KOMİSYON KONUŞMASI

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Sayın Başkan, teşekkür ederim.

Sayın Genel Müdürüm hoş geldiniz.

Yirmi bir yılda 798.001 binanın yapı denetim sistemi içinde yapıldığını ifade ettiniz. Şu anda da devam eden 400 bin binadan bahsettiniz. İkisi arasında tabii bir orantı kurmaya çalıştığımız anda bir; şu soruyu soruyorum size: Bu 400 bin bina içinde müteahhidi iflas etmiş olan, yarım kalmış olan ve şu anda yapı denetim firması tarafından denetim süreci sözleşmesi iptal edilmiş olan binaların sayısı ne kadardır? Çünkü özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde çok sayıdaki yapının sistem içinde bir çöküntü hâline geldiğini biliyoruz. Bu konuyla ilgili sizin bir tespitiniz var mı?

İki: Yapı Denetim Sistemi'nde kura sistemini getirdiniz, bu bence olumlu bir gelişmeydi ancak kurayı büyükşehirlerde kentin tümüne uygulamak yerine bölgesel daraltma yöntemi çalışmalarınız içinde var mı? Örneğin, İstanbul için Anadolu Yakası ya da Avrupa Yakası'nda faaliyet göstermek biçiminde bir uygulamanız var mı? Bu yönde taleplerin yoğun olduğunu biliyorum ben.

"4708 sayılı Yapı Denetim Yasası'yla birlikte özellikle yapı denetim sisteminde çalışan teknik kadroların büyük bir çoğunluğunun emekliliği gelmiş hatta 65 yaşın üzerinde imza karşılığı bu işi yaptığını, çok sayıda yeni mezun ya da meslek mensubu mimar ve mühendislerin bu alanda sistemin içine çok giremediği" biçiminde yaygın eleştiri var. Bu konuyla ilgili Yapı Denetim Sistemi'nde bazı köklü değişiklikler yapmayı düşünüyor musunuz?

3194 sayılı İmar Kanunu'na yeni bir ek madde getirilmesi konusunda ilgili müdürlüğünüzün ya da Bakanlığın bir çalışması var mı? Bu da mevcut denetimlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dışında, ilçe belediyeleri tarafından bu denetimin iki yıl aralıklarla düzenli olarak mevcut yapı stokunun kontrol edilmesi, denetlenmesi ve bu konuyla ilgili de bina kayıt sistemine geçilmesi ve bunun da ilgili idarelere -başta Tapu müdürlükleri ve Nüfus müdürlükleri olmak üzere- kayda geçirilmesi konusunda bir çalışmanız var mı? Var ise bu işlemleri yapmayla ilgili özellikle belediyelere gerekli olacak olan teknik personelin istihdamı konusunda ek kadro açılması konusunda da görüş ve düşünceleriniz nelerdir?

Teşekkür ederim.