeyinde yabancı dil bilmeden oraya gönderme imkânınız zaten yok.