| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ve 49 Milletvekilinin Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3854) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 06 .10.2021 |
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Şimdi, aslında TÜRMOB temsilcimizin söylediği şeyi soracaktım ben de, iyi oldu açıklaması ama bunun biraz daha altını çizmek -kayıtlara doğru düşsün- diye anlamak istiyorum.
Şimdi 2 şey var soracağım.
Bir: "31/12/2021'e kadar yüzde 2, sonrasında ücretsiz, parasız yol." diyorsunuz ama bu hakkı kullanmayanlara "24'te yaparsa 22'yi, 23'ü de alırım." diyorsunuz. Yani bunu niye böyle diyorsunuz? Yani niye 21'i milat kabul edip de "Öncesi ücretli, sonrası ücretsiz yola geçin." diyorsunuz? Bunu merak ediyorum, bunu soruyorum. Yani illa bitirsin diye mi, bu üç ayda bir gelir elde edelim mantığıyla mı bakıyorsunuz?
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Notlara alalım, topluca cevaplayalım lütfen.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - İkinci soracağım soru... Yani adaletsiz bir durum onu söylemek istiyorum. Birilerine bedava, birilerine kullanmadı hakkı diye paralı oluyor. O anda kullanamayabilir, bir yıl sonra kullanır yani sonrası ücretsiz olmalı eğer hakkaniyetse. Bunun mantığını anlamak istiyorum, niçin böyle yapıyorsunuz?
İkinci soracağım şey şu: TÜRMOB temsilcimiz de söyledi; şimdi, şirketler gayrimenkuller de alıyorlar, özellikle gayrimenkul şirketleri de var ve bunlar için yeniden değerleme çok önemli bir konu. Çünkü mesela bir şahıs bir ev alsa diyelim ki 500 bin liraya, beş yıl içinde 2 milyon liraya satsa Maliyemiz doğrudan yazıyı yazıyor, vergisini alıyor; bu beş yıllık gayrimenkul vergisi anlamında. Şimdi, şirketlere de böyle bir imkân veriyorsunuz ve gayrimenkul şirketleri de var, pek çok şirketin hani fabrikası, arsası, şusu busu değerleniyor. Şimdi, bunlara yeniden değerleme hakkını vereceksiniz yüzde 2'yle veya sonrasında bedava ama TÜRMOB temsilcimizin söylediği şey şu -doğru mu anlıyorum diye tekrar sizden görüşünüzü kayıtlara geçsin diye istiyorum- bu yeniden değerlemeyi bilançoda işleteceksiniz, şirket bunu teminat, şu bu olarak kullanılabilecek ama satmaya kalkarsa, diyelim ki 1 milyon liraya bir ev aldı veya fabrika aldı, 5 milyon liraya çıktı, bunu satmaya kalkarsa siz bu aradaki vergisini almaya devam edeceksiniz. Yani bilançodaki değeri esas almayacaksınız, aldığı bedel üzerinden yeniden değerlemeye tabi tutup bunun üzerinden vergi alacaksınız diye anlıyorum, doğru mu anlıyorum? Bu önemli bir konu çünkü böyle olmazsa herkes şirket kurar, hiç kimse şahıs üzerine gayrimenkul almaz değil mi? Yani yeniden değerleme imkânı da verilmiştir, bu anlamda yeniden değerleme hakkını burada kullanır. Bunu da teyit ederseniz iyi olur yoksa çok kötüye kullanma imkânı da olur.