KOMİSYON KONUŞMASI

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Değerli arkadaşlar, Turizm payı, 6'ncı madde "Ajansın kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesi ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak üzere turizm payı alınır.

"(2) Turizm payı;

a) Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi buçuk,

b) Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde yedi buçuk."

Şimdi, Bakanlıktan belgeli değilse yok.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN - Sayın Vekilim, bakın, "yeme-içme tesisleri." diyor, bu restorandır.

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Siz, yeme-içme tesislerinden binde 7,5 almıyorsunuz ki, restoranlardan, lokantalardan.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN - Bakanlık belgeli olanlardan alıyoruz.

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Bakın, bir şey söylüyorum.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN - Sayın Vekilim, uygulama var burada.

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Tekrar okuyorum: "Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde yedi buçuk"

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN - Doğrudur.

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Şimdi, diyorsunuz ki.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN - Bir önceki okuduğunuz maddede konaklamada "Bakanlıktan belgeli" demiyoruz.

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Şimdi, siz plajlara diyorsunuz ki: Bakanlıktan belge alacaksınız.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN - Evet.

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Yani plajlar giriyor.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN - Evet ama eğlence başka bir şey.

GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Ama o da giriyor, buna girecek.

"c) Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde yedi buçuk," Şimdi, siz yasanın bir başka metniyle de bütün deniz turizm araçlarına Bakanlıktan belge vererek tümüyle onları Ajansın vergi kapsamı içine dâhil ediyorsunuz.

TÜRSAB, sesiniz çıkmadı, bu madde sizi de ilgilendiriyor seyahat acenteleri.

Sayın Başkanım, değerli arkadaşlar; yani Bakanlıktan belge almasıyla ilgili bu işin özeti şu: Sayın Bakanın 23 Mayısta getirdiği Turizm Ajansıyla ilgili belli ki öngörülen gelirler elde edilemiyor ya da kapsam dar tutuldu. Şimdi, bunu genişletmeyle, genişletirken de en geniş biçimiyle bunun kapsamı genişletiliyor ve en tabandakileri bu biçimiyle de sürecin içine dâhil ediyor. Ben, binde 7,5'in, ciro üzerinden binde 7,5 verginin çok yüksek olduğunu söylemiştim.

Değerli arkadaşlar, turizm sektörü yüzde 20-30 kârlarla çalışan bir sektör değil. Doluluk oranları yüzde 70-80'lerde olduğunda bu oluşabilir ama yüzde 50'ler seviyesinde bir turizm sektöründe doluluk meydana geliyorsa burada binde 7,5 dediğiniz oran toplam kârın yüzde 25'inden az değildir. Turizm tesisleri yüzde 50 kapasiteyle çalıştığında kârlılık oranları ciroda yüzde 4'ler üzerine çıkamaz. Bunun binde 7,5'ini aldığınız anda da siz ciddi biçimiyle darbe vurursunuz. Şimdi, görünen o ki burada kapsam genişletiliyor. O zaman, burada açıklama getirin, burada turizm belgesine dâhil edilecek olan işletmelerinin Turizm Ajansı kapsamına girmedikleri bir biçimiyle ifade edilsin, biz de onu görelim ya da açıklama yapılsın, tutanağa girsin ki uygulamada da karşımıza bu sorun çıkmasın.

Tekrar söylüyorum Sayın Başkanım: Yüzde 50-60 kapasiteyle çalışan bir turizm işletmesinde cirodan elde edilen kârlar yüzde 4'lerin üzerine çıkamaz. Burada, cirodan alınacak olan binde 7,5'lik vergi çok yüksek bir vergidir, artı buna bir de konaklama vergisi geldi ilave olarak. O nedenle bu iki maddede beklenilen, Sayın Bakan ve Bakanlık tarafından belli ki istenilen seviyeye gelmemiş. Şimdi bunu daha da artırılacak hükümler getiriyor. Buna dikkat çekmek istedim.

Teşekkür ederim.