| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Türk Reasürans AŞ'nin 2020 yılına ait bilanço ve netice hesabının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 12 .05.2022 |
YASİN ÖZTÜRK (Denizli) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Öncelikle, ben yönetim kurulunun bütün kıymetli üyelerini liyakatli öz geçmişlerinden dolayı... Bu işi layıkıyla yapabilecek en doğru kadroyu kurmuşlar, o anlamda teşekkür ediyorum yani kadınlığınızdan ziyade liyakatiniz bence daha ön planda. Bir yandan da geçmiş dönemde özel sektörde bulunmanızın da vermiş olduğu bir avantajı görüyorum. Aynı zamanda, Rönesans Reasüransın hem kurucu ortaklığını hem de Genel Müdürlüğünü yapmışsınız; muhtemelen ortaklığınız da devam ediyordur. Anladığım kadarıyla bu firma da reasürans işlerinde yürüyen bir firma ve gördüğüm kadarıyla ağırlıklı enerji alanında sigorta şirketlerini sigortalayan bir şirket. Açıkçası, reasürans, halk ağzıyla söyleyeceğim, sigorta şirketlerini sigortalayan firmalar diyebiliriz ve dünyada da sayılı, büyük ölçekli kurumsal firmaların iştigal alanı. Devlet olarak sadece Türkiye'de mi bu şekilde bir şirket var, diğer ülkelerde de bu işleri devletler mi yapıyor, yoksa özel büyük sermaye kuruluşları mı yapıyor? Onu merak ediyorum.
Bir yandan, bahsettiğiniz ölçüde 1929'da kurulmuş olan millî bir reasürans şirketimiz vardı. Bu millî reasürans şirketimizin yapamadığı neleri amaçladı da bu kuruluş kuruldu? Yani onun eksiği mi vardı da ondan dolayı böyle bir şirketin kurulmasına ihtiyaç duyuldu, yoksa alanlarınız, iştigal alanlarınız farklı mı? Onu merak ediyorum.
Bir de yanlış hatırlamıyorsam, Mecliste kanunlaşırken o dönemlerde söylenti tarzında da olsa, özellikle dıştaki reasürans şirketlerinin Türkiye'nin içindeki bazı sigorta işlerini reasüre etmediği için buna benzer bir şirketin kurulma zorunluluğu ortaya çıktığı gibi... Bunu da biraz daha açarsak, örneğin, nükleer termik santralin sigortası dışarıdaki reasürans şirketleri tarafından reasürans edilmediği için mi veya yine dış politikada ülkelerle yaşanan siyasi krizlerden dolayı buna benzer sıkıntılar yaşadığımız için mi bu şirketin kuruluş şekli gelişti? Bunu merak ediyorum.
Bir yandan da bahsettiğiniz ölçü de gerçekten şu manada önemli: Sektörün yüzde 80'i hâlâ dışarıdan reasüre ediliyor, 15'in 3'ü Türkiye'de ise kalan yüzde 80'i hâlâ dışarıdan reasüre ediliyor ama bildiğimiz kadarıyla kamuya ait olan bir sürü sigorta şirketi var, bankalarımızın, kamu bankalarımızın da olmak üzere. Bu sigorta şirketleri hâlâ sizden reasüre edilmiyor da dışarıdan edilen var mı? Türkiye'nin bir Türk reasürans ve millî reasüransı olmasına rağmen niye dışarıdan ediliyor? Bu sigorta şirketlerinin yabancı reasüre şirketlerine yapıyor olmasının sebebini, bu konuyla ilgili girişimlerinizi, çalışmalarınızı, bizden bir destek talebiniz varsa bu konuda bizlerin de... Çünkü bu bankaların çoğu bizim aynı zamanda denetim mekanizmamızın içinde olan şirketler. Dolayısıyla, o sebepten biz de burada katkı vermek isteriz.
Bir yandan, bu bahsettiğimiz konuların dışında tabii ki yeni bir şirketsiniz ve hızlı büyüyorsunuz, bunu da görüyoruz; o anlamda çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
Son bir sorum daha olacak. Belki de yeni kurulduğunuz için Sayıştayın o önerisinde taslak bütçenizi ilk yıl yetiştirememişsiniz, bunun da sebebi kuruluşla ilgili sıkıntılardan olabilir belki ama sonrasında bunu mutlaka tamamlamışsınızdır ama siz de özel sektör deneyiminden geliyorsunuz; bütçe yapmadan, tahminî bir bütçe oluşturmadan bu işlerin planlamasının kolay olmadığını da görmek lazım. Benim söyleyeceklerim bu kadar.
Teşekkür ederim, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Lakin tekrar söyleyeyim, dünya üzerindeki bu reasüre şirketlerinin olduğu alanda... Mesela, siz, orada, sunumunuzda belirtmişsiniz yurt dışında da 22 ülkede çalışmalara başladığınızı, bu ülkelerdeki çalışmalarınız, devletimizin veya Türk özel şirketlerinin çalışmalarına yönelik çalışmalar mı? Yoksa, bunun dışında, devletler arasında da veya oradaki sigorta şirketleri arasında da reasüre çalışmalarındaki, bundaki pay oranını merak ediyorum. Yani ne kadarı Türkiye bağlantılı şirketler veya devletimizin bağlantılı şirketleri, ne kadarı hiç Türkiye'yle alakası olmayan veya Türk yatırımcılarıyla alakası olmayan şirketlerle ilgili çalışmalarınız? Bunu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.