KOMİSYON KONUŞMASI

MAHMUT CELADET GAYDALI (Bitlis) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Bankanın 4565 müşteri no.lu firmaya kullandırdığı toplam 19 milyon euro anapara kredi işlemiyle ilgili olarak, kredinin açılış ve işleyişine yönelik gerçekleşen, banka mevzuatına aykırı eylemler nedeniyle kredinin tahsil edilemeyen kısmının sorumluluğu bulunanlardan tahsili hususunda, zaman aşımı süreleri dikkate alınarak mali sorumluluk davası açılmasıyla ilgili Sayıştay raporunda bulgu yer almaktadır. Bu tespitle 2009 yılından bu yana neler yapılmıştır? Söz konusu 4565 no.lu firmanın ismi nedir? 2009 yılından beri Sayıştay raporlarında da yer bulan bu tespit neden sonuçlandırılmamıştır? Mali sorumluluk davası neden açılmamıştır? Bu tespitle 2009 yılından bu yana neler yapılmıştır?

Yine, 4065 müşteri no.lu firmadan olan kredi alacağına ilişkin takip ve tasfiye işlemlerinin zamanında yapılmaması hususuyla ilgili Sayıştay tespitinden hareketle, zamanında teminat mektubunu nakde çevirmeyen yetkililer kimlerdir? Söz konusu yetkililerle ilgili idari bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa neden başlatılmamıştır? Bir kamu kurumunun borçlarının tahsil edilememesinin nasıl bir gerekçesi olabilir? Bu kamuyu zarara uğratmak anlamına gelmez mi? Ki bu da bir kasıt taşır. Söz konusu durumla ilgili neler yapacağınızı da öğrenmek isterim.

Bir diğer bulgu da 24956 müşteri no.lu firmadan olan alacaklara ait teminat mektubunun zamanında nakde dönüştürülememesi. Öneride de görüleceği gibi, 23/12/2015 tarihinde teminat mektubunun üzerinde mahkeme tedbiri kaldırılmış olmasına ve bankanın teminat mektubunu nakde dönüştürme imkânı olmasına rağmen bu işlemi yapmaması nedeniyle, banka alacağının tahsilinin sağlanamaması durumunda, zamanında teminat mektubunu nakde dönüştürmeyen banka yetkililerinin sorumluluğunun aranması önerilmiştir. Sayıştayın tespitinden hareketle, zamanında teminat mektubunu nakde çevirmeyen yetkililer kimlerdir? Söz konusu yetkililerle ilgili idari bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa neden başlatılmamıştır? Bu kamu kurumunun borçlarının tahsil edilememesinin nasıl bir gerekçesi olabilir? Bu kamuyu zarara uğratmak anlamına gelmez mi? Ki bu da kasıt taşır. Söz konusu durumla ilgili neler yapacağınızı da öğrenmek isterim.

Son olarak da 22753, 24625, 23897, 18955, 28131 müşteri no.lu firmalara kullandırılan kredilerin takip ve tasfiye işlemlerinin zamanında yapılmaması hakkındaki bulgu. Söz konusu firmalar hangileridir? Bankalardan teminat mektubu kullanan firmalardan teminat miktarının değiştirilmesi ya da ilave teminat talep edilmesi yoluna neden gidilmemiştir? Bu yolu izleyemeyen yetkililer kimlerdir ve bunlarla ilgili idari bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa neden başlatılmamıştır? Sayılan kredilerle ilgili muhtemel zarar oluşmuş mudur? Oluşmuşsa ne kadardır ve firmalara göre dağılımı nedir? Zamanında gerekli tedbirleri almayan yetkililerde mali sorumluluk aranacak mıdır? Bu kamuyu zarara uğratmak anlamına gelmez mi? Ki bu da kasıt taşır. Söz konusu durumla ilgili neler yapacağınızı öğrenmek isterim.

Teşekkür ediyorum.