KOMİSYON KONUŞMASI

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Sayın Bakanım, teşekkür ederiz cevaplar için ama çok sert bir üslubunuz var. Şimdi, burada Türkiye Büyük Millet Meclisine hesap veriyorsunuz, millete hesap veriyorsunuz sembolik olarak. Çok sert bir üslup kullanıyorsunuz ve iç politika ile dış politikayı da birbirine karıştırarak bu cevapları veriyorsunuz.

Şimdi, Sayın Kılıçdaroğlu'nun Washington ve Londra ziyaretleri, bunlar siyasi değildi; bunlar bilimsel ve finans amaçlıydı. Washington ziyaretinde önce bazı gelişmeler oldu.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar, yeni tartışmalara girmeyelim.

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Girmiyorum ama bir cevap vermem lazım Sayın Başkanım.

Bunları reddetti. Onun için, o mülahazanız doğru değil Sayın Bakanım.

Diğer konu: Geçen dönem de geçen sefer de bu FATF ve GRECO'yla ilgili cevap vermediniz. Şöyle bir cevabınız var geçen yıl, diyorsunuz ki... "Raportörün raporunu okumadınız mı siz?" diye bir fırça atmışsınız bizlere yine bu üslupla. 21 Ekim 2021 tarihli, FATF'ın Müdürü -Alman'dır, Amerikalı değil- Marcus Pleyer'in açıklaması var; Türkiye'yi terörün finansmanı, suç örgütleri ve yolsuzlukla suçluyor ve bunun Türkiye yönetimi tarafından da kabul edildiğini açıklamış. Şimdi, böyle bir durum varken, GRECO'yla ilgili hiçbir şey yapılmamışken cevap vermediniz, bunları hatırlatıyoruz. Bunlara cevap verilmesi lazım. Biz de yardımcı olmaya hazırız.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Tekrar bir cevap vermesi için Sayın Bakana...

Evet, buyurun.

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU - Sayın...

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Ayrıca, Schengen vizesiyle ilgili yardım istediniz de yardımcı olmadık mı? Hepimizin derdi bu.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Sayın Kuşoğlu, yeni tartışmalar açmamız; bu, usulümüze çok uygun değil, çok uygun değil bu usulümüze.

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Onun haricinde de bu şeyden de endişelendim, bu yıl gaz almama diye bir sorun mu söz konusu olacak acaba?

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU - Efendim?

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar...

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Bu yıl gaz almama diye bir sorun mu söz konusu olacak? Onu sordunuz ya...

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Sayın Kuşoğlu...

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - "Gaz almayla ilgili bir endişe mi var?" dediniz, öyle bir sorun mu söz konusu olacak?

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU - Hayır, hayır öyle bir şey yok.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Yeni bir tartışma açmamıza lüzum yok son konuşmada.

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU - Sorduğum soru şu: Yani Türkiye'de vatandaşlarımızın "Bu kış gazsız, elektriksiz kalacağız." diye bir endişesi yok, onu söylemeye çalıştım. "Size gelen bir şey var mı?" diye...

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ederim.

Sibel Hanım, sizi kastetmemişti ama söz mü istiyorsunuz?

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Sayın Başkanım, kapattınız ama şu FATF ve GRECO'yla ilgili cevap veremedim.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Tartışmaları artık... Bitti o tartışmalar. Bir son, kapanış şeyi olarak söz verdim ben size.

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU - GRECO konusunda Meclisimiz bu Siyasi Partiler Kanunu'nu kabul ederek -bu, vize serbestîsiyle ilgili de kriterlerden bir tanesi, inşallah bunu da hep birlikte, Meclis seçimden önce yapar mı yapamaz mı bilmiyorum- bu düzenlemeyle de tüm bu GRECO tavsiyelerini yerine getirmiş oluyor, iş birliğimiz iyi.

Yalnız, FATF'la ilgili; sanırım açıklama ile benim açıklamam arasında zamanlama farkı var. Evet, Türkiye bu eksiklikleri gördüğü için yüce Meclisimize ilgili kurumlarımız, milletvekillerimizin imzasıyla yasa teklifleri getirdi, siz de desteklediniz ve bizim MASAK da bununla ilgili bir eylem planı da oluşturdu ve uygulamada da adımlar atıldı. Daha sonra FATF'ın uzmanlarının değerlendirmesinde tüm bu gerçekler yansıtıldı ama tabii, karar alınırken, ülkeler karar alırken -Amerika orada Genel Sekreter demiyorum ama Amerika oranın üyesi- her ülkenin oy hakkı var ve orada Almanya da Amerika'ya destek verdi o oylamada, onu da söylemek isterim. Yani burada bir siyasi karar oldu. Elbette bu konu hepimiz için hassas yani biz, Gri Liste'de şu anda olmayı hak etmiyoruz ve bir an önce de çıkmamız lazım.

Teşekkür ediyorum.