| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün 2017 ve 2018 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 24 .11.2020 |
MEHMET SAİT KİRAZOĞLU (Gaziantep) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Komisyonumuzun kıymetli üyeleri, Bakanlığımızın kıymetli temsilcileri, kurum temsilcileri ve Sayıştay temsilcilerini saygıyla selamlıyorum.
Çok kısa birkaç hususa değineceğim. Belki salgınla daha iyi anladık ama tarım hakikaten çok çok stratejik bir sektör olarak önemini geçmişten bugüne devam ettiriyor. Bunun sürdürülebilir bir şekilde ülkemiz için devamı ve dolayısıyla üretici ve tüketici boyutuyla değerlendirilmesi gerekiyor. Şimdi, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüz de çok takıldı da "Ofis çiftçinin kara gün dostudur, niye kara günü çıkardınız?" diye... Ben, bunu görünce şunu anladım: Aslında, hem kara gün hem iyi gün dostu dolayısıyla bunda bir yanlışlık yok ama ben de bir tavsiyede bulunacağım "Hem çiftçinin hem de tüketicinin dostudur." diye ilave yapabiliriz. Çünkü Toprak Mahsulleri Ofisi görev alanı itibarıyla hem üretici açısından hem tüketici açısından çok ciddi bir önem arz ediyor. Fiyat dengelerinin yanı sıra hububat, bakliyat gibi ürünlerimizin temininde de tedarikinde de ve kıtlık dönemlerine hazırlık bakımından da daha da stratejik bir kurum olarak önemini gösteriyor.
Burada lisanslı depoculukla ilgili eklemek istediğim çok güzel sorular soruldu ve bugün burada çok ciddi katkılar oldu. Eski bir kamu yöneticisi ve KİT Komisyonunda Genel Müdürümün oturduğu yerlerde oturarak bir şekilde hesaba çekilmiş bir kamu görevlisi olarak da bilgi ve veriye dayanan yapıcı eleştirilerin hakikaten bu kurumlar için çok değerli olduğunu, çok önemli olduğunu ve çok fayda sağladığını ifade etmek istiyorum. Bugün, genel olarak da tüm arkadaşlarımızın bu yönlü ciddi katkıları olduğunu gördüm ve hepsine teşekkür ediyorum.
Burada fındığın sözü edildi, tabii fındığın sözünün edildiği yerde Antep fıstığının sözünün edilmemesi mümkün değil. Antep fıstığı ağzımızın tadı; baklavanın, çikolatanın, pastanın ve birçok şekerlemenin en başat, en temel bileşenlerinden biri. Bu yıl bir lisanlı depo faaliyete geçti ilk defa Gaziantep'de Antep fıstığı için. Bu lisanslı depoların ne kadar verimli kullanıldığı, çiftçimizin bunu kullanmanın faydasının ne kadar farkında olduğu ve ne kadar erişebildiği konusunda soru işaretlerim var. Bu anlamda bu Antep fıstığıyla ilgili lisanslı depo da bu konudaki düşüncelerimi pekiştirdi. Ciddi bir şekilde bilgilendirme ve teşvik mekanizmalarının da çiftçimiz açısından oluşturulmasının faydalı olacağını düşünüyorum.
Yine, Tarım ve Orman Bakanlığımız bünyesinde -Sayın Bakan Yardımcımız burada- Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tıpkı kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, fındık alımları gibi Antep fıstığıyla ilgili de önümüzdeki dönemlerde bir ihtiyaç olması hâlinde gerekli çalışmaları ve araştırmaları yapıyorlar. Bunun bir boyutunu da Toprak Mahsulleri Ofisimiz tabii ki söz konusu olursa üstlenecek. Fıstık, ağacın yetişmesi, ürün vermesi için on yıldan fazla bir bekleme dönemi olan bir ürün ve var yılı yok yılı var; bir yıl ürün veriyor, bir yıl vermiyor ve daha çok küçük arazilerde tarımı yapılan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şanlıurfa ve Gaziantep başta olmak üzere yoğun bir şekilde küçük çiftçilerin yaptığı bir tarım çeşidi. Bu anlamda hem ihracatını teşvik hem kayıt altına alınabilmesini teminen ürün bazlı destekleme gibi birçok konuda Antep fıstığı üzerinde dikkatli etütlerin yapılıp çiftçinin ve tüketicinin korunması adına gerekli düzenlemelerin de sağlanması gerekiyor.
Bugün Öğretmenler Günü. Ben Sayın Vekilimin anne ve babasının ellerini öperek tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutlamış olayım.
Tüm heyeti saygıyla selamlıyorum. Çalışmalarımızda kolaylıklar diliyorum.