| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/283) ve 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/282) ile Sayıştay tezkereleri a)Sağlık Bakanlığı b)Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü c)Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ç)Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı d)Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 25 .11.2021 |
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Adana) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Sayın Bakanım, milletvekili arkadaşlarım, Bakan Yardımcıları, Bakanlık bürokratları, basınımızın çok değerli temsilcileri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Öncelikle, pandemi sürecinde gece gündüz üstün gayretle, fedakârca görevini yapan tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyor; vefat eden tüm doktor, diş hekimi ve sağlık çalışanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.
Sayın Bakanım, değerli milletvekilleri; konuşmamı Sayıştay raporları üzerinde yapacaktım. Arkadaşlarım o konuda gereken konuşmaları yaptıkları için, müsaadenizle, kırk yıllık diş hekimi olarak, bütçede ağız ve diş sağlığı politikalarına yönelik önerilerde bulunmak istiyorum.
Ağız ve diş sağlığının korunması için düşük maliyetli, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin uygulanması, toplumun ağız ve diş sağlığını düzeltecek ve genel sağlığa olan olası olumsuz etkileri önleyeceği gibi sağlık harcamalarını da azaltacaktır. Bu bilimsel gerçeklik varken, ülkemizde ağız ve diş sağlığı hizmetleri yüzde 98 oranında tedavi edici hizmetler olarak sunulmaktadır. Ne yazık ki bugüne kadar tüm toplumu kapsayacak bir ulusal koruyucu ağız ve diş sağlığı programı hayata henüz geçirilemedi.
Bir diğer konu, plansız bir şekilde diş hekimliği fakültelerinin açılması. Almanya ve Türkiye aynı nüfusa sahipken Almanya'da 31 diş hekimliği fakültesine karşılık Türkiye'de bugün 103 tane fakülte var. Yeni bir işsiz meslekler faciasına yol açılmaması için Dünya Sağlık Örgütü standartlarını hedef alan bir diş hekimliği eğitim politikası belirlenmelidir. Bu ivmeyle diş hekimi sayısı 2028 yılında 100 bini bulacaktır. Türkiye'de diş hekimliği fakültesi açılması durdurulmalı ve fakültelere verilen kontenjanlar mutlaka düşürülmelidir. Yoksa yakın gelecekte işsiz diş hekimi ve mesleği dışında başka alanlarda çalışan diş hekimleriyle karşı karşıya gelinmesi kaçınılmaz olacaktır. AB ülkelerinde diş hekimliği fakültelerinin sayısı ve diş hekimi sayısı ülkemiz verileriyle karşılaştırıldığında büyük bir sorunun yaşanacağı anlaşılmaktadır. Bu günden planlama yapılarak, mezun olacak diş hekimlerini istihdam edecek önlemler alınmalıdır.
Diş hekimlerinin Türkiye'deki il ve ilçelere dağılımında bazı bölgelerde dengesizlikler mevcuttur. Türkiye nüfusunun yüzde 27,5'i 0-18 yaş aralığındadır. Bu yaş grubundaki hastalara koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin verilmesinde ağız ve diş sağlığı merkezleri yetersiz kalmaktadır. Bu hizmetin serbest diş hekimleri tarafından da verilmesinin ülke düzeyinde dengeli dağılımına da katkı sağlayacağı gerçeği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca, şu an 2 diş hekimi ortaklığında açılan polikliniklerde sigortalı diş hekimi çalışabiliyor. Yargıtayın poliklinikle ilgili "çoklu muayenehanedir" kararı bulunmakta. Bu nedenle muayenehaneler için bir diş hekimi yanında sigortalı bir diş hekimi çalıştırılamıyor. Özellikle bu nedenle, avukatlarda ve eczacılarda olduğu gibi 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'a "Tabip ve diş tabipleri meslek icrasında bulundukları yerlerde kendi meslek mensuplarını istihdam edebilirler." ek maddesinin konulmasıyla muayenehanelerde de diş hekimi istihdamı sağlanacak ve sayıları giderek artan işsiz diş hekimine önemli bir çalışma alanı da yaratılmış olacaktır.
Diş hekimlerinin askerliğini, öğretmenler ve doktorlar gibi, kamu hizmeti olarak, ihtiyaç olan Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve ADSM'lerde yapabilmesinin de önü açılmalıdır.
Nüfusun yüzde 9'u 65 yaş üzerindedir ve bu nüfusun yüzde 50'si total dişsizdir. Alt çeneye 2 veya 3 implant yapılarak bu hastaların daha sağlıklı beslenmesi sağlanabilir. Yerli implant olmak üzere, total dişsizliği bulunan her hastaya 2 ya da 3 implant desteği özellikle alt çenede sağlanmalıdır.
Sayın Bakanım, 2021 yılı bütçesinin görüşmeleri esnasında, sağlık mensuplarının Covid pozitif olması durumunda meslek hastalıkları tanımına girmesi...
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son cümlelerinizi alalım lütfen.
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Adana) - Bağlayacağım.
Sağlık çalışanlarımızın şehit sayılması ve ailelerinin tüm haklardan faydalanması için önerge vermiştim fakat herhangi bir çalışma yapılamadı.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyorum.
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Adana) - Bir de geçen bütçede size bir teşekkür etmiştim, bu bütçede ondan bizi mahrum ettiniz. Kamuda çalışıp da emekli olan, şu anda çalışmayan tabip ve diş hekimleri emeklilerine bir para verilmişti maaşlarına ilave.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyorum.
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Adana) - O zaman demiştim ki: Size bir teşekkür daha etmek isterim. BAĞ-KUR ve SSK'den emekli olup bugün çalışmayan 3 bin diş hekimi var.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyorum, süreniz doldu Sayın Çulhaoğlu, devam etmemiz gerekiyor.
MEHMET METANET ÇULHAOĞLU (Adana) - Bunların da aynı haklardan yararlandırılması...
Teşekkür ediyorum.
Sağlık Bakanlığı bütçesinin hayırlı olmasını temenni ediyorum.