| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 6741 Sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Uyarınca, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonunun 2020 Mali Tabloları ve Faaliyetler ile İlgili Denetim Raporlarının Komisyonda görüşülme usul ve esasları hakkında görüşmeler |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 05 .01.2022 |
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Teşekkürler Sayın Başkanım.
Değerli arkadaşlar, ben de yeni yılın tüm insanlığa sağlık, huzur, mutluluk getirmesini diliyorum, Komisyon çalışmalarımızın da milletimize, ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.
Ben iki konuda kısa bir bilgi vermek istiyorum. Yani, bizim yaptığımız faaliyetin denetim olmadığını söylemek doğru değil çünkü kanun çok açık; 6741 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesinin (3)'üncü fıkrasında açıkça yazıyor: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından denetlenir." Yani "Biz denetim yapmıyoruz." demek, Komisyonu itham altında bırakmak gibi bir anlama gelir.
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - İtham altında bırakıyorum, denetlemiyoruz.
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Yani o...
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Kanunun yazdığı denetimi yerine getirmiyoruz.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar...
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Suçluyorum resmen Komisyonu.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Mehmet Bey, siz fikrinizi ifade ettiniz. Rica ediyorum...
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Raporlarla ilgili görüş tabii ki söylenebilir, eleştiri getirebilir; onlara bir şey demiyorum ama yaptığımız faaliyet denetim. Her bir milletvekilinin burada Varlık Fonuyla ilgili her türlü eleştiriyi getirme, soru sorma, cevap alma hakkı var; neticede bu bir denetim.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - İbra etme hakkımız var mı?
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Anonim şirket olduğu için yok; biliyorsunuz, Türk Ticaret Kanunu'na göre genel kurullar yetkili.
ÇETİN OSMAN BUDAK (Antalya) - Denetim nasıl oluyor?
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - O zaman denetim olmuyor.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Karşılıklı lütfen... Fikirlerimizi ifade ettik, rica ediyorum arkadaşlar...
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Yok, şimdi size bir örnek vereyim...
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - KİT Komisyonuna AŞ'ler geliyor.
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - AŞ'ler geliyor, orada ibra ediliyor mu? Edilmiyor. Sadece hazine sermayeli olanlar ibra ediliyor ama şirket statüsünde olanlar genel görüşmeye sunuluyor yani orada bir ibra müessesi yok ama bu, şu değil: Biz Komisyon olarak herhangi bir konuda suç işlendiği kanaatine varırsak burada Komisyon olarak bizim, adli ve idari mercilere yazı yazma hakkımız var. KİT Komisyon yapıyor bunu, aynı hak bizde de var.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - KİT Komisyonu yapıyor.
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Tabii, tabii, KİT Komisyonu yapıyor eğer ibra edilmediyse -dediğim gibi- hazine ortaklı kuruluşları savcılığa bildiriyor ya da Komisyon çalışmaları esnasında bir konuda soruşturma açılması gerektiği kanaatine varırsa ya da idari bir tedbir alması gerektiği kanaatine varırsa bunu idareye, yürütmeye bildiriyor. KİT Komisyonunda yıllarca çalıştığım için çok net söylüyorum yani burada da aynı usul olabilir. Denetimi yapan biziz yani "Denetim yok." demek yanlış olur yani Anayasa'ya ve ilgili kanuna göre Plan ve Bütçe Komisyonu, Varlık Fonunu denetliyor.
Vakıfbankla ilgili şunu söyleyeyim: Varlık Fonunun portföyündeki şirketler zaten Sayıştay tarafından denetleniyor yani bankalar, BOTAŞ, TPAO... Bunlar KİT Komisyonuna geliyor, orada denetleniyor. Oraya yönetim kuruluyla, genel müdürüyle geliyorlar zaten. Yani o konuda, burada bu yönetime bir şey sormak bana göre doğru değil çünkü BOTAŞ orada denetleniyor, Meclis, KİT Komisyonu ona karar veriyor.
Ben bu bilgiyi paylaşmak istedim.
Teşekkür ediyorum.