| Komisyon Adı | : | (10 / 3200, 3361, 3362, 3364, 3365) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk'ün, Kentsel Dönüşüm Modeli hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 10 .03.2021 |
BAŞKAN RECEP UNCUOĞLU - Evet, teşekkür ediyoruz.
Şimdi, bu noktada, tabii birçok projeksiyon var, ihtiyaç duyulacak kaynakların büyüklüğü, bunların yıllara sari nasıl bir akış içinde olacağı, hangi mekanizmayla çalışacağı, faiz desteklerinin nasıl kademelendirileceği, alternatif kaynakların nasıl bir fon mantığı içerisinde kullanılacağı, aynı şekilde, DASK'tan elde edilebilecek fonların hangi mevzuata göre tekrar yapılandırılıp kentsel dönüşümde kullanılabileceği konuları üzerinde çok çalışılması gereken konular. Tabii, teknik detayları da olur, mevzuatı ilişkilendiren detayları da olur. Ancak, sonuç itibarıyla bu kadar kısıtlı bir zamanda, depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz, bu kadar az öngördüğümüz kaynaklarla bir an önce dönüşüme başlamak açısından önceliğin envantere yönlendirilmesi, hızlı tarama metotlarının geliştirilip yapı stokunun önceliklendirilerek en riskli olanlarından başlanılması, onlar açısından da uygun imar çözümlerinin ortaya konması ve kademelendirilerek de faiz desteklerinin ya da doğrudan sıfır faizli desteklerin hayata geçirilmesi önemli. Sonuç itibarıyla bugün hem yerel yönetimlerimizin altından kalkabileceği, kaynaklarında belli bir eksilme olmadan ya da diğer hizmetlerde kullandıkları kaynaklarını azaltmadan ama bu riskin de bir şekilde karşılığının hem vatandaş tarafından hem yerel yönetimler hem devletimiz tarafından bir şekilde uygun bir mekanizmayla paylaşılarak karşılanması ve sürecin hızlandırılması en önemli amacımız. Ben şuna da inanıyorum: Bu süreç hızlandıkça, vatandaştaki farkındalık ve yaklaşım da arttıkça ve güzel örnekler de tüm vatandaşlarımızın beğenisine sunuldukça, bizzat o örnekler yaşanıldıkça, burada hem oluşan fonlara, oluşacak olan kaynaklara destek artacaktır, bunların hem yerel yönetimlerce hem vatandaşlarımızca karşılanma noktasındaki istekleri ve kanaatleri olumlu bir şekilde gelişecektir diye düşünüyorum.
Tabii, İzmir çalışmamıza ilişkin hem konteyner kentte hem de proje alanlarında birçok vatandaşımızla bir araya geldik. Konteyner kentte depremzede vatandaşlarımızın birbirinden farklı birçok talebi vardı. Onlardan da hem yerinde giderilmesi gerekenleri ilgililerine ileterek hem değerli bölge milletvekillerinin takibiyle hem de bizim raporumuza yansıtabileceğimiz değişik sorun alanlarını tespit ederek önemli temaslar yaptık. Aynı şekilde, yerinde dönüşüm uygulanan kalıcı deprem konutu inşa edilen yerlerde de bizzat binaları deprem esnasında yıkılan hak sahibi olan vatandaşlarımızla da inşaatların başında konuşma şansımız oldu, onların da beklentilerini, onların da sorularını, kaygılarını anladık ve oralardan da elde ettiğimiz önemli hususları da mutlaka raporumuza yansıtacağız.
Aynı şekilde, Elâzığ Milletvekili Gürsel Erol Bey'le de birkaç defa telefon görüşmesi yaptık. Muhtarlarımızın bir görüşme talebi olması hususunda da depremle ilişkili yerinde yapacağımız mahallelerdeki ziyaretlerde ilgili muhtarların bizlere eşlik edebileceğini, orada kendi mahallelerine ilişkin sorunları dile getirebileceklerini, aynı zamanda da tüm sorunları hep birlikte muhtarlar derneği çatısı altında birleştirerek orada bize ulaştırabileceklerini paylaştık, o yönüyle de mutabık kaldık. Kendisi de bu akşam bizi zaten karşılayacağını, tekrar yüz yüze de görüşebileceğimizi belirtti.
İnşallah bu gece yola çıkıyoruz Elâzığ'a. Yarın valilik, belediye ve kalıcı konutlara ilişkin mahalle ziyaretleri yapacağız ve ertesi gün de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımızın birtakım birimlerine ve aynı şekilde, kalıcı konut inşaatları devam eden mahallelerimize ve merkezdeki köy evlerimize ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz, orada da vatandaşlarımızla temas hâlinde olacağız.
Yine, Komisyonumuz kurulduğundan beri işler hâldeki mail adresimiz olan deprem@tbmm.gov.tr adresine de gelen hem Elâzığ hem İzmir depremleri sonrasında çeşitli mağduriyetler yaşayan, çeşitli şikâyetleri olan, bu konuda çözüm talepleri arayışında olan, bizlere de ulaşan hususları da hem konu başlığı itibarıyla öncelik alanları ve çözüm önerilerimize taşıma noktasında hem de ilgili kurumlarla irtibatlayarak uygulamadaki çözümlerine destek verme çalışmalarımız da devam ediyor. Bu yönüyle, gerek İzmir gerek Elâzığ ziyaretlerimizin her yönüyle hem vatandaşlarımızla temas etmiş olmak, onların sorunlarını yerinde almış olmak, birbirinden farklı süreçleri de daha iyi değerlendirmek açısından son derece verimli olduğunu düşünüyoruz. İnşallah, sizlerin de katkılarıyla bu çalışmalarımız daha da verimli hâle gelecek.
Evet, ben teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki hafta salı günü 14.30'da toplantımızın salonu sizlere bilahare bildirilecek. İnşallah, programda bir aksilik olmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'la bir araya geleceğiz. Ardından, çarşamba ve perşembe günleri de programlayacağımız son Komisyon toplantılarımızla raporumuzu değerlendirerek çalışmalarımızı nihayete erdireceğiz.
Hepinize teşekkür ediyorum.
Kandiliniz mübarek olsun, Miraç Geceniz mübarek olsun.
Komisyonla birlikte uzman arkadaşlarımızdan da katılacak olanlar var. Hepimize hayırlı yolculuklar, inşallah görüşmek üzere diyorum.
Toplantımız sona ermiştir.
Hayırlı akşamlar, hayırlı kandiller diliyorum.