| Komisyon Adı | : | SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU |
| Konu | : | Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ve 51 Milletvekilinin, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4485) (Tali komisyon) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 08 .06.2022 |
BURHANETTİN BULUT (Adana) - Sayın Başkan, geneli üzerine yaptığım ilk konuşmamda özellikle Komisyon Başkanı da dahil olmak üzere, Komisyonun kendi aldığı kararlara sahip çıkmadığını ve Adalet Komisyonunda bunun değiştirildiğini ifade etmiştim ama bir ilerleme katedilir diye umut da etmiştik açıkçası ama aksine bir durum oldu. Şu anda ihtisas komisyonu, ihtisas komisyonu olma özelliğini yitirdi. Tek kelime değişmeden, üzerinde herhangi bir yorum yapmadan, yorum yaptıktan sonra hiçbir değişiklik yapmadan çoğunluk demokrasisiyle, Mecliste yaptığımız işlevin aynısını burada da uygular hâle geldik. Bu, bize yakışmıyordan vazgeçtim, ihsas komisyonlarına yakışmıyor. Bu bir anlamda Sağlık Komisyonunun yok hükmünde olduğunun da ilanıdır; bunu da ifade edeyim. Bunu tutanaklara da girsin diye -sizi etkilemek açısından söylemiyorum ama- söylüyorum. Bu maddede talebimiz, isteğimiz tüm sağlık emekçilerini kapsaması, başta eczacı ve uzman eczacıların burada dâhil olması. Çünkü sağlık emekçilerini ayırdığınızda bir adaletsizliğe sebep olursunuz, sağlık sisteminin de tökezlemesine neden olursunuz. Bugün hekimler kaçıyor, yarın fırsat bulursa eczacılar kaçar, hemşireler kaçar, sonra da bu sağlık sistemini yerli ve millî düşüncelerle yapmaya çalışacağız; nasıl yapacağız? Onu da bilmiyorum açıkçası.
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN RECEP AKDAĞ - Ben teşekkür ederim.
Değerli milletvekilim, "Komisyon yok hükmündedir." ifadenize tabii ki katılmadığımı ben de ifade edeyim; o da kayıtlara geçsin.
BURHANETTİN BULUT (Adana) - Ben de şöyle ifade edeyim: Başkan da dâhil olmak üzere, Komisyon yok hükmündedir.
BAŞKAN RECEP AKDAĞ - Tamam. Yani o zaman siz de yok olmuş oluyorsunuz da; yanlış bir şey söylüyorsunuz.
Şimdi, her neyse, bu Komisyon var, çok da güzel çalışıyor. Şu "çoğunluk demokrasisi" lafı da yanlış bir laf. Burada kimse kimseye zorluk çıkarmıyor. Bakın, dikkat ederseniz, son derece demokratik bir ortamda tartışıyoruz ve oylama yapılıyor. Şimdi, bu oylamalarda milletvekillerinin tek tek iradelerine... Bağışlayın zaten ben Komisyon Başkanı olarak hiçbir zaman hükmedemem. Bir de bu Komisyonu şöyle yönetmeye çalışıyorum başından beri: Eğer kendi şahsıma bir sataşma varsa ona cevap veriyorum, hakkım var. Onun dışında ben Komisyonu yönetiyorum, yani herkes özgürce düşünür, özgürce oylar, özgürce karar verir, bu Komisyonun da böyle olduğundan hiçbir kuşkum yok. Bu da kayıtlara geçsin diye söylüyorum. Bu Komisyon da vardır, var hükmünde değil bu Komisyon vardır, siz de bu Komisyonun aktif, çalışkan bir üyesisiniz.
BURHANETTİN BULUT (Adana) - Evet, Başkanım ben de cevap verebilir miyim?
BAŞKAN RECEP AKDAĞ - Tabii, buyurun.
BURHANETTİN BULUT (Adana) - Yani bu ifadem çok net, yok hükmünde olma gerekçesi şudur: Tek tek soralım; örneğin, işte, aralık ayındaki göstergelerin altına düştü, neden düştünüz? Onun bir açıklamasını ben duymadım. İki, burada ne istiyoruz, mesela diyoruz ki: Ya, uzman tabip olabiliyorsa, uzman diş hekimi olabiliyorsa uzman eczacı niye olmasın? Buraya niye almıyorsunuz? Yani bunu bana biriniz açıklasın o zaman. Yani "hayır" diyen arkadaşlarımız bir de şunu söylesin: Evet, burada eczacı olamaz, biz şu gerekçeyle eczacıyı koymuyoruz desin. O zaman ben de diyeyim ki evet, arkadaşlarım kendi öz iradesiyle buna karar verdiler. Benim söylediğim -evet, ben de bu Komisyonun içerisindeyim ama- ihtisas komisyonu ülkenin gerçekliği açısından çok kıymetli. Bugün ülkenin geldiği durum açısından, bu ayrışmaların olduğu ortam açısından çok kıymetli ve biz burada bu fırsatı yakalamıştık aslında ama ilk toplantıdan daha kötü bir noktaya geldik; bu da yok hükmünün bir göstergesidir, ilanıdır.
BAŞKAN RECEP AKDAĞ - Değerli Milletvekilim, bağışlayın, siz şunu istiyorsunuz: Sizin bir önergeniz kabul edilirse Komisyon var hükmünde, önergeniz kabul edilmezse yok hükmünde mi olacak?
HABİP EKSİK (Iğdır) - Virgül değiştirelim ya...
BURHANETTİN BULUT (Adana) - Başkanım, uzatmak istemem... Böyle bir şey yok. Hayır, böyle bir şey yok.
BAŞKAN RECEP AKDAĞ - Böyle olmaz yani.
BURHANETTİN BULUT (Adana) - Hayır böyle bir şey olmadığını da biliyorsunuz...
BAŞKAN RECEP AKDAĞ - Bu, Komisyon üyelerinin takdirine bağlı, yapmayın lütfen.
BURHANETTİN BULUT (Adana) - Başkanım, ben izah ediyorum, şu sebepten... O zaman açıklasın. Teklif sahibi, imza sahibi açıklasın. Neden eczacı yok? Onu açıklasın, niye almadıklarını açıklasın o zaman, ben de diyeyim ki evet. Bir kayda geçsin, siz de tutanağa sokun o fikirlerinizi.