KOMİSYON KONUŞMASI

ERHAN USTA (Samsun) - Çok teşekkür ederim Sayın Başkan.

Şimdi, burada da yine Strateji ve Bütçe Başkanlığının yedek ödenek tertibine bu sefer 42 milyar TL'lik ödenek ilave edilmesini talep ediyoruz. 3 tane kalem dengeliyor bu.

Şimdi, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, çiftçilere doğrudan gelir destek ödemeleri yapılıyor biliyorsunuz, bunun 2020 yılında bütçesi 22 milyar TL'ydi, 2021 yılı bütçesine de 22 milyar konulmuş. Şimdi pandemi yaşıyoruz, Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki: "Tarıma önem vereceğiz, daha fazla üretmeliyiz." ve üretimi doğrudan kamçılayacak olan destek ödemelerini geçen yılla aynı miktarda tutuyoruz, bu kabul edilebilir bir şey değil. Bütçedeki bütün kalemleri artırdık. Ben burada hayali bir şey istemiyorum yani hiç olmazsa bunu enflasyon kadar artırılması lazım. Bunu yıl içerisinde mutlak surette yapmak durumunda kalacaksınız. Yani çiftçiye "Geçen yılki kadar prim vereceğiz size." diyebilir misiniz her şey artarken? En azından yüzde 12-13 oranında artırılması durumunda zaten 3 milyar lira ilave ödenek ihtiyacı olacak. Bakanlık bütçesinde ben bunu talep ettim, o zaman reddedildi, belki orada bir irade oluşmamıştı ama ben bugün o iradenin oluşabileceğini düşünüyorum. O yüzden yedek ödenek tertibine bu miktar konulursa yıl içerisinde bunu kullanırsınız.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyorum.

ERHAN USTA (Samsun) - İkinci husus... Pardon, 3 madde..

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Buyurun.

ERHAN USTA (Samsun) - Hemen bitiriyorum Sayın Başkan.

İkinci husus da biliyorsunuz bu pandemide özellikle esnaf kesimi çok mağdur oldu. Geçen sefer doğrudan destek ödemesi yapamadık. Evet, birtakım krediler verildi, vergi ertelemeleri yapıldı ancak iş yapamayanlar şimdi onları da ödeyemeyecek durumdalar. Burada bütün dünyada olduğu gibi esnafımıza şunu istiyoruz biz: Yani hiç olmazsa bir altı ay süreyle ben burada 2 milyon tavan üzerinden yaptım, 2 milyon esnaf var, hepsine vermek gerekmeyebilir. Durumu, işi iyi olanlara verilmeyebilir ancak tabii, şimdi, o seçimi ben yapamayacağım için ben o şekilde bir şey öngördüm. Ayda 2 bin TL'den altı ay süreyle esnafımıza böyle bir doğrudan destek ödemesi yapılmasını ben doğru olacağını düşünüyorum.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Evet, teşekkür ediyoruz.

ERHAN USTA (Samsun) - Son olarak da sayısı 5 milyonu bulan bir EYT var, biliyorsunuz ben de EYT mağduruyum. O yüzden bu EYT meselesi önemli bir mesele. Burada da biz EYT'liler için 15 milyar TL... Ben bunun 2021 yılı içerisinde, hele hele seçime gidersek bu işi çözmeden ben bu Hükûmetin seçime gidebileceğini düşünmüyorum. Yıl içerisinde paraya ihtiyacınız olacak. Gelin, bugün burada hep beraber bu ödeneği koyalım ve EYT mağduriyetine de bir son verelim diyorum.

Teşekkür ederim.