| Komisyon Adı | : | ADALET KOMİSYONU |
| Konu | : | Bursa Milletvekili Osman Mesten ve 66 Milletvekilinin; Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4672) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 25 .10.2022 |
TUFAN KÖSE (Çorum) - Şimdi sayın milletvekiline şunu sormak istiyorum: Öncelikle bu ısıtılarak kullanılan tütün mamulleri 2017'de hakikaten olmadı.
MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Evet.
TUFAN KÖSE (Çorum) - Niye olmadı yani bu zararlı olduğu tespit edilemedi. Birçok insan yani belki binlerce insan bunu bir şekilde Türkiye'de elde etmek üzere başka yollara başvuruyor. Hani gözlemliyoruz, siz de gözlemliyorsunuzdur çevrenizden. Öncelikle bunu öğrenmek istiyorum. Sağlığa zararlı olduğu da ispatlanmış falan bir şey değil. Aynı ürünü üretenler zaten sigara satıyorlar, o çok uluslu sigara şirketleri dediğiniz şirketlerin mamulü onlar da. Yani bir kısım insanlar da onun daha az zararlı olduğuna inanıyor.
Alkol konusu gelince de ben fikrinize katılmıyorum. Yani halk sağlığı açısından yasaklarla çözemezsiniz. Zaten 18 yaşından küçüklere alkol satışı yasak biliyorsunuz yani ona bırakalım da kendisi karar versin. Şu anda herkes, bakın herkes evinde kimyager oldu, alkol üretiyor biliyor musunuz ve üretirken birçok hatalar da yapıyorlar, ben de görüyorum, gözlemliyorum. Bunun eğitimle falan da alakası yok. Hekim profesörler evinde alkol yapmaya çalışıyorlar, özellikle de vergilendirmeden kaynaklı. Yani alkol konusundaki bakışınız da yasakçı bakış yani halk sağlığı açısından. Ve engelleyemiyorsunuz bakın, engellenemiyor. Herkes evinde o sizin eczanelerde satılan alkolden içine anason katıyor, başka bir şey... Bunu ben biliyorum, kendi çevremden de biliyorum, tanıdığım insanlardan da biliyorum. Binlerce, on binlerce, yüz binlerce insan bunu yapıyor ve doğru da değil yani bu yapılan. Yapılanlar, hakikaten TEKEL'in yahut da özel fabrikaların yaptığı alkolden daha zararlı. Mesela, bu kadar halk sağlığına meraklıysak -biz de halk sağlığı için olsun istiyoruz ama- mesela nişasta bazlı şekerin kotalarını her yıl yüzde 50 artırırken düşünmek lazım, nişasta bazlı şeker çok daha zararlı. O, gıdalardaki katkı maddeleri kullanılırken mesela halk sağlığına çok dikkat etmek gerekiyor.
MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Evet, onları da birlikte çalışalım inşallah.
TUFAN KÖSE (Çorum) - Yani iktidarınız döneminde son yirmi yılda...
BAŞKAN ABDULLAH GÜLER - Peki.
TUFAN KÖSE (Çorum) - Son cümle.
Son yirmi yılda her sene Bakanlar Kurulu kararıyla nişasta bazlı şeker üretiminin kotası yüzde 50'ye kadar artırıldı yani kanunla verilen hak Bakanlar Kurulu kararıyla artırıldı.
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN ABDULLAH GÜLER - Ben teşekkür ediyorum Sayın Köse.
TUFAN KÖSE (Çorum) - Bu, alkol konusunda cevap verirse sevinirim Başkanım.