| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ile 45 Milletvekilinin; İşsizsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/3147) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 23 .10.2020 |
ERHAN USTA (Samsun) - Peki, teşekkür ederim.
Şunu söylemeye çalışıyorum Sayın Başkan, yani ben bunu anlamaya çalışıyorum, bir itirazım olduğundan filan değil ama hani yaptığımız işi düzgün yapalım anlamında. Tabii, kanunen böyle bir vergi var şu anda, burası vergilendirilen bir alan ama biz biliyoruz ki bunlar küçük işlemler ve büyük ihtimal çok fazla vergilendirilmiyor. Aslında Sayın Bakan Yardımcısı onu söyledi. Biz kanunen vergilendirilen fakat çok fazla vergi alınamayan bir alanı teşvik ederek vergi kapsamına almaya çalışıyoruz değil mi? Şimdi, bunu net bir şekilde koyalım, bunun bir ayıbı yok. Dolayısıyla, şimdi, Sayın Başkanın ifadesinden de yıllık 400 milyon TL'lik vergi olduğunu anlıyoruz ve bunun yarısından vazgeçeceğiz. Şimdi o zaman şunu sormamız lazım, takip eden soru şu olabilir: Buranın ne kadar teşvik unsuru... Teşvik etmemiz lazım. Yoksa ben durup dururken niye bir vergiden vazgeçeyim? Ülkenin bu kadar gelir sıkıntısı varken, efendim, esnaf siftah yapmadan kepenk kapatıyor, onlara "Stopajını yüzde 20 vereceksin." diyoruz, orada bir indirim yapmıyoruz ama burada bir kazanç varsa... Nihayetinde bu kazanç üzerinden alınan bir vergi.
CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) - İstihdam şartı var ama orada.
ERHAN USTA (Samsun) - İstihdam şartının olması bir şeyi değiştirmiyor. Yani zaten bunları var olanlar için konuşuyoruz. O zaman şunu söylememiz lazım: "Biz burada bir etki analizi yaptık, buradaki hacim şu kadar artacak, üretime bu kadar katkısı olacak, istihdama bu kadar katkısı olacak." Eğer bunlar olmayacaksa -bence- bu alana bu teşviki yapmayı ben doğru bulmuyorum en azından şu andaki ekonomik şartlar itibarıyla.
İkinci bir risk, ona ilişkin fikrinizi almak isterim: Bir kayma olabilir mi? Yani normal vergilendirdiğin bir alandan hatta kurumlar vergisi kapsamındaki bir alandan bu gerçek kişiler üzerinden bir ihracat... Bu rakamlara, bu limitlere gelinceye kadar, işte 2 milyon 400 bine gelinceye kadar bir kayma olup vergiden kaçınma gibi bir olayla karşı karşıya kalabilir miyiz? Bunlara ilişkin de düşünceler paylaşılırsa sevinirim.
Yani özetle şunu söylemeye çalışıyorum Sayın Başkan: Üretimi, ihracatı artıracak tedbirleri alalım ancak yani bunu kamçılamayacaksa gelir kaybıyla da karşı karşıya kalmayalım. Geliri olmayan insanlardan vergi aldığımız bir ortamda para kazanan -şu anda da veriyor zaten- vermeye devam etsin. Zaten çok yüksek değil buradaki vergi oranları. Onu söylemeye çalıyorum.
OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER - Evet.
ERHAN USTA (Samsun) - Lütfen yani, zorlanmak zorunda kalıyoruz böyle ikili şeye giriyoruz. Bu netlikte, sorudaki netlikte cevapta bir netlik istiyorum.
Teşekkür ederim.