KOMİSYON KONUŞMASI

GÜRSEL EROL (Elâzığ) - Tamam, peki.

Sayın Başkanım, Sayın Bakanım, sayın milletvekili arkadaşlarım, Bakanlığın değerli bürokratları; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

2022 bütçesinin ülkemize ve Bakanlığa hayırlı olmasını diliyorum.

Ben aslında Bakanlığın genel politikaları ve uygulamalarıyla ilgili bir konuşma değil, onu Genel Kurulda bütçe görüşmelerinde yapacağım ama bugün ilimde yaşanan yerel sorunlarla ilgili, İçişleri Bakanlığının faaliyet alanına giren konularla ilgili bir değerlendirme yapacağım ve beklentilerimizi, ilin beklentilerini buradan ifade edeceğim.

Önce şunu ifade edeyim: Sayın Bakanım, ilimize yeni bir Vali ataması gerçekleşti. Bu Valinin atanmış olmasından duyduğumuz memnuniyeti önce ifade edeyim. Elâzığ'a daha önceden deneyimli bir vali gelmemişti, genelde gelenler kaymakamlıktan gelen valilerdi ama 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ'da yaşanan deprem sonrası valilikle ilgili deneyimli bir Valinin gelmesi ve Bakanlık bürokrasisinden gelmesi Elâzığ'daki sorunların çözümüyle ilgili devlet adamlığı kimliğiyle görev yapması anlamında bizim de bu konuda memnuniyetimizi buradan ifade etmek isterim. Çünkü ilin AK PARTİ'li milletvekilleri toplumun beklentileri, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesiyle ilgili çok aktif olmayınca hâliyle doğal olarak oradaki talepler devleti temsil eden vali üzerinden gündeme getirilmekteydi ama siyaset ile vali arasında oradaki bir anlaşmazlıktan kaynaklı olarak vatandaş mağdur edilmişti ama şu anda Valinin atanmasından dolayı ve devlet geleneklerine uygun bir Valinin atanması, gelir gelmez ildeki yaşanan sorunlarla ilgili, depremden kaynaklı mağduriyetlerin araştırılmasıyla ilgili yapmış oldukları toplantılar, değerlendirmeler ve çalışmalardan da son derece memnun olduğumuzu Cumhuriyet Halk Partisinin milletvekili olarak ifade etmek isterim.

Sayın Bakanım, tabii, buradaki konuşmaların genelinde işte uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili, terörle ilgili, iç güvenlik meseleleriyle ilgili değerlendirmeler yapıldı. Bakanlığınız çok yetki alanı olan bir Bakanlık, faaliyet alanları ve yetki alanlarının aslında çok geniş olduğu bir Bakanlık, işte afetlerden sorumlu AFAD Başkanlığının da bağlı olduğu bir Bakanlık.

Bizim ilimizde de geçmişte bir deprem yaşandı. Depremden kaynaklı henüz belirgin olmayan, hâlâ meçhul olan ve ne olacağı da belli olmayan birkaç sorunumuz ve beklentimiz var. Bunları Bakanlık bürokrasinizin huzurunda da sizlere iletmek istedim: Birincisi, deprem konutlarının fiyatları hâlâ belli değil Sayın Bakanım. Yani 2020'de yapılmış olan konutlar ile bugün yapılan konutların fiyatlarının ne olacağı henüz belli değil. Kuralar çekildi, vatandaş evine taşındı ama henüz deprem konutlarının fiyatları belli değil, ne ödeyecekleri belli değil.

Ayrıca, köylerde evler yapılıyor Sayın Bakanım. Bu son döviz artışından dolayı -çelik evler yapıldığı için- çelik evlerin maliyetleri inanılmaz arttı yani neredeyse köyde yapılan bir ev 800-900 bin liraya yakın bir maliyet gerektirdi. Bunları Çevre ve Şehircilik Bakanına Bütçe Komisyonunda da iletmiştim, çelik evlerden vazgeçilerek Malatya'da yapılan betonarme 2 katlı evlerin bundan sonra Elâzığ'da yapılmasıyla ilgili bir talebimiz var.

Bir de Sayın Bakanım, önemli olan bir konu da şu: Şimdi, sonuç itibarıyla depremden sonra bir planlama yapıldı, gerçekten devlet inanılmaz kaynak aktardı, acil müdahalelerle ilgili inanılmaz hızlı şekilde kararlar aldı, tedbirler aldı. Şu anda TOKİ orada yaklaşık 24-25 bin konutun yapılmasıyla ilgili bir planlama içinde, bunların birçoğu da gerçekleşti. Şimdi, soru şu: 2020 yılı Ocak ayında yapılan konutların fiyatı ne olacak ve henüz daha temeli atılmayan ve şu anda yapımı devam eden, teslim edilmeyen konutların fiyatları arasındaki fark ne olacak? Yani siz hangi fiyatı uygulayacaksınız, 2020'de depremden sonraki ilk temel atılan fiyat üzerinden mi tüm mağdurlardan parasını alacaksınız yoksa en son yapılan, yapıldığı tarihlere göre olan inşaat maliyetleri üzerinden mi? Burada mağdurlar arasında inşaatların maliyetleriyle ilgili inanılmaz bir haksızlık ve adaletsizlik olacak. Bunların değerlendirilmesiyle ilgili taleplerimizi Bakanlık bürokrasisinin ve sizin bilginize sunuyorum.

Tekrar Bakanlık bütçenizin hayırlı olmasını diliyorum.

Başarılar dilerim.