KOMİSYON KONUŞMASI

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Değerli milletvekili arkadaşlarım, Sayın Başkan, değerli Merkez Bankası bürokratları, basının değerli emekçileri; herkesi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Başkan, öncelikle birkaç hususu usul olarak kayda geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yasamıza göre, Merkez Bankası Yasası'na göre Merkez Bankasıyla yılda 2 kez bu bilgilendirme oturumunu yapmak durumundayız. Ancak ben vekil olduğumdan beri daha yılda 2 kez yapılan Merkez Bankası oturumunu görmedim, 2015 yılından beri. Maalesef bu böyle geldi ve Sayın Şahap Kavcıoğlu da bu Komisyonumuzun üyesiydi, kendi de bunu teslim eder, yılda bir seferden fazla biz görmedik. Bu anlamda yasayı ihlal etmiş olduk, gerek Şahap Bey burada Komisyon üyesiyken ihlal etmiş olduk gerekse de şimdi Merkez Bankası Başkanıyken. Kendisi de bu anlamda Kurumuyla bu yasayı ihlal etmiştir. Bunun sebebini kayda geçirmemiz gerekiyor. Bu bizden mi kaynaklandı, Meclisten mi kaynaklandı -ki bizim bu konuda defalarca muhalefet olarak çağrılarımız oldu, siz de biliyorsunuz- yoksa Merkez Bankasından mı kaynaklandı? Gerek Meclis olarak gerek Merkez Bankası olarak bu konuda öz eleştirimizi vermemiz gerekir ve bir daha tekrarlanmaması için ne yapmamız gerektiğini kayda geçirmemiz gerekir, bu bir.

İkincisi, Sayın Başkan "Merkez Bankası Başkanı ilk kez geldi." dediniz ancak yine bir şeyi daha kayda geçirelim: Ben altı yılda 2'nci kez gelen Merkez Bankası Başkanı görmedim. Eğer bu gelenek devam ederse bu da Başkanımızın son toplantısı olabilir, bunu da kayda geçirelim. Yani Merkez Bankamızın bağımsızlığı anlamında olsun, altı yılda 2'nci kez gördüğümüz Merkez Bankası Başkanı da olmadı.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Usule ilişkin lütfen, diğer konuları müzakerelerde dile getirirsiniz, usule ilişkin varsa bir görüşünüz, buyurun.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Tamam Sayın Başkan.

Usule göre de şunu söyleyeceğim: Sonuç olarak yasaya göre Merkez Bankasının görevi belli, Türk lirasının değerini korumak ve fiyat istikrarını sağlamak. Bu iki konuda da maalesef ne kadar kötü durumda olduğumuz belli ve önemli bir oturum yapacağız bugün. Ama bakıyorum ki Merkez Bankasının çok sayıda bürokratı burada, teşekkür ediyoruz geldikleri için, ancak Para Politikası Kurulu üyelerinden -kusura bakmayın Google'da bakamadım, Başkanımız tabii ki Para Politikası Kurulu üyesi, Başkanı- bu 3 kişi burada yani azınlığı burada yani para politikasına karar veren heyetin azınlığı burada. Şimdi, biz sonuç olarak Merkez Bankasının nerelere para harcadığını, sekretarya işlerini eleştirmeyeceğiz burada, para politikasını eleştireceğiz ve para politikasının ne şekilde olması gerektiği konusunda önerilerimizi sunacağız. Ancak Merkez Bankası neden Para Politikası Kurulu üyelerinin azınlığıyla buraya geldi? Bu bir. Evet, bir üyemiz Amerika'da, onu biliyoruz, toplantıya, uçakla geliyor ayda bir sefer, onu da biliyoruz, o da bir sorun, tabii ki eleştireceğimiz bir konu ama niye azınlığıyla buraya geldiler Para Politikası Kurulu üyeleri? Sayın Başkan, bunları merak ediyoruz. Bunları kayda geçirmemizin önemli olacağını düşünüyorum.