| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/283) ve 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/282) ile Sayıştay tezkereleri a)Türkiye Büyük Millet Meclisi b)Kamu Denetçiliği Kurumu c)Sayıştay |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 27 .10.2021 |
SUZAN ŞAHİN (Hatay) - Teşekkür ederim.
Mecliste görev yapan danışmanlar sözleşmeli personel statüsünde görev yapmakta ve sözleşmeleri gereği danışmanlara çalışma gün ve saatleri dışında çalışmaları için ayrıca bir ücret ödenmediği gibi İşsizlik Fonu'ndan da yararlanamamaktadırlar. Kamu ve özel sektörde çalışanlara kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı, ikramiye ödenirken açıktan sözleşmeli personele bu ödemeler yapılmayarak eşitsizlik yaratılmaktadır. Meclisteki diğer personele verilen yıllık elbise hakkı, ulaşım yardımı, yemek yardımı gibi yardımlar açıktan sözleşmeli personele ödenmemektedir. Bu haklar konusunda tüm personelin eşit hak sahibi olacağı bir düzenleme neden yapılmamaktadır? 1475 sayılı Yasa'nın 14'üncü maddesinde düzenlenen kıdem tazminatı hakkının paralelinde bir düzenlemeyle başka hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan açıktan sözleşmeli personele kıdem tazminatının 2 katı tutarında iş sonu tazminatı ödenmesi yönünde bir tasarrufunuz olacak mı? Hukuka ve uluslararası çalışma koşullarına aykırı biçimde danışmanların istihdam edildiğinden kaynaklı yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu'nda değişiklikler yapmayı düşünüyor musunuz?
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi bir kadın milletvekili olarak sormak istiyorum: Şikâyet üzerine başvuru almak yerine birçok ülke örneğinde olduğu gibi özellikle kadın ve çocuk hakları konularında resen kamu denetçilerinin müdahalede bulunabileceği bir sistem neden oluşturulmuyor? Kadın, çocuk, engelli haklarının hepsi tek bir kamu denetçisinde toplanıyor. Bu kadar farklı alanların bir denetçide toplanması sonuç almayı zorlaştırıyor. Farklı konularda farklı uzman denetçiler olması konusunda bir çalışma yapmak sizce de doğru değil midir?
Kestiğiniz süreyi verdiniz, teşekkürler.