KOMİSYON KONUŞMASI

MUAZZEZ ORHAN IŞIK (Van) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Evet, vekilimizin bir sorusuna ek olarak oradan başlayayım. Hani "Zenginlere farklı, fakirlere farklı TOKİ konutu mu yapıyorsunuz?" Mesela deprem konutlarında özellikle Van konutlarını örnek olarak gösterebiliriz. Yani birçok sunumunuzu izledik, gerçekten burada sunduğunuz projeler çok güzel ancak Van'da yapılan deprem konutlarına baktığımızda -hem çevre düzenlemesi olsun- burada gördüğümüz projelerle alakası olmadığını bir şekilde ifade edebiliriz. Aynı zamanda da vatandaşın aslında ihtiyacını karşılayamayacak kadar da küçük, kullanım alanı açısından kullanışsız evler. Çünkü kendim de iki buçuk üç yıla yakın TOKİ'de kaldım, ben tek başıma 2 öğrenciyle birlikte kaldığım hâlde benim ihtiyaçlarımı karşılamıyordu. Biliyorsunuz, halkımızın nüfusu fazla; en az 2 yaşlısıyla birlikte, en az 7-8 kişilik bir nüfusla o konutlarda yaşamaya çalışıyor; bir.

İkincisi, yine, şunu sormak istiyorum: Evet, bu konutlardan kâr amacı gütmediğinizi söylüyorsunuz ama demek ki gerçekten imajınızı yani hakkınızdaki yanlış algıyı değiştirmeniz gerekiyor çünkü toplumda şöyle bir algı var: Düşük maliyete mal edip yüksek bir fiyatla zaten depremde derme çatma evi olan ya da sadece tek varlığı evi olan ve onu da kaybetmiş olan yoksul insanları böyle bir maliyetin altına sokmanın mantığı nedir diye sorabiliriz.

Bunun üzerine şöyle bir soru da sormak istiyorum: 2010 yılından bu yana depremzedelere yani yoksul olarak tespit ettiğiniz depremzedelere ücretsiz verilen konut var mı? Ya da bu depremden mağdur olup TOKİ konutlarına yerleştirilen, hak sahibi olan işsiz, ödemesini yapamayan ne kadar aile var? Bunlarla ilgili bir planlamanız var mı ya da ne yapılıyor? Çünkü Van'da ödemesini yapamayan -hani net sayısını bilmemekle birlikte- bu durumda olan birçok aile olduğunu biliyorum.

Yine, TOKİ konutlarında... Evet, Deprem Komisyonuyuz, belki bu konuyla ilgili sorabiliriz ama sunumuzda sadece deprem konutları olmadığı için de soruyorum: Yine deprem konutlarıyla ilgili de TOKİ konutlarında site yönetimleri neden merkezî olarak belirleniyor? Bu, her yerde var mı yoksa sadece belirli yerlerde mi merkezî yönetimler belirleniyor? Bu merkezî yönetimlerdeki görev yapan müdürler merkezden ve başka ilden atanıyor, neden? Merkezî olarak belirlenen bu yönetimler ne kadar süreyle oluşturuluyor? Yine, merkezî olarak belirlenen bu yönetimlerin iş ve eylemlerinden dolayı ortaya çıkan zararlar neden TOKİ sakinlerine yansıtılıyor? Bunu neden soruyorum çünkü bir önerge de verdim yani önergelerimin konusu: Van'da Şerefiye TOKİ'sinde yaşanan bir doğal gaz yolsuzluğu. İki yıl sonra, birden bire, nedeni hiçbir şekilde açıklanamayan, yönetimce gerekçelendirilemeyen doğal gaz açığı faturası, yine, gerekçe bildirilmeden TOKİ sakinlerine fatura edilmeye çalışılıyor. Merkezî yönetimlerin bu denetimlerini nasıl yapıyorsunuz?

Yine, şunu sormak istiyorum: Evet, bir Van Milletvekili olarak defalarca da gündeme de getirdik, 23 Şubatta biliyorsunuz İran Hoy kenti merkezli bir deprem meydana geldi ve Başkale ilçesinin 19 köyü bu depremden etkilendi, 6 köyü ciddi etkilenmişti ve AFAD'ın raporuna göre 255 hane ve 400 ahır yıkıldı, 600'ün üzerinde de konut kullanılamaz hâlde. Mevcut kalan konutlar -siz kendinizde söylediniz- hani o kerpiç yapılar en ufak bir yeni sarsıntıda onlar da içinde oturulamayacak durumda ya da işte yeni can kayıplarına neden olabilecek durumda. Şu ana kadar on ay geçmesine rağmen, hâlen orada insanlar, dediğim gibi yine en az 7 nüfuslu aileler, iki göz küçük odalı konteynerlerde ve Türkiye'nin en soğuk kış koşullarında, yani yazın bile akşam eksi 10'lara varan soğuklarda kalmak zorunda. Hâlen orada deprem konutlarının ne zaman yapılacağıyla ilgili bir netlik yok. İkinci kışı da yine o ağır kış koşullarında maalesef dışarda geçirecekler. Bununla ilgili bir bilgilendirme yapar mısınız? Yine, buradaki yapılacak konutların kullanım alanı, metrekaresi ne kadar olacak? Çünkü aldığımız bilgiye göre yine 100 metrekarenin altında ki o da oradaki halkın ihtiyaçlarını karşılamayacaktır. Bununla ilgili farklı bir planlamanız var mı diye sormak istiyorum.

Teşekkür ederim.