KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar, değerli Komisyon üyelerimizin usule ilişkin bazı yorumları oldu.

Ben şunu söylemek isterim Sayın Bülent Kuşoğlu'nun yaptığı yorumlara ilişkin olarak: Kuvvetler ayrılığı "kuvvetler kopukluğu" şeklinde düşünülmemeli. Başkanlık sisteminin olduğu bütün ülkelerde elbette kuvvetler ayrılığı temel ilkedir ama kuvvetler ayrılığı her kuvvetin kendi fonksiyonunda yoğunlaşması anlamındadır. Bu kuvvetler arasında mutlaka etkileşim de olacaktır, bu gayet tabii bir husustur, bütün başkanlık sistemlerinde de bu kuvvetler arası etkileşim nitekim gerçekleşmektedir. Sonuçta yasama, yürütme ve yargı aynı devlet çatısı altında organize olmuş yapılardır ve birbirleriyle ilişkileri vardır, bundan da daha tabii bir şey olamaz. Kuvvetler ayrılığını "kuvvetlerin izolasyonu" veya "birbirinden tamamen kopukluğu" gibi algılarsak bence doğru yapmamış oluruz.

Yürütme, yasamayla ilgili ihtiyaçlarını elbette ortaya koyacaktır, yasamaya ilişkin birtakım değerlendirmelerini, ihtiyaçlarını elbette dile getirecektir; bu da tabii bir husustur.

Yine, yasama çalışmalarında yürütmenin teknik desteği, yürütmenin yasama faaliyetinin daha kaliteli bir şekilde gerçekleşmesi yönünde yapacağı katkılar da önemlidir diye düşünüyorum, bunlar da gerçekleşmelidir.

Teklif sahibi, nihai anlamda bütün bu süreci yöneten ve nihai sözü söyleyen yetkilidir ve milletvekillerimizdir. Yürütmenin doğrudan -dediğiniz gibi- taslak gönderme yetkisi yeni sistemimizde yoktur, sadece bütçeye ilişkin özel bir durum söz konusu, biliyorsunuz. Onun dışında teklif sahibi olarak milletvekillerimizin bütün bu katkıları alıp son noktayı koyup Meclisimizin karşısına getirmesidir söz konusu olan. Bu anlamda da aslında yeni sistemde Meclisimizin mutfağının ben daha yoğun çalıştığını düşünüyorum doğrusu. Mükemmel olmayabilir, ideale, daha iyiye gidebiliriz; buna elbette ben de katılırım, bu temenninize ben de iştirak ederim ama geçmişle mukayese edildiğinde aslında bugün Meclisimizin mutfağı çok daha yoğun bir şekilde bu yasama çalışmalarında görev yapmaktadır. Hep birlikte Meclisimizin hem teknik kapasitesini hem kanun yapma sürecini daha iyiye götürme hususu bütün grupların ortak sorumluluğu diye düşünüyorum. Bu konularda da el birliğiyle gayret sarf etmeye devam etmeliyiz diye inanıyorum.

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Son cümlelerinize kadar olduğu gibi katılıyoruz, birlikte düşünüyoruz son cümlelere kadar.

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Bu teklif, yürütmenin teklifi mi Sayın Başkan?

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Hayır, bu, milletvekilimizin teklifi ama yürütmenin de katkıları elbette alınmıştır, yürütmenin tecrübesinden, uygulamalarından elbette istifade edilmiştir; bu da bir gayet tabiidir, doğaldır.

SİBEL ÖZDEMİR (İstanbul) - Kuvvetler ayrılığı yok o zaman.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Yani bunun dışında da bütün dünyada da bu, bu şekilde düşünülen şeylerdir ama sonuçta bir milletvekilimiz teklif etmediği sürece bu hukuki sürecin başlaması mümkün değil.

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Bunu doğru kabul etmek yanlış, sorun orada.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Hükûmet, tasarı getirsin.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - O ayrı.

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Biz yürütme tasarı getirsin istiyoruz zaten, bundan daha doğal bir şey olamaz.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Sizin farklı teklifleriniz olabilir. Bugünkü sistemde yürütmenin teklif getirmesi söz konusu değildir, teklifi ancak milletvekillerimiz getirebilir ama yürütme elbette ihtiyacını ortaya koyabilir, bu sürece teknik kapasitesiyle destek olabilir, tecrübesiyle destek olabilir; bu da gayet doğaldır diye düşünüyorum.

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Bir biz getiremiyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Bilgilendirme konularında elbette ben de sizinle aynı hassasiyeti paylaşıyorum. Bütün kurumlarımızın zamanında yeterli bilgilendirme yapması konusunda da Komisyon olarak takvimimizi yapıyoruz. Burada çeşitli tarihlerde yapılan bilgilendirmeler sizlere de dağıtıldı. Önümüzdeki süreçlerde yine aynı şekilde gerek diğer kurumlarımızın gerek Merkez Bankamızın bir takvim çerçevesinde bilgilendirmesi için gayret etmeye devam edeceğiz. Merkez Bankamızla ilgili bir yazıyı da Komisyon olarak yazdık Merkez Bankamıza, uygun bir tarih saptadığımızda sizleri de bilgilendireceğiz.

Diğer kurumlarımızdan da raporlar geliyor, raporlarla bilgilendirmeler yapıyoruz. Sayıştay Başkanımızla bu hafta içinde bir görüşmem olacak, eğer sizler de arzu ederseniz Sayıştayımız bizzat gelip Komisyonumuzda bilgilendirme yapabilir, onları da Sayıştay Başkanımızla görüşeceğim inşallah. Anladığım kadarıyla böyle bir talebiniz var, bence de olabilir, neden olmasın? Gelip bizzat burada sunum da yapabilirler, bir anlamda daha pratik ve hızlı bir şekilde yapmak için... Bir rapor şeklinde bugüne kadar yapılmış ama bizzat gelip soru-cevaplı bir bilgilendirme de mümkün olabilir diye düşünüyorum.

Diğer taraftan, Sayın Paylan, on iki dakika geciktik, doğru; ne diyelim, hakkınızı helal edin diyelim. Grup toplantımız vardı, toplantı sonrası bir gecikme yaşandı. Bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışırız.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Böyle durumlarda bir mesaj atın.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Ben zamanında gelmiştim aslında, odadan takip ediyordum ama teklif sahibimiz biraz gecikti.

VEDAT DEMİRÖZ (İstanbul) - Benden kaynaklandı ama teklifle ilgili bir durum söz konusuydu.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Evet yani buna tabii ki de hepimiz dikkat etmeliyiz, zaman önemli.

Basına ilişkin hususla ilgili şunu söyleyebilirim: Usule ilişkin bir şey değil, bizim usulümüze ilişkin bir şey değil. Meclisimize gelme aşamasından sonra böyle bir hadise yaşanmamıştır. Daha öncesindeki hususlar, hani yüzde yüz örtüşen bir şey midir, değil midir, tabii, ona da bir bakmak lazım ama elbette bu tür hususların incelenmesinde, araştırılmasında fayda var bu süreçlerin daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesi anlamında ama Meclisimize ilişkin herhangi bir husus yani Komisyonumuza teklif geldikten sonra böyle bir hadise yaşanmamıştır.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Başkan, aleni oluyor zaten.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - İşte yani Başkanlığımızla ilgili bir sorun yaşanmamıştır, onu söyleyeyim. Diğer aşamalarla ilgili, teklif sahibimiz gerekirse, ihtiyaç duyarsa bir yorum yapabilir.

Erhan Bey, yine Bülent Bey etki analizini dile getirdiler. Tabii ki biz de -bütün gruplar adına söylüyorum ben- daha nitelikli, daha derinlikli etki analizlerini her zaman destekliyoruz, yapılmasını da her zaman arzu ediyoruz ama bir taraftan da bu görüştüğümüz teklif aslında yeni bir şeyden ziyade geçmişte yapılmış bir düzenleme, geçmiş etkilerini de aslında iyi kötü ölçme imkânımız olan bu hususlar. Maddelere geçtiğimiz zaman arkadaşlarımızın Komisyonumuzu olabildiğince bilgilendirici, etkilerle ilgili bilgilendirici yorumlarını bekliyoruz. Ha, bazı konularda tahminlerle yapmak durumundayız, ister istemez birtakım metodolojilerle tahminî birtakım değerler ortaya koymak durumundayız ama bunlar hepimizin arzusu. Yani bu konuda özellikle teknik arkadaşlarımızdan çok daha fazla gayret beklediğimizi bütün Komisyonumuz adına ben de ifade etmek istiyorum.