| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (Bütçe + Kesin Hesap + Sayıştay Raporu) Yükseköğretim Kurulu (Özel Bütçe), (Bütçe + Kesin Hesap + Sayıştay Raporu) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (Özel Bütçe),(Bütçe + Kesin Hesap + Sayıştay Raporu) Yükseköğretim Kalite Kurulu(Özel Bütçe), (Bütçe + Kesin Hesap + Sayıştay Raporu) Üniversiteler (Özel Bütçe), (127 Bütçe + 127 Kesin Hesap + 95 Sayıştay Raporu) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 03 .11.2020 |
AHMET KAYA (Trabzon) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Bakan, değerli Komisyon üyesi ve bürokrat arkadaşlar, kıymetli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Millî Eğitim Bakanlığımızın bütçesi tartışılırken, hazır Bakan Bey ve yetkililer buradayken Trabzon'un bazı mahallelerindeki okul sorunlarını ve ihtiyaçlarını sizlere aktarmayı bir görev sayıyorum ve bu sorunların çözülmesi konusunda da hassasiyetinizi rica ediyorum.
Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Üniversite ve 1 ve 2 no.lu Bostancı Mahallelerimizde ilköğretim okulu bulunmamaktadır. Bu 3 mahallenin çocukları, Kalkınma Mahallemizde bulunan Ticaret İlkokuluna gitmektedirler. Bu nedenle, bu okulumuzun kapasitesi 650 iken 1.030 olmuştur yani sınıf mevcutları 45 kişidir. Bu şartlarda sağlıklı eğitim yapılabilme şansı çok zayıftır. Okul, talebi karşılayabilmek için spor salonlarını dahi sınıfa çevirmiştir fakat bu, yine de yeterli olmamıştır. 4 mahalleye 1 okul, bu çağda, bu zamanda çok doğru değildir. Üniversite Mahallesi, 1 ve 2 no.lu Bostancı Mahallesi sakinleri isyan etme noktasındadırlar ve mahallelerine ilköğretim okulu istiyorlar. Bu mahallelerimizde Millî Eğitim Bakanlığına tahsisli araziler de vardır aslında, çözüm istenirse kolaylıkla üretilebilir. Bu konuya hassasiyet göstermenizi ve bu sorunu ivedilikle çözme konusunda katkılarınızı bekliyoruz Sayın Bakan.
Onun yanında, 2015 yılında, yine, Trabzon Ortahisar ilçemizin en kalabalık mahallesi olan 30 bin nüfuslu Çukurçayır Mahallemizde 29 derslikli bir ilkokul, 12 derslikli bir ortaokul ve 23 derslikli bir imam-hatip ortaokulu bulunmaktadır. Bu okullar, mevcut hâlleriyle Çukurçayır Mahallemizin okul ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır, çok yetersizdir. Hatta ortaokul derslik kapasitesinin yetersizliği nedeniyle, ilkokulu bitiren öğrenciler arasında noter huzurunda kura çekilerek ortaokul kaydı yapılmaktadır. 2015 yılında mahalleye 23 derslikli bir okul yapılmış, bu okulun önce lise olacağı söylenmiş, sonrasında imam-hatip ortaokulu olarak kullanılmış ve mahallenin ortaokul ve lise ihtiyacı görmezden gelinmiştir. Çukurçayır Mahallemizin okul sorununa ilişkin bir soru önergesi vermiştik fakat soru önergemize verilen cevapların, maalesef, sorduğumuz soruyla hiç ilgisi yoktur ve verilen cevaplar doyurucu değildir. Buradan tekrar soruyoruz: Çukurçayır Mahallemizin okul ihtiyacı, lise ihtiyacı ne zaman karşılanacaktır?
Sayın YÖK Başkanına sormak istiyorum, söylemek istiyorum. Son olarak da Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde Of ve Çaykara Meslek Yüksekokullarımız kurulmuştu; bu okullara değinmek istiyorum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğünün talebiyle 12/11/2015 tarihli Yükseköğretim Kurulu kararıyla Çaykara ve Of ilçelerimize meslek yüksekokulları kurulmuştu. Ancak kurulduğundan bugüne, bu okullarımızın hiç öğrencisi olmadı. Bu okullarımız beş yıldır atıl vaziyettedir. Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Karadeniz Teknik Üniversitesinin akademik birimlerinden Çaykara ve Of Meslek Yüksekokullarımızın öğrencisinin olmaması, bu birimlerde eğitim faaliyetlerinin yürütülmediği Sayıştay raporlarına da konu edilmiştir. Edindiğimiz bilgilere göre, Of Meslek Yüksekokulunun herhangi bir binası dahi yoktur; Karadeniz Teknik Üniversitesi Of Teknoloji Fakültesinin içinde oluşturulacak ve eğitim orada görülecektir. Çaykara Meslek Yüksekokulunun da bir binası yok ama Çaykara Halk Eğitim Merkezi binası içerisinde meslek yüksekokulunu temsilen bir memur duruyor ve burada Halk Eğitim binasının girişinde de bir tabela asılıyor. Dışarıda yüksekokul olduğunu gösteren bir tabela var fakat hiçbir faaliyet yok. 2 yüksekokulumuzun da müdürleri atanmış ancak görev yapamıyorlar. "Binalar proje yapım aşamasında." deniliyor, beş yıldır bitmeyen bir proje yapım aşaması konuşuluyor. Ortada bina yok, öğrenci yok "Meslek yüksekokulları açıyoruz." diye müjde verenler bu sözlerini neden tutmuyorlar? Çaykara ve Of ilçelerimizde bu meslek yüksekokulları açılmış olsaydı, öğrenci alınmış olsaydı, o ilçelerimizin ekonomisine yapacağı katkı hepinizin takdiridir.
OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER - Evet, teşekkür ederim Sayın Kaya.
AHMET KAYA (Trabzon) - Ben teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Ben buradan yüksekokullarımıza gereken hassasiyeti de göstermenizi rica ediyorum.
Saygılar sunuyorum.