KOMİSYON KONUŞMASI

1.- Komisyon Başkanı Fatma Aksal, 2021 yılı itibarıyla Komisyonun yapmış olduğu faaliyetler ile İç Tüzük'ün 26'ncı maddesi hükmü uyarınca verilen, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in (2/2579) esas numaralı Kanun Teklifi'nin görüşülmesi gündemiyle Komisyonun toplanması talebine ilişkin açıklaması

BAŞKAN FATMA AKSAL - Değerli üyelerimiz, Komisyonumuzun 2021 yılı yol haritasını değerlendirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Bu kapsamda, öncelikle 2021 yılı itibarıyla Komisyonumuzun yapmış olduğu faaliyetler hususunda sizleri bilgilendirmek istiyorum.

1) 5 Aralık Kadın Hakları Günü özel ekinliği: 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nün yıl dönümü vesilesiyle KEFEK ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından ortak bir etkinlik düzenlenmiştir. Bu etkinlik çerçevesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi bahçesinde Komisyonumuzun Başkan ve üyelerinden oluşan konuşmacı vekillerimizin beşer dakikalık görüntülü çekimleri yapılmış, etkinlik basına da yansımıştır.

2) "Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler" Programı Danışmanlık Komitesi çevrim içi toplantısı: Uluslararası Çalışma Örgütü ILO tarafından 16 Aralık 2020 tarihinde Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler Programı Danışmanlık Komitesinin ilk toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir. Talep üzerine, Komisyondan bir temsilci program danışma komitesine üye olarak görevlendirilmiştir. Toplantıda Komisyon temsil edilerek Komisyonumuzun tecrübe ve birikimi paylaşılmış, söz konusu program kapsamında yürütülen çalışmaların etkin sonuçlara ulaşmasına katkı sağlanmıştır.

3) Yasa taraması çalışması: Birleşmiş Milletler Kadın birimi tarafından hazırlanan yasa taraması sunumlarına erişebileceğimiz "web" sitesi tamamlanmıştır. Buna ilişkin mail hepinize gönderilmiştir. Sunumlara ilişkin görüş ve önerilerinizi Komisyonumuza iletmeniz -UN-Women'la iş birliği içerisinde- önümüzdeki faaliyetlerin daha verimli geçmesi açısından önemlidir. Tüm üyelerimizin görüş ve önerilerini almak bizim için önemlidir.

4) Eşitliği kamusal hayata getirmek: "Batı Balkanlar ve Türkiye'de yeni bir kalkınma bağlamında katılım ve karar alma eğilimleri ve perspektifleri" temalı ön hazırlık çalışması. Bildiğiniz gibi, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonunun 65'inci Oturumu 15-26 Mart 2021 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu oturumun teması, kadınların toplumsal yaşamda karar alma mekanizmalarına tam ve etkili katılımı ve şiddetin ortadan kaldırılması, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve tüm kadınların ve kızların güçlendirilmesi şeklinde belirlenmiştir.

Mart ayındaki CSW oturumuna hazırlık amacıyla "Eşitliği kamusal hayata getirmek, Batı Balkanlar ve Türkiye'de yeni bir kalkınma bağlamında katılım ve karar alma eğilimleri ve perspektifleri" temalı bir ön hazırlık çalışmasına katılmış bulunmaktayım. İstişarelerin Batı Balkanlar ve Türkiye'de kadınların siyasi katılımı ve şiddetin ortadan kaldırılması açısından ilerlemenin değerlendirilmesi, temel zorlukların ve engellerin tartışılması ve alınacak temel adımlar üzerinde anlaşmaya varılması amaçlarına hizmet edeceği kanaatindeyim.

Ayrıca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla yapılan istişarelerde de kadının aile yaşantısındaki yeri ve aile odaklı faaliyetlerinin önemi vurgulanmaktadır. Bu çerçevelerde pek çok konuda çalışılabileceğini düşünüyorum. Görüş ve önerilerinizi şimdi de daha sonra da Komisyonumuza iletebilirsiniz.

Değerli Komisyon üyelerimiz, gündeme geçmeden önce, İç Tüzük'ün 26'ncı maddesi hükmü uyarınca Komisyonumuza yapılan bir başvuru hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

8 Şubat 2021 tarihinde, Başkan Vekilimiz Eskişehir Milletvekili Sayın Jale Nur Süllü'nün ilk imza sahibi olduğu ve 9 üyemizin imzası bulunan, Tekirdağ Milletvekili Sayın Candan Yüceer'in (2/2579) esas numaralı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi'nin görüşülmesi gündemiyle toplanılması talebi Başkanlığımızca değerlendirilmiştir. Kadına yönelik şiddetle etkin mücadele edilmesi kapsamında 2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan İnsan Hakları Eylem Planı'nda "Aile İçi Şiddet ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadelenin Etkinliğinin Artırılması" başlığı altında, tek taraflı ısrarlı takip fiillerinin ayrı bir suç olarak düzenlenmesi hükmüne yer verilmiştir.

2020 Aralık ayında gerçekleştirilen 14'üncü Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı'nda Adalet Bakanımız tarafından, ısrarlı takip olarak nitelendirilen eylemlerin ayrı bir suç olarak TCK'de düzenlenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Hazırlıkları tamamlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4'üncü Ulusal Eylem Planı'nda mevzuata yönelik hükümlerde ısrarlı takip fiilinin TCK'de düzenlenmesi hususuna yer verilmiştir. Hazırlıkları devam eden yeni yargı reformu paketinde de ısrarlı takip ve diğer cezai hükümlerin de yer alması beklenmektedir.

Tüm bu gelişmeler dikkate alınarak Komisyon Başkanlığımızca yasama çalışmalarının etkinliği ve verimliliği ilkesi uyarınca çalışmalarımızın yürütülmesini teminen yargı reformu kapsamında yer alacak hükümlerin ve ısrarlı takibe ilişkin verilerin bu kanun teklifiyle birlikte değerlendirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Konunun çok yönlü olması sebebiyle Adalet Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelerimiz devam etmektedir. Komisyon Başkanlığımızca yürütülen çalışmalar ve gelişmeler hakkında üyelerimize bilgi verilecektir.

Sayın milletvekilleri, toplantı gündemimiz olan Komisyonumuzun 2021 yılı yol haritasının görüşmelerine şimdi geçiyoruz.