KOMİSYON KONUŞMASI

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Şimdi, ben de tabii Devlet Demiryollarını görüşürken... Şimdi, özellikle, 2015 yılında Samsun-Sivas arasındaki demir yolları tadilat için onarıma alınmıştı ve 2015'te "Bu, iki yıl süre içerisinde bitirilecek." denmişti; böyle bir öngörü sunulmuştu. 2015 ile 2017 arasında bitirilemedi. Bu zamana kadar da tamamı bitirilemediği gibi, bugün, işte, daha geçen günlerde Amasya-Samsun arası tren yolu yolculuğu açıldı. Şimdi, burada, özellikle, tabii, çok da geç olsa ayrıntısını da açacağım. Aslında, 2018'deki KİT görüşmelerinde siz, 2019'un Mart ayında bu yolu açacağınızı söylemiştiniz. "Bir olay, bir musibet..." derler biliyor musunuz yani işte Ankara tren kazasının olması aslında bir ders oldu; siz de özellikle bu yolun açılmasını geciktirdiniz. Ben de takip ettim, tamamıyla, en iyi şekilde altyapısı onarılarak yol açıldı. O şekilde açılsaydı orada çok kazalar olacaktı tabii. İnşallah, iyi yapılmıştır diye de düşünüyorum; gözlemlediğim kadarıyla da iyi yapıldığını düşünüyorum çünkü üç yıldır alabildiğince olağanüstü bir çalışma yapıldı orada. Şu anda da Amasya-Samsun arası yolculuğa açıldı. Bu, tabii, dizel tren yolculuğu olarak açıldı. Daha sonraki yıllarda da bunun farklı bir şekilde, elektrikli ve hızlı bir şekilde açılacağını temenni ediyoruz.

Şimdi, burada, teşekkür ediyorum size ama şu bir gerçek: Yine, 2015 yılında "Ankara-Samsun hızlı tren hattı açılacak." dendi. 2018'de bitirilecek diye tarihini de verdiler bize. Şimdi, bakıyoruz, 2018 geçti, 2019 geçti, 2022 geçti.

BAŞKAN MUSTAFA SAVAŞ - 2022 geçmedi daha.

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Biz daha fizibilitesini göremedik, projeyi göremedik; bırak yapmayı falan.

AYHAN EREL (Aksaray) - Biz yirmi yıldır bekliyoruz, sen dur bakalım ya.

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Hâlbuki burada, aslolan, biz duygularla değil de verilerle doyumlu olsak daha iyi değil mi yani? Ama bizim duygularımızı, halkın duygularını bir şekilde sömürmüş oluyor; doğru değil. Bize deyin ki: "Ya, biz bunun yapımını 2025 yılında, 2030 yılında bitireceğiz." Yani illaki sizin iktidarınız döneminde gitmek zorunda değil ki bu devlet devamlılık ister. Bitirilecektir, bunun bir öngörüsü vardır.

Tabii ki yapılan yatırımların da öncelikli olması gerekiyor; bir oradan bir oraya atlamak da doğru değil çünkü fizibilitesi doğru yapılmayan yatırımlarda, uzadıkça, maliyet yükselir. Yani bir işi ne kadar erken başlayıp ne kadar erken bitirirsek o kadar hizmet etmiş oluruz, gelirini de elde etmiş oluruz; o gelirlerle de diğer tarafları yapmış oluruz. Ama siz alabildiğince her tarafta bir "Yaptık." diye, "Açtık." diye, "Başladık." diye bir hareket koyuyorsunuz ama hiçbirinin de sonu gelmiyor. Ben sizden arz ediyorum burada: Özellikle Sivas ve Samsun hattının ne zaman bitirileceği çok önemli çünkü taşıma açısından ve yolcu taşımacılığı açısından bu hat önemli o bölgede.

(Uğultular)

BAŞKAN MUSTAFA SAVAŞ - Sayın Zeybek'i dinleyelim.

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Bir de buradan, Ankara-Samsun Hızlı Tren Hattı Projesi ne durumdadır, hatlar belli midir, gittiği yerler belli midir? Ya, bunun bilinmesi de önemli tabii. Bunu bizimle paylaşma şansınız var mıdır? Biz nereden, nasıl diye metresi metresine sormak istemiyoruz; sadece bize deyiniz ki "İşte, Ankara-Kırıkkale-Çorum güzergâhında şöyle bir hattımız olacak..." "Ya böyle bir güzergâhtan geçecek veyahut Yozgat-Çorum-Amasya gibi geçecek." gibi... Tabii ki özellikle halkımızın bunlarda bilgi sahibi olması gerekiyor. Tabii, bunu bize verirseniz çok memnun oluruz.

Diğer taraftan, ben, özellikle -bu soruyu sorarken sizin borçlarınızı ne olduğunu, ne olacağını, neden borçlandığınızı sorduğumuz için değil ama bilmemiz açısından çok önemli- diyorum ki: Bugün 23 Haziran 2020 tarihindeyiz, bu tarihten itibaren sizin hazineye, diğer kurumlara ve bankalara total olarak borcunuz nedir? Bunu öğrenebilir miyiz? Bu, 1 milyar olur, 1 milyon olabilir.

BAŞKAN MUSTAFA SAVAŞ - Sayın Zeybek, tarihi düzeltelim isterseniz. 2020 dediniz, 23 Haziran 2022 demek istiyorsunuz herhâlde.

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Evet evet, tamam, pardon, özür dilerim. Demek ki insan beyni...

MEHMET HABİB SOLUK (Sivas) - Ankara-Samsun demir yolu da Çelikli'ye kadar yapıldı, öbür tarafın da projesi tamam.

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Sayın Bakanım, teşekkür ediyoruz. Zaten orası Ankara-Sivas hattı.

BAŞKAN MUSTAFA SAVAŞ - Peki, teşekkür edelim mi Sayın Zeybek?

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Yok, Sayın Başkan, bir de şimdi...

AHMET KAYA (Trabzon) - Bedri ağabey desin geri kalanını da ya.

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Şimdi, şöyle, bir de arkadaşlarımız da anlattı, "Bu ihaleler adrese teslim." dendi, efendim "İhale usulüyle değil de pazarlık usulü ihalelere..." Bunlar doğru şeyler değil. Bunu her Komisyonda, her KİT'te anlatıyoruz, size de söylemekte fazla bir sakınca görmüyoruz. Yani bunu niye, neden yaparız? Vallahi ben şimdi şöyle düşünüyorum: Pazarlık usulüyle yapılan ihaleler, verilen işler kesinlikle başka şeylere gebedir; onun da bilinmesi gerekiyor. Ama şimdi, veriyoruz pazarlık usulüyle, niye veriyoruz yani? Girsin insanlar, müteahhitler yarışsınlar. Yani her yarış demek devletin kâr etmesi demektir, milletin kâr etmesi...

METİN GÜNDOĞDU (Ordu) - Kemal ağabey, iş bitmiyor o zaman.

BAŞKAN MUSTAFA SAVAŞ - Sayın Gündoğdu, dinleyelim.

KEMAL ZEYBEK (Samsun) - Tabii, böyle şeffaf yaparsak daha düzgün olur diye, daha doğru olur diye düşünüyorum değerli kurumun değerli yöneticileri.

Bu şekliyle sizin çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. Önümüzdeki dönemde de bir daha bunların, söylediklerimizin, efendim, tarihlerini aynı yerinde sayarak değil de bir ilerleme kaydederek yapıldığını görmek istiyoruz.

Teşekkür ediyorum.