KOMİSYON KONUŞMASI

SELMAN ÖZBOYACI (Konya) - Olabildiğince kısa... Söz veriyorum.

Teşekkür ediyorum çünkü 4 milletvekilimiz söz aldı. Şimdi, genel olarak galiba bağış ve yardımlar meselesi var. Murat Bey "Sair gelirlerin açılması gerekiyor." dedi, bir de bütçeyle alakalı Ednan Bey bir şey söyledi. Şöyle söyleyeyim: Şimdi, bağış almakla alakalı, burada hep, maalesef, kötü örnekleri, vekillerimiz kendi görüşünce ilave ettiler ama burada, şimdi, ajansın faaliyetlerine baktığımızda, kamuoyunda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak; görsel, işitsel, yazılı yayınlar hazırlamak gibi eğitim faaliyetleri, laboratuvar kurmak, müze kurmak gibi birçok yan faaliyet var. Bakın, çevrenin iyileştirilmesine yönelik olarak faaliyette bulunmak... Daha ilk başta, "Amaç ve kapsam"da diyoruz ki biz: "...yeşil alanların korunmasında, iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamak..." Dolayısıyla, bu ajans, çevreci bazı kampanyalar yapabilir, bu konularda da bağış yapabilir. Ben sizin söylediğiniz "Kötü amaçlı olarak kullanılmasının nasıl önüne geçebiliriz?"i nasıl düşündüğümüzü, nasıl kurguladığımızı çok net anlatacağım. Ondan hemen önce sair gelirleri de söyleyeyim ki ikisine birden cevap olmuş olsun.

Sair gelirlerde, şimdi Murat Bey, dünden beri söylediğim bu depozito yönetim sistemi, bilhassa, çok farklı bir şekilde, biliyorsunuz, çevrenin korunmasına katkı sağlayacak. Nasıl? Önce, bütün piyasaya sürülen ürünlerin depozitosu ajans tarafından alınacak, teminat kamu tüzel kişiliği olarak korunacak ve iade edilen kadar geri ödenecek ki bunların hepsi sayılacak, barkodla -bütün aşamaları, yani, kim satmış, kaçta satmış, nereye satmış, kaç kilo, bozulmuş mu, temiz mi kalmış vesaire- ve bunun sonrasında, ajansın yaptığı bazı faaliyetlerden, mesela, atıyorum, yüzde 90'ı dönüştürüldü, geri kalan yüzde 10 depozito ücreti şu anda ajansta kalmış olacak.

Dolayısıyla, şimdi, öngöremediğimiz bazı gelir kalemleri olabilir ajansın. Biz bunlardan mahrum kalmasın ajansımız diye bu konuda "sair gelirler" diye bir madde ekledik. Bütün, hem bu bağış yapmanın sıkıntısının önüne nasıl geçeceğiz hem bu "sair gelirler" derken "Kardeşim, bu gelen gelirle bu kadar ne yapacaksınız?" denirse, bakın, çok açık bir şekilde, hiç üzerinde dikkat etmediğiniz yanlış bir ifade olmasın, yani, şu anda bu konuşmalarda üzerine hiç basılmayan bir konudan bahsetmek istiyorum. İkinci bentte diyor ki çok açık bir şekilde: "Ajansın gelirlerinin genel yönetim giderleri haricinde kalan kısmının tamamı ajans faaliyetleri için kullanılır." Faaliyetleri tek tek yazmışız. Faaliyetlerde çevre harici hiçbir faaliyet yok ve biz "Ajansın bütün gelirlerinin, o "yönetim giderleri" dediğimiz, işte biliyorsunuz ofis masrafı vesaire, onun dışında bütün giderleri haricinde kalan kısmın tamamı ajansın faaliyetleri için kullanılır." diyoruz. Bunun yanında, bir de kamunun gözü kulağı bunun üzerinde olsun diye de diyoruz ki: "Ajans bütçesinin hazırlanması, uygulanması, harcamaların yapılması ve muhasebeleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikte düzenlenir." Yani, biz, sizin söylemek istediğinizi anlıyoruz ama zaten bunu öngördüğümüz için biz özellikle ajansın faaliyetleri dışında bir harcama yapmasına müsaade etmedik. Bunun yanında, bir de Hazine Maliye ve Strateji Bütçenin buraya kamu adına gözetimini koyduk. Sayıştay denetimine zaten sürekli tabi.

Teşekkür ediyorum Başkanım.