KOMİSYON KONUŞMASI

ABDULLAH GÜLER (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Değerli Başkanım.

Teklifimizin 14'üncü maddesinde, özellikle vatandaşlarımızdan bu manada çok sayıda ciddi taleplerin hem yasama organı olarak bizlere hem de bakanlıklarımıza ulaştığını biliyoruz. Özellikle 20 bine yakın vatandaşımızın taleplerini bu kapsam içerisinde, 14'üncü madde içerisindeki yer alan teklifimizde karşılamış olacağız. Özellikle üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilmiş olan hazine taşınmazlarının bu mahiyet içerisinde, tapu kayıtlarında yer alan fazlalıkların özellikle arsa payıyla ilgili olarak, orada yıllara sari olarak birçok üstyapı inşa edilmiş ama sonraki dönemlerde de hazine paylarının varlığı ortaya çıkmış, bununla ilgili davalar açılmış ve vatandaşlara ecrimisil bedelleri gibi birçok hukuki talepler iletilmiş.

Yine, birçok vatandaşımızın bağımsız parselken sonraki imar uygulamaları neticesinde hisseli hâle gelmiş vesaire... Bu tür kapsamda bulunan yerlerin üzerinde hak sahibi olan vatandaşlarımıza hisse payının satılmasıyla ilgili bir talep getiriyoruz. Bu satılacak hazine payının da tapu malikleri kapsamı içerisinde peşin ödenmesi hâlinde diğer maddelerimize de uyumlu olacak şekilde yüzde 20 indirim yapılması ve özellikle de hazine taşınmazları üzerinde kiracı olan vatandaşlarımıza da bu manada eğer bir satım söz konusu olacaksa da onlara doğrudan satılmasını düzenleyen bir işlem olarak teklifi hazırlamış bulunuyoruz, arz ederiz; 14'üncü madde.

15'inci madde, yine, mevcut teklifimizde, özellikle 4706 sayılı Yasa kapsamı içerisinde bir değişikliği öngörüyoruz. Burada da 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamı içerisinde satışı yapılacak yerlerle ilgili hususiyetler. Geçmişte de 4706 sayılı Kanun kapsamı içerisinde birçok taşınmazın zaten bu şekilde satıldığını biliyoruz. Yine, burada da aynı, yine 14'üncü madde ve 13'üncü maddemizdeki bir denkliği de düzenlemeyi arzu ediyoruz. Yine, peşin yapılması hâlinde yüzde 20 indirim yapılmak suretiyle bu satışların gerçekleştirilmesini sağlamayı arzu ediyoruz.

16'ncı madde, irtifak hakları ve kullanma haklarıyla ilgili. Hazine taşınmazları üzerinde yine mülkiyeti hazine üzerinde olmakla beraber bazı hakları, mülkiyetten kaynaklı bazı irtifak haklarıyla ilgili olarak kullanma izinleri olan yerler de vardı. Yine, buraların da mevcut, geçmiş yıllardaki uygulamalarında ortaya çıkan bazı sorunlar olduğu, hasılat payının nasıl hesaplanacağına dair gerek Maliye Bakanlığımız gerekse de Millî Emlak noktasında bazı olumsuz durumların ortaya çıktığını ve farklı uygulamaların yer aldığı ortaya çıkmıştır. Bunları da bu tereddütlerin giderilmesi ve bütünlüğü sağlayacak bir düzenleme olması vasıtasıyla, kiracılardan alınamayan bazı hasılat paylarıyla ilgili olarak da yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu değerlendiriyoruz. Bakanlığımızın bu manada, bu denkliği ve düzenlemeyi sağlayacak bir usul ve esası yetkilendirme noktasında hazırlayabileceği hususu da teklifimizdeki maddede yer alıyor.

17'nci madde, yine, biraz önce değerli milletvekillerimizin de bahsettiği üzere, 31/12/2019 tarihinden önce en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanmaya devam eden vatandaşlarımıza, bu arazileri cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar kiralanması... Ki özellikle, bugünlerde, gerek iklim değişikliğiyle beraber kuraklık gerekse Rusya ve Ukrayna savaşından ortaya çıkan gıda krizi noktasında bu düzenlemenin çok ciddi bir teşvik olabileceğini ve gerek çiftçilerimizin gerekse tarımsal faaliyetle uğraşan vatandaşlarımız noktasında ciddi bir destek olacağını düşünüyoruz.

14,15,16 ve 17'nci maddeyi değerlendirdim Sayın Başkanım.