KOMİSYON KONUŞMASI

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Cengiz Bey, ben de tam o konuyu vurgulayacaktım. Yani bu en son söylediğiniz, işte, "Enflasyon hedefini belirler hükûmetle birlikte." dediniz değil mi, en son Merkez Bankasının görevleri arasında? Şimdi, Merkez Bankamızın enflasyon hedefi kaç Cengiz Bey? Ben size söyleyeyim, yüzde 5. Enflasyon hedefi yani hükûmetinizle birlikte belirlediği enflasyon hedefi yıllık -bakın, aylık değil, yanlış anlayabilir arkadaşlar- yüzde 5.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Hangi dokümanda bu? Yeni orta vadeli programa bakın yani.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Hayır, onu demiyorum. Şu anda Merkez Bankasının sitesine bakın, enflasyon hedefi olarak yüzde 5 yazar, yıllık hedefi. Hâlâ öyle duruyor, ben baktım, yüzde 5 hedefi. Şimdi, bunu hükûmetimizle birlikte...

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Onu bir kontrol edelim lütfen.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Bakın, buyurun, bakın.

NİLGÜN ÖK (Denizli) - Nerede yazıyor?

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Merkez Bankasının sitesine bakın, hedefi yüzde 5.

Şimdi, bu hedefi belirledi ve değiştirmedi. Şimdi, siz bana diyorsunuz ki: "Biz Fiyat İstikrarı Komitesini kuracağız, işte, buraya çeşitli bakanlıklardan temsilciler gelecekler ve bunlar fiyat istikrarını sağlayacaklar." Şimdi, değerli arkadaşlar, bakın, kanunla fiyat istikrarını sağlamakla sorumlu bir kurumumuz var, kanunla o görevi o kuruma vermişiz, "Sen para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullan ve fiyat istikrarını sağla." demişiz. Şimdi, biz o kurumu boşa düşürdük. Merkez Bankasının şu anda bu görevini yapması imkânsız çünkü vesayet altında, emirle, talimatla iş yapıyor ve Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlama konusunda Ortodoks iktisadi politikalar çerçevesinde tek bir aracı vardır: Faiz politikası. Faiz politikasını kullanma olasılığını tarumar ettiniz, yok ettiniz, öyle bir silahı olmadığı için, şu anda bunu da piyasa gördüğü için enflasyon resmî olarak yüzde 83, sokağın enflasyonu yüzde 183.

Şimdi, öyle bir şey de yapıyorsunuz ki bunu o zaman da eleştirmiştim, Lütfü Bey'in bakanlığı zamanında bu kurulduğunda, "Fiyat İstikrarı Komitesi" adında bir komite kuruyorsunuz yani Merkez Bankası Yasası'nda siz de okudunuz yani fiyat istikrarını sağlamakla sorumlu kurumumuz Merkez Bankası iken bu temel amacının adını alıyorsunuz, adını. Yani adı "fiyat istikrarı" olan temel görevini alıyorsunuz, başka bir kuruma veriyorsunuz. Ya, algı olarak bile -zaten fiiliyatta biliyoruz ama- yani bu isimden başka bir isim bulamadınız mı? Yani başka bir isim olamaz mıydı diye size sormak isterim, bu bir. Zaten fiiliyatta Merkez Bankasının artık fiyat istikrarını sağlamak gibi bir görevi kalmamıştır, böyle bir iddiası da yoktur. Ve ne yapıyor, bakın, faiz silahı olmadığı için de Cengiz Bey, değerli arkadaşlar, ne yapıyor? Polisiye tedbirlerle fiyat istikrarını sağlamaya çalışıyorsunuz. Yani faizi düşürmüş gibi yapıyorsunuz ama öbür taraftan da kredi vermeye çalışanları dövmeye çalışıyorsunuz, krediyi nereye yönlendireceğinize siz karar veriyorsunuz. Kim düşük faizle kredi alacak, kim yüksek faizle kredi alacak, siz belirliyorsunuz. Kredi verilmemesi için de her türlü regülasyonu her gün ortaya koyuyorsunuz. Ya, son bir yılda faiz politikasıyla ilgili kaç regülasyon çıkardığınızın sayısını siz biliyor musunuz? Ben vallahi sayamıyorum artık. Onlarca regülasyon yaptınız yani faizi düşürme karşılığında kredi verilmemesi için veya kimlere kredi verilebilmesiyle ilgili onlarca regülasyon yaptınız. Bu kadar regülasyonun olduğu bir yerde piyasaların, ekonominin sağlıklı bir şekilde işleme şansı yoktur ve fiyat istikrarı, değerli arkadaşlar, bakın, ekmek kadar yani hava kadar, su kadar ihtiyacımız olan bir konu. Neden? Fiyat istikrarının olmadığı bir yerde ekonominin sağlıklı işlemesinden bahsedilemez. Bakın, ben size söyleyeyim, şimdi, çıkın piyasaya, fiyat yok şu anda piyasada biliyor musunuz? Fiyat yok. Bırakın istikrarını, fiyat yok. Yani akşamdan diyor ki... Bakın, eskiden bir liste yapardık -ben ticaretten gelen bir insanım- "Bu listenin geçerliliği bir aydır." derdi biliyor musunuz? Hani bir liste yapardınız, gidip piyasaya bakacağım, bir aylık size geçerlilik süresi verirdi listede. Şimdi bu fiyat "Akşama kadar geçerli." diyor. "Şu anda sana bu malı 10 lira olarak söylüyorum ama bugün için geçerli, yarın gelirsen bilmem." diyor.

Bizim piyasamızda bir gelenek vardı bilirsiniz, vadeli uygulama yani piyasamız vadeli dönerdi ya; üç aylık çek, iki aylık çek, beş aylık çek peşin gibi sayılırdı piyasamızda. Şimdi gidin, akşamdan sabaha vadeli bir mal alamazsınız. Bu anlamda, piyasada fiyat yok, yarınki fiyatın istikrarının güvencesi yok.

Siz, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak bu komite... Bakın, daha önce de Sayın Berat Albayrak...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Toparlarsanız...

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Beş dakika mı verdiniz?

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Evet, bir madde görüşüyoruz.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Peki.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Konuşurken zaman farklı akıyor; dinlerken daha uzun, konuşurken daha kısa.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Tamam, doğru. Bir dakikada hemen toparlıyorum.

Yani şunu söyleyeceğim: "Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi" adında "FİKKO" olarak bir kurum kurmuştu biliyor musunuz, aynı kurumları toparlamıştı Sayın Berat Albayrak bundan dört yıl önce; daha sonra başka isimle kurdunuz, şimdi başka bir isimle kuruluyor.

Arkadaşlar, kurum kurarak istikrar sağlanmaz. Yapmamız gereken, ehil ellerde bu fiyat istikrarının sağlanması ve bu fiyat istikrarını sağlayacak kurumun işlemesini sağlamaktır. Tabii ki Hükûmetle koordinasyon içinde, para ve maliye politikalarının eş güdümüyle fiyat istikrarı sağlanır, bundan bir şüphe duymuyorum ama esas olarak, Merkez Bankasının bu anlamda işlemesini sağlamadan fiyat istikrarının sağlanacağını asla düşünmüyorum.