| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Kütahya Milletvekili Ahmet Tan ve 172 Milletvekilinin Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4618) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 17 .10.2022 |
EMİNE GÜLİZAR EMECAN (İstanbul) - Teşekkür ederim.
Ben de (2)'nci fıkrayla ilgili bir şey soracaktım aslında. Şimdi, tabii, bu madde düzenlemesi, sicil affı 5'inci kez, 6'ncı kez getiriliyor. Kamuoyundan gelen talepler doğrultusunda geldiğini biz de biliyoruz ama Orhan Bey'in dediği gibi yani 5 kere, 10 kere daha gelmesin. Şu anda ekonomideki bozulmalardan kaynaklı bunları yaşıyor vatandaş. Çünkü enflasyonist etkiden kaynaklı olarak vatandaşlar gelecekte yapacakları harcamaları artık öne çeker hâle geldiler, şimdiden yapıyorlar; daha fazla borçlanıyorlar, daha fazla borçlandıkça o borçlarını yine borç alarak, kredi alarak kapatmaya çalışıyorlar ve çok ciddi bir borç sarmalına girmiş durumdalar şu anda. Evet, belki bu sicil affı bir nefes olabilir kendilerine ama ciddi bir borç sarmalı var, bunu da görmek lazım. Aslolan, ekonomideki gidişatı düzeltmektir.
(2)'nci fıkrada "Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz." deniliyor. Şimdi, vatandaş borcu borçla, kredi borcunu yine kredi çekerek kapatmak zorunda kaldığı için bu maddenin özellikle yüksek bir beklenti olması üzerine getirildiğini düşünüyorum. Yani beklenti ne kadar bir meblağ? Böyle bir veri var mı elinizde yeniden kredileri yapılandırmayla ilgili? Olmalı ki bu kuruluşları hukuki ve cezai sorumluluktan muaf tutmuşuz. Varsa elinizde böyle bir veri, paylaşabilirseniz sevinirim.