KOMİSYON KONUŞMASI

İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Evet, teşekkür ediyorum Sayın Genel Müdürüm, çalışmalarınızdan dolayı, verdiğiniz bilgilerden dolayı.

Dünkü gazetelerde vardı, İzmit Körfezi'nde Başiskele Sahili'nde ciddi anlamda ölü denizanası olduğu konusunda resimler de var, bunun nedeni nedir öğrenebilir miyiz, araştırdınız mı, bilginiz var mı?

Bir de biz, yazın İzmit Körfezi'nin ta uç noktasına kadar yani çıkmaz sokağına kadar yunus balıklarının geldiğini görüyoruz, yunus balıkları niye girer körfeze, niye gelirler? Bu konuda bilgi istiyorum.

Teşekkür ederim.

BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA ALTUĞ ATALAY - Sayın Vekilim, teşekkür ederiz.

Şimdi, özellikle, denizanası gibi böyle çok hızlı hareket edemeyen canlılar veya iç sulardaki balıklar, televizyon haberlerinde de görürüz yani her hafta, belki benim odaklandığım konu, balıklar ölürler, yani "Ölü balık bulundu, analizler yapıldı, neticesi sonra açıklanacak." Genelde bunlar yağmurlardan veya farklı akıntılardan kaynaklanan ısı değişimiyle veya o anda oksijenle bağlı bir akıntıyla bir şekilde ani değişikliğe karşı koyamadıkları zaman ölürler. Şu anda biz analizleri yapmaya başladık ama bizim analizler çıkıncaya kadar gündem soğuyacaktır. Dolayısıyla aslında balık ölümü yok, sadece denizanası var. Muhtemelen ani bir sıcaklık değişimi olan akıntı geldi, onlar kaçamadıkları için de denizanalarının ölmelerine neden oldu ama sonuçları buluruz. Hâkim rüzgarlar da tam bu dönemlerde akıntıyı sıkça değiştiren bir şeydir, mevsim geçişlerinde yaşanması doğaldır, biz bunu doğal olarak karşılarız.

İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Yani gelen bir bilgi notunda da buna benzer ifade kullanılıyor, mevsim geçişi, deniz sıcaklığıyla ilgili olduğu, böyle bir bilgi notu aldım ama...

BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA ALTUĞ ATALAY - Benim birimimden hazırlanmadı efendim o bilgi notu.

İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Sizden değil, Ankara'dan değil, dışarıdan aldım.

BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA ALTUĞ ATALAY - Yani muhtemelen öyledir. Analizler denizanasında zor olur ama balıklardan yaptığımız analizlerde genelde bu sonuçlara varıyoruz, yani oksijenin azalması veya su sıcaklığındaki ani değişimden kaynaklanıyor.

Yunus balıklarının İzmit Körfezi'ne girmesinden memnuniyet duyuyoruz, rahatlıkla demek ki dolaşabiliyorlar, bolca o bölgede balık var demektir. Yunus balıkları küçük balıkları, işte palamut gibi, istavrit gibi, hamsi gibi balıkları takip ederler.

İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Yani körfezde balık sayısı arttı mı?

BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA ALTUĞ ATALAY - Onu gösteriyor. O bölgede -biraz önce de bir slayt daha vardı, orada yasak koruma alanlarını daha belli etmiştik- şu kırmızı bölge komple yasak. Yani büyük balıkçılarımızın hiçbiri giremezler ama girmek için de genelde uğraşırlar fakat giremezler. Orada ancak küçük balıkçılık yapılır, orası koruma bölgesi. Gemlik Körfezi'nde de aynı şekilde var, yine Tekirdağ bölgesinde aşağı doğru uzatıyoruz. Yani trafik hatlarıyla ve diğer unsurlarla, avcılığın yapılamayacağı yerlerle birlikte Marmara'nın yaklaşık yüzde 33'ü avcılığa kapalı, en başta da en büyük alanda yine İzmit Körfezi.

İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Teşekkürler.