| Komisyon Adı | : | (10 / 96, 234, 409, 501, 698, 1743, 1747, 1912, 2187, 2203, 2303, 2353, 2389, 2477, 2673, 2675, 2697, 2830, 2976, 2979, 3019, 3109, 3206, 3430, 3476, 3479, 3482, 3484, 3485, 3493, 3504, 3505, 3508, 3510, 3685, 3723, 3918, 3919, 3920, 3921, 3922, 3923, 3924) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, TİSK Kadın Komitesi Başkanı Nagehan Akan, MÜSİAD Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Nur Yamankaradeniz ve TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Üyesi Ebru Tüzecan tarafından yapılan sunumlara ilişkin görüşmeler |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 08 .07.2021 |
YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Güçlü Türkiye'nin güçlü kadınları Meclisimize hoş geldiniz. Sizleri burada ağırlamaktan şahsım ve Komisyonumuz adına gerçekten çok mutluyuz. Hepiniz kendi alanında başarı hikâyeleri olan, sivil toplum kuruluşlarının yani burada MÜSİAD, TÜSİAD, TİSK ve TOBB'un kıymetli temsilcilerisiniz. Gerçekten Türkiye'deki, iş hayatındaki kadınların bir çoğunun da rol modelisiniz. Bu anlamda da sizlerin bakış açısı, zihniyeti, tavrı, tarzı, her şeyi gerçekten çok önemli. Türkiye ve kadınlar sizleri izliyor. Bu anlamda da önümüzdeki süreçte hem kadın siyasetçiler hem de kadın, iş hayatındaki siz güçlü kadınlarla yapacağımız bundan sonraki süreçteki çalışmalar anlamında da çok önemsiyorum.
Az önce, sunumlarınız için de hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Kıymetli Nurten Hanım'a teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımın dediklerinin hepsine katılıyorum, bizler siyasetçiler olarak sürekli yollardayız ve her benzin istasyonuna girdiğimizde sizleri de böyle anıyoruz işte "Kadın eli değmiş." diyoruz, "Kadın farkındalığı." diyoruz ve gurur duyuyoruz, çok teşekkür ediyoruz.
Ben AK PARTİ Muğla Milletvekiliyim. Az önce sunumunuzda da bahsettiniz: 81 ilde Türkiye'nin cinsiyet eşitliği karnesinde Türkiye'nin en eşitlikçi ili, 1'inci sırada Muğla. Ben Muğla Milletvekili olarak tabii ki çok mutlu oldum ve çok sevindim. Kendim de Muğla Sanayi ve Ticaret Odasına seçilen ilk 2 kadından biriyim, kendi basın sektöründeydim, Muğla'da yerel radyo, televizyon ve gazetemiz vardı. Evet, Başkanının söylediği gibi, kendi sektörünüzden, rakiplerinizden oy alarak seçiliyorsunuz ve bu çok kolay bir süreç değildir çünkü kıran kırana bir yarışa girersiniz, orada rakipleriniz hep erkektir ve yıllardan beri sanayi ve ticaret odalarında hep erkekler yer almak ister; kadınların çok da girmesini istemezler ama ben bu mücadeleyi Muğla ilinde gösterdim, daha sonra Muğla Kadın Girişimciler Kurulu kurucu üyelerinden biriyim; orada da çok güzel çalışmalarınız oldu sizlerin başkanlığında. Yıllar sonra da işte, bir taraftan da siyasi hayatımız, annelik, iş hayatı derken Muğla Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde önce Muğlalı kadınları, sonra da kıymetli hemşehrilerimizi temsil ediyoruz.
Evet, Başkanım az önce söyledi, 6284 sayılı Yasa'mızdan bahsetti. Biz, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, aslında kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal anlamda bir boşluk yok fakat biraz uygulamada bazı eksiklikler var; özellikle bu Komisyonu kurduktan sonra da bunu daha da net görmekteyiz. Bu zihniyetin dönüşümü için özellikle bu güçlü sivil toplum kuruluşlarının ve sizlere düşen çok büyük sorumlulukların olduğunu düşünüyorum. Özellikle sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda da siyasetüstü konumda olduğunuz için bizler bir konuyu dile getirdiğimizde hemen kendi siyasi partimiz açısından değerlendiriliyor, bakış açısı böyle oluyor ama sivil toplum kuruluşlarının en büyük özelliği, toplumun her kesimine hitap edebiliyorsunuz ve içinizde her siyasi partiden, her siyasi görüşten kişiler olabiliyor. Böyle olunca, çalışması ve sizlerin bu anlamda paydaş olmanızı çok önemsiyorum. Bu anlamda da önümüzdeki süreçte de yapacağınız çalışmaları gerçekten çok yakından takip edeceğimi söylüyorum. Geçtiğimiz günlerde Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanımız Türkiye Büyük Millet Meclisinde mevcut 27'nci dönem milletvekillerinin içinde geçmiş dönemde TOBB'da aktif olarak çalışmış milletvekilleriyle bir araya geldi TOBB'da; çok da verimli bir toplantı oldu. Önümüzdeki günlerde de bu toplantıları devam ettireceğini söyledi. Ben Rifat Başkanıma da söyleyeceğim. Önümüzdeki toplantılarda eğer siz de katılırsanız ve bizler özellikle TOBB'un seçiminde Başkanım az önce kadın, özellikle üst yönetimde kadın sayısının az olduğundan bahsedince...
BAŞKAN ÖZNUR ÇALIK - Olmadığından...
YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) - Olmadığından bahsedince, doğru. Yoktu, evet, TOBB'da hiç yok. Bu konuyla ilgili nasıl bir çalışma yapılabilir? Yani işte, bugün siyasi partilerde kotalar var, bizde kota yok ama yüzde 30 mutlaka kadın olmak zorunda. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde 104 kadın milletvekili var, bunun 54'ü AK PARTİ'den. Ya, biz kendi içimizde siyasetçiler olarak, kadın siyasetçiler olarak bu mücadeleyi veriyoruz ki TOBB'da ki bu kadar başarılı, başarı hikâyeleri olan kadınların da mutlaka bu mücadeleyi vermesi gerekiyor. TOBB'da da bence bir zihniyet değişimi gerekiyor. Rifat Başkanımın da mutlaka buna sıcak bakacağını düşünüyorum. Yıllarca "Anadolu aslanları" dediler, sonra "Anadolu ceylanları" dediler, sizler de biliyorsunuz. Bunu yapabiliriz, bunu hep beraber başarabiliriz diye düşünüyorum. Yerelden genele çünkü sürecek bir çalışma olacak bu.
Ben katıldığınız için ve sunumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sağ olun.