| Komisyon Adı | : | İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU |
| Konu | : | Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonunun Sincan Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu hakkında görüşmeler |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 08 .04.2021 |
İBRAHİM YURDUNUSEVEN (Afyonkarahisar) - Sayın Başkanım, çok değerli İnsan Haklarını İnceme Komisyonumuzun üyesi milletvekili arkadaşlarım, çok değerli Bakanlığımızın Cezaevleri Genel Müdürü ve çok değerli personeli; ben de hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.
Sayın Başkanım, sizin de arz ettiğiniz gibi Sincan Cezaevine Komisyonumuzun 27'nci Dönemde 2'nci defa ziyaretini gerçekleştirdik. 2019 yılında ilk ziyaretimizden sonra tekrar yerine gidip önceki raporumuz çerçevesinde nasıl bir gelişme oldu, neler yapıldığı ya da neler yapılamadığını tespit anlamında bir ziyaret gerçekleştirdik. Burada, ilk önce cezaevi personelimizden bir önceki raporu ele alarak eksikler neler ve siz neler yaptınız diye sorarak bunların ilk, ön girişle kendilerinden bilgilerini aldık. Daha sonra tabii, salgın koşulları nedeniyle içeri girip koğuşlara girip bire bir ziyaret etme imkânımız olmadı. Diğer milletvekili arkadaşlarla birlikte hem kendimizin sağlığı hem de cezaevinde bulunan hükümlü ve tutuklularımızın sağlığı açısından olabildiğince havadar yerlerde kendileriyle görüşmeler gerçekleştirdik.
Burada, özellikle tekrar şunu söylemekte fayda görüyorum, yine cezaevlerimizde sistematik bir işkenceyle ve kötü muameleyle ilgili bir şikâyet gelmemiştir; bunun özellikle üstünü vurgulayarak Cezaevi Genel Müdürlüğümüze de çok teşekkür ediyorum. Bu konuda hakikaten arkadaşlar çok hassas davranıyorlar. Tabii, yine bireysel anlamda şikâyetler gelmiştir, bunları biz raporumuza dercettik.
Burada, ben özellikle iki unsurun üzerinde durmak istiyorum. Bir tanesi: "ACEP" dediğimiz Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu Projesi'nin gerçekten uygulaması burada başladı, gördük uygulamasını da. Sadece tabii, salgın döneminde belki hükümlü ve tutukluların aileleriyle görüşmeleri anlamında güzel bir uygulama ama bu, sadece görüşme anlamında değil, içeride dilekçe verme, kantinden sipariş verme, dilekçelerini takip etme, giden dilekçelerin sonuçlarını görme anlamında gerçekten teknolojik bir şey. Orada tabii, bazı arkadaşlar çekincelerini koydular. Burada dinleme olabilir mi veya başka bir şey yapılabilir mi anlamında çekinceler vardı ama gördüğümüz kadarıyla teknolojik anlamda kapalı bir mekân ve teknolojinin de buna izin vermeyeceğini gördük.
Tabii, burada pandemi şartları nedeniyle ailelerle görüşte belki öncelik sağlama veya uzak mesafelerle ilgili görüşme sağlanıyor ama bunun bir kural olmaması, görüşmelerin buradan yapılmaması, ileride hem ıslah anlamında hem cezaevindeki arkadaşların psikolojisinin düzelmesi anlamında bire bir görüşmelerin daha iyi olacağı kanaatiyle bunu bir yedek görüşme, belki çok ihtiyaç olduğunda ya da ekstra acaba bir görüş imkânı sağlanabilir mi anlamında bir teknoloji olarak görmekte fayda görüyoruz.
İkinci husus da: Burada cezaevinde bir anne-çocuk yerini, koğuşunu gezdik. Hakikaten, yani çok güzel düzenlenmiş, dizayn edilmiş hem çocuklarımızın -cezaevlerinde kalan çocukların- gelişimi açısından hem de anne-çocuk psikoloji açısından güzel bir yerdi. Bundan dolayı tekrar Cezaevi Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Diğer hususları Sayın Başkanım, raporumuza dercettik. Onları burada tek tek saymaya gerek görmüyorum. Muhalefet şerhiyle beraber bu rapor sizlere arz edildi.
Teşekkür ediyorum.