| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi (1/281 ) ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi (1/280) ve Sayıştay tezkereleri a)Tarım ve Orman Bakanlığı b)Orman Genel Müdürlüğü c)Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ç)Meteoroloji Genel Müdürlüğü d)Türkiye Su Enstitüsü e)Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 05 .11.2020 |
AYHAN EREL (Aksaray) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum.
Sayın Bakan, Bakan Yardımcıları, değerli bürokratlar, Komisyonumuzun Kıymetli Başkan ve üyeleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Tabii ki Türkiye her ne kadar endüstrileşme yolunda çok büyük yol almış olsa da genelde tarım da çok önemli. Bütün canlıların ortak ihtiyaçlarından bir tanesi beslenme. Tarım olmazsa vatandaşın, milletimizin beslenmesi büyük problemleri beraberinde getirecektir.
Biz Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'le İç Anadolu Bölgesi'ni gezdik. İç Anadolu Bölgesi daha çok tarım ve hayvancılıkla hayatını idame ettirme durumunda. Bilmiyorum sizler de geziyor musunuz, gezerken de mümkün olduğunca sizlerin dışında vatandaşın derdini anlatabileceği -tabiri caizse- bürokratlarınız tebdilikıyafet şeklinde gezerse vatandaşın ne kadar çaresiz olduğunu, ne kadar sıkıntı içinde yaşadığını birebir duyarsınız. Anadolu insanı nezaketinden dolayı "Elhamdülillah, çok şükür" deyip derdini anlatamıyor. Bazıları da çeşitli nedenlerden dolayı problemini dile getiremiyor. Bu şekilde gezerseniz Kayseri'de, Yozgat'ta, Aksaray'da, Nevşehir'de, Çorum'da hayvancılıkla uğraşan, tarımla uğraşan vatandaşlarımızın gerçekten büyük bir sıkıntıda olduğunu görürsünüz. Vatandaş elde ettiği sütünü sattığında... Hâlâ 230 lira deniyor ama o toplayanlar 230'a fabrikaya satıyor, köylüden 200 ile 215 arasında alıyorlar. Köylüler süt hayvanlarını kesmeye başladılar; yem pahalı, işçilik pahalı.
Yine İç Anadolu Bölgesi'ne baktığınızda, açıkladığınız pancar fiyatı beklentileri karşılamıyor, belki maliyetin biraz üzerinde ama emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylüyorlar. Özel fabrikaların 350 lira falan vereceğini söylüyorlar, inşallah verirler diye düşünüyorum.
Yine size de gelen ziraat mühendislerimizin, veterinerlerimizin, gıda mühendislerimizin gerçekten büyük bir çoğunluğu çok sayıda iş istiyorlar, aş istiyorlar. Bunların sesini Sayın Bakanım lütfen, duyun. İmkânlar dahilinde atayabildiğiniz kadarıyla bu insanların atamasını gerçekleştirin.
Yine sizin de öğrencilik yıllarınızda Orman Haftası'nda çocukları toplayıp belediyenin veya Millî Eğitimin belirlediği bir alana gidip ağaç dikmişinizdir. Yıllarca bu ağaç dikimi yapıldı, gidin bakın, ora orman olması gerekirken -Aksaray'da da bu böyle- maalesef, hiç verim alamadık. Boşuna o çocukları karda kışta orada üşüttük. Bunun yerine ağaç dikilen yerlerin toprak özelliği, iklim şartları tespit edilip öğrencilerin orada ağaç dikmesi sağlanıp ve oralara öğrencilerin diktiği ağaçlara askerde olduğu gibi künyesi verilip bakımı sağlansaydı, belki oralarda otuz yıldır ağaç ektiğimiz yerlerde bir verim alabilirdik. Buna bir çözüm olarak, bilmiyorum ne derece uygun görürsünüz, yani otuz yılda bir askerî birliklerin yerleri değiştirilip, ağaçsız yerlere taşınırsa askerlerin bulunduğu yer yeşillendiriliyor, büyük bir ihtimalle o ağaçsız alanlar çok güzel yeşillendirilir diye düşünüyorum.
Yine seçim bölgem Aksaray'da yabani badem ağaçları var. Biz, zaman zaman o ağaçlardan elde ettiğimiz badem meyvelerini yiyebiliyoruz. Yani bugün, dışarıdan Kaliforniya'dan, Meksika'dan kuruyemişçilere badem geldiğini görüyoruz, kilosu 85 ile 100 arasında. Yani o coğrafyada, sosyal yardımlaşma, dayanışma vakfının önderliğinde fakir fukara vatandaşlarımıza arazi verilip badem ağacının dikilmesi sağlanırsa hem ülke ekonomisine hem de vatandaşın ekonomisine katkı sağlar diye düşünüyorum.
Sayın Bakanım, yine, yanılmıyorsam -zamanda yanılabilirim- iki yıl öncesinde Aksaray'a kenevir ekimi hususunda müjde verdiniz. Aksaraylı çiftçilerimiz bu müjdenin yerine getirilmesini bekliyor. Biz, bu pandemiden dolayı, yoğun işlerinizden dolayı kasıtlı değil ama ihmal olduğunu düşünüyoruz. Bu sözünüzün de Aksaraylılar adına biran önce yerine getirilmesini talep ediyoruz.
Yine Türkiye'nin tarım problemleri çok. Aksaray'da yer altı suları çekilmekte, Tuz Gölü havzasında bulunduğu için çekilen bu yer altı sularının yerine Tuz Gölünün tuzlu suları gelmekte, belki de on beş, yirmi sene sonra bu çok verimli Aksaray Ovası bu tuzlaşmadan dolaylı çoraklaşacak ve vatandaşlar yüksek oranda tarımdan elde etmiş olduğu ürünlerden, gelirlerden mahrum olacaktır.