KOMİSYON KONUŞMASI

SELMAN ÖZBOYACI (Konya) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum söz verdiğiniz için.

Şimdi, 5'inci madde, tabii, ajansın organ ve birimlerini düzenleyen en önemli maddelerinden bir tanesi. Ajansın 3 tane ana organı var: Yönetim kurulu, başkanlık ve danışma kurulu. Burada ben önce bunların görevlerinden söz etmek isterim. Ajansın karar organı yönetim kurulu; ajansın icra, yürütme organı başkanlık; danışma kurulu ise genel işleyişle alakalı tecrübelerini aktaran, danışmanlık etmek ve tavsiyelerde bulunmak olarak bizim yazdığımız gerçekten sadece danışılan bir kurul olarak konulmuş. Burada danışma kurulunun bu kadar böyle açık bir şekilde, işte, faaliyet alanına temayüz etmiş kişilerle Yükseköğretim Kurulu; kamu, kurum ve kuruluşları; özel sektör diye belirtmemizin sebebi zaten sadece danışman olmaları yani sadece fikir vermeleri... Bir karar organına bu bahsettiğimiz kişiler müdahil değiller. Ajansın karar organı yönetim kurulu üyeleri. O yüzden ajansın vereceği herhangi bir kararda -hani Oya Hanım'ın az önce bahsettiği gibi- özel sektörden vesaire herhangi bir danışma kurulu üyesi karar verme yetkisine sahip değil, sadece danışmanlık yapma yetkisine sahip.

Bir ikincisi, orada bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek isterim. Gerçekten çok iyi niyetli bir şekilde böyle çok detaylı bir şekilde yazmamızın sebebi de buydu. Burada kesinlikle özel sektörün eline verilmiş vesair bir ajans yok. Dün de çok açıkça ifade etmiştim, burada bizim asıl hedefimiz, depozito yönetim sistemiyle alakalı özel söylüyorum, bu işi özel sektörle iş birliği hâlinde onları bu işin içine katarak yapacağız ama onlara herhangi bir fayda ya da zarar ya da kâr ya da zarar öngörülmüyor. Onlar sadece ürettiği kadar ürünün depozitosunu ödüyor, bunları geri dönüştürdüğü kadar ya da sattığı kadar da depozito ücretini geri alıyor. Başka herhangi bir işlem de kâr ya da zararları yok.

Bu yönetim kurulu üyelerinin vasıflarıyla alakalı bazı vekillerimizin görüşleri oldu. Yani, burası tabii ajansın karar organı olduğu için, zaten burasının gerçekten ajansın aslında en önemli kararlarının verileceği organ olarak tasarlandığı için; belirli vasıflar düşünülebilir, konuşulabilir. Biz bunu dün de konuşmuştuk. Sadece son bir nokta da Başkanım, bir şey söyleyeceğim. Yani, bizim buradaki asıl hedefimiz, çevreyi koruma adına yapacağımız bütün işlemlerde hızlı karar alabilen, bu hızlı karar alma mekanizmalarını da devletin denetim yetkisiyle beraber bir şekilde dengeleme yapabilen bir yapı kurmaktı. Nitekim, kamu tüzel kişiliği olduğu için denetim yetkisini doğrudan alabilir ama bir başkasına bu yetkiyi devredemez, yine kamu adına denetler. Aynı zamanda yaptığı bütün iş ve işlemlerden Sayıştay denetimine de tabidir. Dolayısıyla, aslında hiçbir açık nokta kalmadığını ben düşünüyorum.

Teşekkür ediyorum Başkanım.