| Komisyon Adı | : | SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU |
| Konu | : | İstanbul Milletvekili Osman Boyraz ve 40 Milletvekilinin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3950) ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Raporu (S.Sayısı:287) (Genel Kurulda yeni ihdas edilen 2, 3, 4, 5, 6 ve 7'nci maddeler)(Tekriri müzakere) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 12 .12.2021 |
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Komisyon üyesi Vekilimiz Muazzez Hanım da ifade etti, şimdi birincisi: Zaten mevcut, hâlihazırda...
FUAT KÖKTAŞ (Samsun) - Başkanım, benim bir itirazım var.
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Neye?
FUAT KÖKTAŞ (Samsun) - Önergeler üzerinde Komisyon üyesi olmayan arkadaşlarımız konuşmasın.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Konuşabilir, her yerde konuşabilir. Milletvekilinin konuşma hakkını alamazsınız.
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Bantlayın ağzımızı, bantlayın arkadaşlar!
HABİP EKSİK (Iğdır) - Hayır, hayır böyle bir şey yok. İç Tüzük'e göre böyle bir şey yok.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - İç Tüzük'e göre söz alabilir.
ŞAHİN TİN (Denizli) - Konuştunuz, konuşuyorsunuz zaten.
HABİP EKSİK (Iğdır) - İç Tüzük gereği her milletvekilinin her önerge üzerinde konuşma hakkı var.
BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Fuat Bey'in itirazını not ettik.
Teşekkür ediyorum.
FUAT KÖKTAŞ (Samsun) - Önergelere geçin Sayın Başkan.
HABİP EKSİK (Iğdır) - Böyle bir usul yok.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Milletvekilini susturamazsınız.
FUAT KÖKTAŞ (Samsun) - Önergeleri üzerinde konuştu.
HABİP EKSİK (Iğdır) - İç Tüzük'e göre böyle bir durum yok Sayın Başkan.
BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Arkadaşlar, müsaade edin... Tamam...
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Sayın Başkan...
ALİ ŞEKER (İstanbul) - İşiniz varsa gidebilirsiniz.
MUAZZEZ ORHAN IŞIK (Van) - Zaten teklifi geçireceksiniz yani hiç olmazsa bırakın tutanaklara geçsin.
ŞAHİN TİN (Denizli) - Dile getirdiniz her şeyi ama daha neyi dile getireceksiniz, daha ne konuşacaksınız? Yani uzatmaktan başka bir işe yaramıyor ki.
HABİP EKSİK (Iğdır) - Biz zaten sözü kısa tutuyoruz. Süre kısıtlaması olabilir ama söz alma hakkı var.
BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Fuat Bey'in böyle bir itiraz hakkı var, yaptı; biz de not ettik, tamam.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Tamam, itiraz edebilirsiniz, bizim de itiraz hakkımız var.
BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Evet, Gülüstan Hanım, buyurun
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Birincisi: Usule ilişkin de birçok maddeye ilişkin de önergeye ilişkin de söz söyleriz, milletvekili olmak bunu gerektirir. Demin siz kendiniz ifade ettiniz ya "Biz ihtisas komisyonu değiliz." diye, yoldaşım, arkadaşım, milletvekilimiz de ihtisas komisyonundan değil, biz sağlıkçı olarak burada bulunuyoruz ve biz sağlık emekçilerinin hakkını savunuyoruz.
FUAT KÖKTAŞ (Samsun) - Tamam, biz de oraya gönderelim, orada istediğiniz gibi konuşun diyoruz.
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Onun için, lütfen, istirham ediyoruz, siz de dinleyin.
FUAT KÖKTAŞ (Samsun) - Hanımefendi, biz de burada etkin olmadığımızı söylüyoruz ve sizin Komisyonunuza gönderiyoruz, orada istediğiniz kadar konuşun. Böyle bir şey yok yani!
HABİP EKSİK (Iğdır) - Sayın Vekil, bizim işimiz konuşmak.
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Sayın Başkan, en nihayetinde önergemiz...
BAŞKAN ZİYA ALTUNYALDIZ - Arkadaşlar, Gülüstan Hanım'ın konuşmasına müsaade edin.
Buyurun.
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Arkadaşlar, en nihayetinde bu önerge, sağlık emekçileri arasındaki hakkaniyetsiz olan, adaletsiz olan ek ödemeye ilişkin bir düzenleme. Hekimlere ilişkin düzenleme gelince de söylemiştik Sayın Bakana, kendisi de ifade etti, dedi ki: "Biz TİS'te bir düzenleme yaptık." TİS'te yapılan düzenleme 20 puandı, o 20 puan da aslında toplu sözleşme payıydı -Sayın Bakan daha iyi biliyor- değil mi? Biz bunun artırılmasını... Zaten o 20 puan mevcut döviz kuru, mevcut enflasyon nedeniyle kadükleşti, hiçbir anlamı yok. Onun için, eğer bir düzenleme yapılacaksa bütün sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde yapılmalı, ek ödemeleri maaşa yansıtılmalı ama asıl mesele, temel ücret artırılmalı, temel ücret. Performans sisteminden vazgeçin ve her sağlık emekçisinin temel ücretini yükseltin, temel ücret üzerinden de onun emekliliğine yansıyacak bir ücreti sağlayın.
İkincisi: Ek ödemeleri, döner sermaye havuzunu genel bütçeden verin. Bazı hastaneler var, trilyonlarca döner sermaye payı var; bazı hastaneler var, ayda bir lira kazanmıyor, ayı borçla kapatıyor. Orada çalışan da sağlık hizmeti veriyor, öbür büyük hastanede çalışan da sağlık hizmeti veriyor; biri alıyor 20 TL, biri alıyor bilmem ne kadar; böyle bir şey olabilir mi? Bunun için, bu alanda da düzenleme yapılması gerekiyor. Bizim teklifimiz, sabitin artırılması Sayın Bakan, genel bütçeden verilen sabit artırılmalı ama onun ötesinde, temel ücret artırılmalı ve döner sermaye genel bütçeden verilmeli diyoruz.
Teşekkür ederim.