| Komisyon Adı | : | ADALET KOMİSYONU |
| Konu | : | İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ve 93 Milletvekilinin, Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4484) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 08 .06.2022 |
ALPAY ANTMEN (Mersin) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Vekilimiz çok ayrıntılı bir sunum yaptı, gerçekten de bu maddenin teklif metninden çıkartılması gerekiyor. Çünkü noterler ve noterlik sistemi şu an Türkiye'de hemen hemen en iyi işleyen sistemlerden biri, en güvenilir sistemlerden biri ama 9'uncu maddenin kanunlaşmasıyla noterlerdeki liyakat sistemi çökecek; yine adam kayırma, senden benden siyasal ya da başka saiklerle alt sınıflarda olan noterlerin üst sınıflara kayrılarak atanması söz konusu olacak; bunun yerine, öncelikle bu maddenin geri çekilmesi lazım.
Ve şu var: Artık şehirlerin büyümesiyle noterler sadece şehir merkezinde açılmıyor; oto galericiler sitelerinde veya yoğun sanayi sitelerinde, buna benzer periferilerde de çok fazla noterlikler açılıyor ve bu nedenle bazı noterliklerin geliri düştüğü için masraflarını bile karşılayamıyorlar. O yüzden o noterlikler münhal hâle geliyor, münhal hâle gelen, taliplisi çıkmayan noterliklerin taşınması yerine alt sınıflardan doldurulması, noterlik kurumuna ve sistemine büyük zarar verecektir diyorum.
Teşekkür ederim.