| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/283) ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin (1/282) Komisyonda görüşülme usul ve esaslarına ilişkin görüşme |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 20 .10.2021 |
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın milletvekili arkadaşlarım, sizleri saygıyla selamlıyorum. Değerli Cumhurbaşkanı Yardımcısı, sayın bürokratlar sizleri de saygıyla selamlıyorum. Basının emekçileri, sizleri de saygıyla selamlıyorum, bu dönemde önemli görev yapacaksınız.
Aynı zamanda, Sayın Başkan, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini, sendika temsilcilerini, meslek örgütü temsilcilerini de selamlamak isterdim.
Şimdi, bütçesini yaptığımız çiftçileri, emekçileri, emeklileri, emeklilikte yaşa takılanları, ataması yapılmayan öğretmenleri de selamlamak isterdim ama şu anda gördüğüm kadarıyla bu salonda halk yok, emekliler yok, şu anda ay sonunu getiremeyen memurlar yok, ataması yapılmayan öğretmenler yok ve onların temsilcileri yok.
Çiftçiler şu anda tarlaya gübre atamıyor değerli arkadaşlar, çiftçiler gübre atamıyor şu anda. Gübre 1.600 liradan 8 bin liraya çıkmış durumda, gübre atamıyor, onların temsilcileri burada yok Sayın Başkan. Niçin burada olmadıklarının cevabını sizden talep ediyorum Sayın Başkan.
Bakın, değerli arkadaşlar, bütçe hakkı demokrasilerde olmazsa olmaz bir haktır, siz de teslim ettiniz Sayın Başkan. Meclislerin varlık sebeplerinin en önemlisi bütçe hakkıdır ve meclisler bütçe hakkı mücadelesi üzerine kurulmuştur. Çünkü geçmişte krallar, padişahlar, tek adamlar keyiflerince halktan vergi toplarlardı, vergiyi yoksullara istedikleri gibi yüklerlerdi ve topladıkları vergilerle saraylar yaparlardı, yandaşlarını ihya ederlerdi, derebeylerini ihya ederlerdi. İşte, buna karşı olan halkın mücadelesiyle bütçe hakkı halk adına meclislere alınmıştır Sayın Başkan ve biz de şu anda o mücadelenin sonucu olarak bu hakkı kullanıyoruz.
Bakın, ama şu anda baktığımızda, şu Mecliste -ben 7'nci bütçeyi görüşüyorum, bir de ara dönem bütçesi geçirdik, 8'inci bütçe- bütçeye olan ilginin en düşük olduğu dönemi yaşıyoruz. Neden? Çünkü bu Meclisin, bu bütçede, sarayın gönderdiği adaletsiz ve vicdansız bu bütçede, bir virgül değiştirebileceğine dair bir inanç yok değerli arkadaşlar. Çünkü saray, bu bütçe tercihlerinde sarayları, şatafatları, ağır güvenlikçi politikaları, yandaşları ve faizi esas almış ve yüzde 1'i zenginleştirmeyi esas almış. Buna karşın...
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Sayın Paylan, müzakereleri daha sonra yapacağız.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Değil Başkan, usul, usul, tam da usul Sayın Başkan.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Bakın, usulle alakası olmayan şeyler söylüyorsunuz.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Tam da usul Sayın Başkan.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Lütfen, usule ilişkin konuşalım.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - İşte, yüzde 1'i ihya edecek bir bütçeye karşı, halkın bu tercihleri değiştirmesi gücü vardır Sayın Başkan, bizler bunu kullanacağız. Ama şu anda burada AKP-MHP çoğunluğu, el kaldırıp, el indirip -geçen yıllarda olduğu gibi- bir virgül değiştirmeden bu bütçeyi geçirecek gibi duruyor. Bu açıdan değerli arkadaşlar, halkın temsilcilerinin bu bütçe görüşmelerine katılması gerekiyor.
UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Usulle alakası yok Sayın Başkan.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar, ben uyardım.
Sayın Paylan, usule ilişkin devam edelim lütfen.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Usule ilişkin konuşuyorum Sayın Başkan, tam da usule ilişkin konuşuyorum.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Bir ay boyunca içerikle ilgili müzakereler yapacağız.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Şu anda bu salonda çiftçiler yok. Var mı?
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Hangi dönemde geldi?
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sendikalar var mı? Sivil toplum örgütleri var mı? Meslek örgütleri var mı değerli arkadaşlar, meslek örgütleri? Meslek örgütleri var mı? Yok, hiçbiri yok. İşte bunların olmasıyla bu bütçedeki tercihlerin değişebileceğini düşünüyorum.
UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Ne alakası var Sayın Başkan?
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Affedersiniz Sayın Paylan.
Değerli arkadaşlar, usule ilişkin fikirlere ben cevap vereceğim.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Usule ilişkin konuşuyorum.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Siz yorulmayın, bitirdiği zaman arkadaşlarımız ben bu konulara cevap vereceğim. Ama rica ediyorum usule ilişkin konuşmaya devam edin.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Usule ilişkin konuşuyorum. Sayın Başkan, bu amaçla...
UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Şov yapıyor Sayın Başkan.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, bu nedir ya? Oturun bir ya!
UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Usulle alakalı konuşsun.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar, ben cevap vereceğim usule ilişkin hususlara, lütfen müdahale etmeyelim.
Buyurun.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, bu amaçla hem Meclis Başkanlığımıza hem de Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına bir dilekçe verdim. Dilekçemde halkın temsilcilerinin, STK'lerin, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin bu bütçe görüşmelerine katılması talebinde bulundum değerli arkadaşlar.
SALİH CORA (Trabzon) - Daha önce var mıydı?
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Olsun değerli arkadaşlar.
SALİH CORA (Trabzon) - Memurun temsilcisi var mıydı?
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Şimdi, ikinci talebimiz Sayın Başkan...
SALİH CORA (Trabzon) - Biz buradayız. Biz onların temsilcisiyiz.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Başkanım, bir müsaade...
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Arkadaşlar, bir müsaade edelim lütfen, bu konulara ben cevap vereceğim.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Cora, sakin ol.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Lütfen, bu benim görevim Başkanlık Divanı olarak, Başkanlık olarak. Usule ilişkin hususlara ben cevap vereceğim.
Buyurun lütfen.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, ikinci talebimiz: Biliyorsunuz şu anda -yıllardır talep ediyoruz- bu bütçe tartışmaları özellikle dünya meclislerinde yani demokratik ülke meclislerinde mesela Amerika'da, İngiltere'de, Avrupa'nın pek çok ülkesinde komisyon aşamasında halka canlı yayınlanır. Neden canlı yayınlanır? Kim sermayeden yana, kim yüzde 1'den yana, kim halktan yana, halk görsün diye yayınlanır. Kim ağır güvenlikçi politikalardan, savaşlardan; kim barıştan yana, halk görsün diye yayınlanır. Kim gençlerden, kadınlardan, emekçilerden, yoksullardan yana; kim yandaşlardan yana, halk bunu görsün diye canlı yayınlanır. Şu anda gördüğüm kadarıyla, siz bu bütçe görüşmelerini -yeniden- halka canlı olarak yayınlamıyorsunuz ve bu da demokrasimiz için büyük bir eksikliktir Değerli Başkanım. Bu bütçe görüşmelerinin canlı yayınlanarak halka açılması gerekir ve halkın hakemliğine sunulması gerekir. Bunun da internet ortamında çok kolay yapılabilecek yöntemleri var. 2021 yılı dünyasında yaşıyoruz, bunun pek çok mecrası var, biliyorsunuz. Bununla ilgili de hâlâ vaktimiz var, gelecek salı gününe kadar gerekli girişimlerde bulunularak bütçe görüşmelerinin halka ulaşması için, canlı yayınlanması için alt yapının kurulmasını talep ediyoruz.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyoruz.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Üçüncü, son talebimiz, çok kısa, bir cümle söyleyeceğim.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Kısaca, buyurun.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, biliyorsunuz, biz 2022 yılı bütçesini görüşeceğiz, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı bunu sunacak ama sunuşta da gördüğüm kadarıyla bütçe kesin hesabıyla ilgili çok küçük bir bölüm var veya yok; onu göreceğiz az sonra, okuyacaklar Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, hep 2022 yılı bütçesi üzerinde konuşuyor.
Şimdi, baktığımızda, geçen yıllardaki tecrübemizde de sabittir, 2020 yılı kesin hesabıyla ilgili hiçbir Bakanımız fazla bir süre ayıramıyor, biz de bunun müzakeresini yapamıyoruz; hep geleceğe dair "şunu yapın, bunu yapın" üzerine eleştirilerimizi yapıyoruz. Oysa, olması gereken, hem 2022 yılı bütçesini görüşmemizdir hem de ayrı bir şekilde 2020 yılının hesabını sormamızdır, kesin hesabını görüşmemizdir. Bu açıdan, 2020 yılı kesin hesabını görüşmek üzere bir alt komisyonun kurulmasını talep ediyoruz Sayın Başkan. Alt komisyonda 2020 yılının hesabını görelim, bu Komisyonda da 2022 yılı bütçesini görüşelim diyorum.
Değerli arkadaşlar, bütçe görüşmeleri eğer bu şartlarda yapılırsa halka ulaşır ve burada sarayın yaptığı vicdansız tercihleri de değiştirebiliriz.
Saygılar sunarım.