KOMİSYON KONUŞMASI

BURAK ERBAY (Muğla) - Sayın Başkan, değerli Komisyon üyesi arkadaşları, tüm katılımcıları ben de saygıyla selamlıyorum. Komisyonumuzun ben de hayırlı olmasını diliyorum.

Komisyonumuzun tabii, yasanın geçtiği ilk günlerde, daha sonra Komisyon kurulması sürecinde kamuoyuna baktığımızda, aslında doğuş kısmı, yasanın olgunlaşması çok sakat gitti diyebiliriz. Niye? Yasakçı bir yasanın geldiği öngörülerek, böyle bir algıyla yasa gündeme geldi. İşte, internet üzerinde konusu yapılan birtakım siyasi konuşmaların "dislike" yapılması üzerine böyle bir gereksinim duyuldu ve böyle bir algıyla maalesef gündeme gelmiş oldu.

Onun dışında, şimdi, mevcut, elimizdeki o daha önce grupta da paylaşılan diğer ülkelerdeki benzer uygulamalara baktığımızda biraz bizim de belki de geç kaldığımız gözüküyor Komisyonunun kurulmasında. Birçok ülkenin beş, altı sene önce, on sene önce benzer komisyonları kurduğu gözükmekte; geç olmuş olabilir ama inşallah daha sağlıklı çalışmalar yapar, katkı verir diye düşünüyorum.

Günümüzde internetin, dijital mecranın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu arada Onursal Adıgüzel Milletvekilimizin de selamı var, İstanbul'da bir görevi olduğu için katılamadı, gruba da önerilerini içeren yazıyı attı, onu da paylaşmak istiyorum.

Şimdi, oradaki önerilerden de belki yola çıkarak yapacağımız çalışmalar önemli olacak. Doğru tespitler yapmamız lazım, yaparken de işte yasakçı, birtakım sınırlamaları getiren anlayışlar gibi algılanmaması lazım, uygulamaların bu yönde olmaması lazım; aksine çağa uygun, günün gereklerine uygun düzenlemeleri yapılacak şekilde Komisyonun bir yol haritası çizebileceğine ben umut ediyorum.

Evet, belli bir disiplin altına alınması gerekiyor, belli düzenlemeler yapılması gerekiyor ama öncelikle de tabii, şuraya da değinmek istiyorum: Mesela, bu pandemi sürecinde şu anda belki milyonlarca çocuk evde internet üzerinden on-line ders yapmaya çalışıyor ve işte Onursal Vekilimiz, yazdığı raporda da İstanbul için söylüyor, kendi ilim Muğla'da da hâlâ birçok merkezde internete ulaşım sıkıntısı var. Bir kere bizim bunu aşmayla ilgili belki işte Bakanı ziyaret ettiğimiz de "Bu konuda çalışmaları ne aşamadadır, nereye evrilecek, ne yapılıyor? Bunu bir incelememiz gerekiyor; gelinen bu çağda İstanbul'un göbeğinde, Muğla'nın göbeğinde hâlâ internete ulaşım sıkıntısı varsa bu konuda bir çalışma yapmamız gerekiyor diye gözüküyor.

Bunun dışında, bu süreçte internet paketleri satın aldı insanlar. Daha geçen gün bir vatandaşımız beni aradı -şu anda rakamları unuttum- aldığı paketin bir hafta içerisinde, ders yaparken bittiğini anlattı, çok ciddi meblağlar ödediğini, bir hafta içerisinde çocuklar on-line üzerinden derslerini yaparken bittiğini söyledi; bunu karşılamasının mümkün olmadığını anlattı. Demek ki bu konularda da, internete ulaşım konusunda ekonomik olarak daha ucuz olmasını sağlamakla ilgili birtakım çalışmalar yapmamız gerekiyor.

Onun dışında, az önce söylediğim gibi, evet, belli bir disiplin altına almak gerekiyor ama burada da ince ayarlar var. Şimdi, ben on beş yıla yakın avukatlık yaptım, bu süreçte yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum: Beşiktaş'ta yaşanan bombalı saldırıdan sonra Ula ilçesinin kırsal bir köyünde yaşayan genç bir kardeşimiz, 15-16 yaşında, internetten bir paylaşım yapmış bombalı saldırıdan sonra, şuydu içeriği de: "Şimdi interneti yavaşlatırlar, ben de internetin başında vakit geçiren bir çocuğum." bunun üzerine İstanbul TEM Şube, KOM Şube Muğla'ya kadar geliyor, çocuğu gözaltına alıyor, ondan sonra bizim haberimiz oluyor gidip olaya müdahil oluyoruz. İşte, çocuğu İstanbul'a götürüp orada ifadesinin alınması gerektiği söyleniyor. O arada müdahale ettiğimizde, işte konunun, bunun terör bağlantısı olmadığını anlatmaya çalıştık. İnceleme yapıldı, terörle bağlantısı görülmeyip Muğla'da ifadesi alındı, serbest bırakıldı. Şimdi, gerektiğinde bu kadar hızlı hareket edebilen yapı... Geçenlerde gene başka bir olay; -vatandaş ulaşıyor- internet üzerinden, psikolojik sorunları da olduğu da düşünülen bir kadın, bir ilçede 5-10 aileyle ilgili uygunsuz mesajlar atıyor eşlere ve ne yapıyor? İlçe içerisinde sosyal olarak bir sıkıntıya sebep oluyor. Günlerden beri bu konuda yazışmalar yapılmasına rağmen hâlâ bir sonuç alınamadı bu kişinin kim olduğunun tespit edilmesiyle ilgili. Belki erkenden alınsa, o toplumda yarattığı sıkıntı erkenden önlenebilecekti. İşte, bu konularda hassasiyetler genişlemeli belki yani orada yapılan hassasiyet birçok konularda da belki yapılabilmeli diye düşünüyorum. Böyle benzer konularda çalışmalar yapmamız gerekebilir.

Yine, maalesef, o başta söylediğim, işte yasakçı anlayışın -inşallah, bu şekilde devam etmeyeceğini umut ediyoruz- turizme de çok olumsuz katkısı olduğunu, zarar verdiğini söylemek istiyorum. Bu şekilde interneti yasaklayan bir ülke görüntüsü -işte bant daraltmalar vesaire- devam ettiği sürece, ilerleyen yıllarda göreceğiz, işte internet üzerinden rezervasyon yapanlara, Türkiye'yi dolaşmak isteyen gençlere de zarar verebileceğini göreceğiz. O yüzden bu konuda gerçekten çağa uygun düzenlemelerin yapılması gerektiği, bu doğrultuda da bizim Komisyon olarak bir sorumluluğumuzun olduğunu düşünüyorum.

Şimdilik teşekkür ederim.

Hayırlı olsun diyorum tekrar Komisyonumuz.